Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa Twin Bio 16kw ne / ecomax860p3-s Kod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś ma kod lub wiedzę, jak rozszerzyć ustawienia pompy w ww. kotle o system sterowania? Mam problem z tym, że kocioł i pompa wyłączają się po osiągnięciu temperatury bufora, uniemożliwiając spadek temperatury w kotle, a następnie wzrastając do 100 stopni Celsjusza. Brakuje mi kilku ustawień i nie mogę przełączyć pompy kotła na pompę obiegową. Czy ktoś ma kod lub wiedzę, jak to włączyć? Pozdrawiam

Opublikowano

Ale to chyba normalne przy kotle peletowym , u mnie tak jest ,po naładowaniu bufora kocioł się wygasza i jak się wygasi pompa stop bo po co by miała chodzić bufor studzić ? tylko że u mnie na kotle temperatura już nie wzrasta , co prawda przydał by ci się taki wybieg pompy żebyś mógł ustawić czas wyłączenia pompy po wygaszeniu kotła ale niestety w sterowniku chyba nie masz .

Do jakiej temperatury ładujesz bufor? i jakiej pojemności jest ?

proponuje zwiększyć moc pompy by nadążała oddawać ciepło do bufora , jak masz nadzór to ustaw tak by kocioł po nagrzaniu bufora nie wygaszał się od razu tylko wpadł w ten tryb i pochodził sobie chwilę  co pozwoli pompie oddać ciepło do bufora i ochłodzić kocioł .

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem już różnych temperatur bufora. Nie ma znaczenia, czy podgrzeję go do 60, czy 75 stopni. Na przykład, kocioł ma temperaturę 70 stopni, gdy go wyłączam, a gdy tylko kocioł się wyłączy, pompa również się wyłącza, a następnie temperatura wzrasta równomiernie do 100 stopni i czasami utrzymuje się na tym poziomie przez kilka godzin, o ile 1000-litrowy zbiornik buforowy jest ciepły. Włączyłem pompę, aby kontynuowała pracę po wyłączeniu kotła, ale to nie działa. Jak dotąd zauważyłem tylko raz, że gdy kocioł się wyłącza i pompa się wyłącza, jeśli po prostu zmienię typ pompy w ustawieniach, pompa włącza się na chwilę, ale tylko wtedy, gdy zrobię to ręcznie; w przeciwnym razie nic się nie dzieje. W internetcie niby pisze, ze te sterowniki maja wszytskie funkcje, tylko ze poprostu sa zablokowane a nie usuniete do porownania innych sterownikow

Edytowane przez Pick
Opublikowano

Tak jak pisze Kordjano ustaw nadzór nad 5-10 minut. Po zakończeniu ładowania bufora kocioł przejdzie w nadzór nad określony czas i temperatura powinna spadać w tym czasie

Opublikowano

A jeszcze inne pytanie. Jest mozliwe w kombinacji modul B i mojim sterowikiem, aby podlaczyc zawor 3d na grzejniki i sterowac temperature piecem? 

Opublikowano

Do końca nie wiem o co Koledze chodzi bo nie jasno piszesz  , ale zawór 3 d by się przydał ,tym bardziej jak masz bufor .

Opublikowano (edytowane)

Mam podłączony 3d za buforem, którym obecnie można sterować ręcznie, czyli bez czujnika temperatury. Oznacza to, że nie mogę prawidłowo regulować temperatury w grzejnikach. Chciałbym sterować mieszaczem elektronicznie. Mam możliwość zakupu modułu sterującego, który łączy się i steruje bezpośrednio z kotłem, lub skorzystania z zewnętrznego modułu sterującego. Nie wiem jednak, który wybrać, ponieważ nie wiem, czy ecomax860p3-s to potrafi. Chciałbym ustawić wartość np. 55 stopni temperatury przepływu, nawet jeśli temperatura zbiornika buforowego lub kotła będzie wynosić ponad 70 stopni.

Edytowane przez Pick
Opublikowano

Jeśli sterownik nie ma obsługi mieszacza musisz dokupić moduł B. Podłączasz siłownik  mieszacza i  czujnik temperatury mieszacza do sterownika, ustawiasz żądaną temp I samo kręci zaworem.

Opublikowano (edytowane)

Modul B mam dokupiony, bo steruje bufor nim. A pod jaki numer go sie wtedy podlacza i musze wybrac na 24v albo 230v? Firma esbe ma dwie wersje

IMG_20251010_161217.jpg

IMG_20251010_153855.jpg

17602615078858704211050862775505.jpg

Edytowane przez Pick
Opublikowano

Kup czujnik mieszacza i tyle , no i siłownik jak nie masz , przecież sterownik obsługuje mieszacz i to chyba nie jeden .

Jak chcesz sterować mieszaczem pogodowo to czujnik temperatury zewnętrznej jeszcze potrzebny .

Sam mam moduł B dokupiony do obsługi bufora , mam czujnik zewnętrzny , mam termostat pokojowy eco ster 200 i można tym sterować grzać jak tylko komu pasuje .