Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł Fenix 16

Palę 3 dzień w nowym kotle  a wczoraj zauważyłem pod kotłem jest plama dzwoniłem do serwisu to powiedzieli że to normalne bo się skrapla i żebym obserwował manometr ale ciężko jest zauważyć bo jak podkrece temp to ciśnienie rośnie jak opuszczę to spadnie wczoraj wygrałem do sucha i dziś rano znow jest ale to jest substancją taka lepka i podejrzewam że tj glikol z układu proszę doradzicie coś 

IMG_20251002_080429661.jpg

IMG_20251002_080355985.jpg

Opublikowano (edytowane)

@daniel2330 Czy pytasz o kocioł podajnikowy  czy zasypowy? Bo jeśli podajnikowy to chyba lepiej aby temat znalazł się w dziale kotłów podajnikowych, chyba że pytasz o palenie drewnem kawałkowym na ruszcie awaryjnym i stąd pytanie zamieściłeś w dziale kotłów zasypowych.

Nie jestem ekspertem, ale jeśli to byłby kocioł zasypowy to mam luźne pytania:

1. jaka jest wysokość i przekrój komina? Jakie są wymagania wielkości komina dla twojego modelu kotła?

2. czy jest nawiewnik powietrza do kotłowni?

3. jaka jest temperatura wody wychodzącej z kotła?

4. czy wyjąłeś zawirowywacze?

5. czy wyczyszczony komin?

6. jaka jest temperatura spalin?

7. czy szyber w kominie otwarty na całość?

8. czy komin jest ocieplony? w tym czy jest ocieplony na poddaszu?

9. czy rura ze spalinami w kotłowni jest ocieplona?

10. czy rura ze spalinami w kotłowni jest uszczelniona?

11. czy komin jest szczelny i nie zaciąga lewego powietrza z wyczystki lub połączenia z rurą spalinową lub z innego miejsca?

12. czy drewno układane jest poziomo w poprzek palnika? Czy próbowałeś innych opcji np. układania prostopadle do palnika albo pionowo?

13. czy próbowałeś palić zrębką?

14. czy drewno jest wysuszone? jaka jest wilgotność drewna?

15. czy przeczytałeś cały temat o MPM Wood?:

16. czy problemy są większe w ciepłe dni? bo być może w chłodniejsze dni a szczególnie zimą będzie lepszy ciąg i spalanie

17. czy problem jest tylko przy pierwszych kilku rozpaleniach kotła czy też powtarza się w późniejszych paleniach?

18. czy masz może pompkę obiegu kocioł-bufor, ale bez dodania do niej ochrony powrotu?

19. jaki jest schemat twojej instalacji?

20. jaki dokładnie masz model kotła? czy możesz podać link do modelu tego kotła?

21. czy masz może możliwość podejrzenia koloru płomienia? np. przez specjalny wziernik lub przez otwór dopuszczający powietrze wtórne?

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Stety, niestety, musisz rozebrać blachy i zobaczyć jakie dokładnie jest źródło wycieku. Czy jest to wykraplanie się wilgoci czy faktycznie dziura w układzie.

Opublikowano

Najszybciej ocenisz smakowo😀

Jak substancja która wycieka jest słodka (glikol jest słodki) to na 100% masz wyciek z kotła.