Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa Twin Bio 16kw ne / ecomax860p3-s Kod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś ma kod lub wiedzę, jak rozszerzyć ustawienia pompy w ww. kotle o system sterowania? Mam problem z tym, że kocioł i pompa wyłączają się po osiągnięciu temperatury bufora, uniemożliwiając spadek temperatury w kotle, a następnie wzrastając do 100 stopni Celsjusza. Brakuje mi kilku ustawień i nie mogę przełączyć pompy kotła na pompę obiegową. Czy ktoś ma kod lub wiedzę, jak to włączyć? Pozdrawiam

Opublikowano

Ale to chyba normalne przy kotle peletowym , u mnie tak jest ,po naładowaniu bufora kocioł się wygasza i jak się wygasi pompa stop bo po co by miała chodzić bufor studzić ? tylko że u mnie na kotle temperatura już nie wzrasta , co prawda przydał by ci się taki wybieg pompy żebyś mógł ustawić czas wyłączenia pompy po wygaszeniu kotła ale niestety w sterowniku chyba nie masz .

Do jakiej temperatury ładujesz bufor? i jakiej pojemności jest ?

proponuje zwiększyć moc pompy by nadążała oddawać ciepło do bufora , jak masz nadzór to ustaw tak by kocioł po nagrzaniu bufora nie wygaszał się od razu tylko wpadł w ten tryb i pochodził sobie chwilę  co pozwoli pompie oddać ciepło do bufora i ochłodzić kocioł .

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem już różnych temperatur bufora. Nie ma znaczenia, czy podgrzeję go do 60, czy 75 stopni. Na przykład, kocioł ma temperaturę 70 stopni, gdy go wyłączam, a gdy tylko kocioł się wyłączy, pompa również się wyłącza, a następnie temperatura wzrasta równomiernie do 100 stopni i czasami utrzymuje się na tym poziomie przez kilka godzin, o ile 1000-litrowy zbiornik buforowy jest ciepły. Włączyłem pompę, aby kontynuowała pracę po wyłączeniu kotła, ale to nie działa. Jak dotąd zauważyłem tylko raz, że gdy kocioł się wyłącza i pompa się wyłącza, jeśli po prostu zmienię typ pompy w ustawieniach, pompa włącza się na chwilę, ale tylko wtedy, gdy zrobię to ręcznie; w przeciwnym razie nic się nie dzieje. W internetcie niby pisze, ze te sterowniki maja wszytskie funkcje, tylko ze poprostu sa zablokowane a nie usuniete do porownania innych sterownikow

Edytowane przez Pick
Opublikowano

Tak jak pisze Kordjano ustaw nadzór nad 5-10 minut. Po zakończeniu ładowania bufora kocioł przejdzie w nadzór nad określony czas i temperatura powinna spadać w tym czasie