daro2102 Opublikowano 22 godziny temu #1 Opublikowano 22 godziny temu Hej, Od niedawna mam nowy kocioł Lazar SmartFire 17KW. Instalacja 2 obiegowa ze sprzęgłem: - Obieg grzejnikowy ( 2 kondygnacje) - Obieg CWU. Kocił stosunkowo wolno nagrzewa instalację Grzejnikową. W przypadku gdy załączy się grzanie CWU to wyjście ze sprzęgła ma temperaturę dokładnie taką jak do sprzęgła na wejściu. Ogrzewanie CWU zbiornika 300l to dosłownie chwila. Tu nie mam się do czego przyczepić. W przypadku grzania CO mimo temperatury zasilającej sprzęgło ponad 60 stopni na wyjściu mam około 40-45 ( przed mieszaczem). Temperatura rośnie bardzo powoli. Na logikę według mnie jeśli mieszacz jest w 100% otwarty to powinna być kierowana woda maksymalnie gorąca dokładnie o takiej temperaturze jak dochodzi z kotła do sprzęgła. Co może być takim stanem rzeczy?? Będę wdzięczny za komentarze bardziej doświadczonych kolegów. Poniżej załączam zdjęcia instalacji: Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 4 godziny temu #2 Opublikowano 4 godziny temu A dobrze masz ustawione zawierało w zaworze 3D?Jeżeli zawór jest połowicznie otwarty to powinno być w połowie pomiędzy króćcami:wyjście ze sprzęgła do zaworu a króćcem podwieszania(innymi słowy nie od strony pompy)Tak na marginesie,nie wolno montować pomp tak jak ta ładująca zasobnik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi