Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dołożenie kotła gazowe do starej instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję waszej pomocy. Teściowa sobie wymyśliła że chce dołożyć kocioł gazowy do istniejącej instalacji CO w której jest kocioł węglowy. Instalacja ma jakieś 50 lat, stare grzejniki żeliwne. Z nikim nic nie konsultowała znalazła jakiego fachmana który jej zaproponował kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU 180 litrów i cyrkulacją co już wydaje mi się chorym pomysłem - na tą chwile ciepłą wodę ma junkersa. Czyli dwa osobne źródła ciepła - jeden do CO drugi do CWU. Jak to zrobić w tym momencie żeby jakoś to działało? Zostawić Junkers na ciepłą wodę a nowy kocioł gazowy wpiąć do istniejącej instalacji CO przez wymiennik? Fachman zaproponował jeszcze wpięcie tego nowego kotła gazowego bezpośrednio do instalacji co też jest pomysłem do dupy. Doradzi ktoś coś? Teściu łazi wkurwiony bo nic z kim nie ustaliła a ona nie ma o tym zielonego pojęcia.

Ewentualnie zamontować kocioł dwufunkcyjny który na chwile obecną będzie tylko grzał CO a w przyszłości połączyć go CWU. Można tak zrobić?

Pomóżcie.

Opublikowano

Nic nowego, wiele ludzi tak robi.

Ja mam tak zrobione że w jedną instalację wpięte są dwa kotły - węglowy i gazowy. Działa to już latek chyba ponad dwadzieścia i działa.

Ktoś dobrze teściowej podpowiedział ale diabeł tkwi w szczegółach...

Opublikowano

To że się tak da zrobić i będzie to działać to wiem. Tylko właśnie chodzi o te szczegóły. Najlepszym połączeniem będzie wymiennik? Żeby odseparować te dwa obiegi od siebie.

Opublikowano

Instalacja jest momentu wybudowania domu czyli jakieś 50 lat. W momencie zastosowania wymiennika oddzielimy starą instalację od nowego kotła?

Opublikowano (edytowane)

Wymiennik płytowy pozwoli na pracę kotła na paliwo stałe w układzie otwartym a kocioł gazowy i instalacja będzie w zamkniętym.Zasobnik z dwiema wężownicami.Liczba dodatkowych pomp 3(+ta w kotle gazowym)

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Na chwile obecną nie chcemy łączyć nowego kotła gazowego z instalacją CWU - za duża demolka w domu. Ale chce to zrobić z myślą że w niedalekiej przyszłości trzeba będzie te obiegi spiąć w jednym kotle i stąd moje pytanie: czy można zakupić kocioł dwufunkcyjny ale używać go tylko go grzania CO?

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie da się zrobić.Jeżeli dotychczas zdawało egzamin grzanie przepływowo CWU to może być kocioł 2F Zasobnik z ewentualną cyrkulacją stosuje się przy większych odległościach aby nie czekać na ciepłą wodę i zaoszczędzić na jej zużyciu. Gdy idzie osobna rura od kotła węglowego do naczynia wyrównawczego to tylko zastosować wymiennik płytowy kocioł będzie pracował w układzie otwartym(bo pewnie nie jest przystosowany do pracy w zamkniętym)Jeżeli nie ma rury bezpośrednio od kotła do naczynia bo niekiedy dawniej też tak robili to naczynie można umieścić przy kotle w kotłowni(tu nie wiem czy jest jakiś zasobnik grzany przez kocioł węglowy bo naczynie musi być powyżej niego)Trzeba wtedy zlikwidować stare naczynie pewnie gdzieś na strychu i zaślepić rurę do niego.Dobrze byłoby przepłukać całą instalację przed montażem kotła gazowego.Można rozważyć zakup Termeta.Mniej więcej tak to powinno wyglądać jak w załączniku.

IMG_20250917_093300.jpg

Opublikowano

Naczynie wyrównawcze jest pod sufitem w łazience jakieś 2 metry wyżej od „najwyższego” grzejnika.

O takie coś mi właśnie chodziło.
Czy kocioł Viessman Vitodens 100W jest w miarę ok? Co do mocy to czekam na m2 kwadratowe pomieszczeń żeby jakoś dopasować grzejniki i kocioł.

Opublikowano (edytowane)

Viessmann to dobra firma.Kocioł dwufunkcyjny ze względu na przepływowy sposób grzania CWU powinien być większej mocy ok 24kW co z kolei nie idzie w parze z grzaniem CO(zbyt duża moc gdy zapotrzebowanie budynku nie jest duże)

Opublikowano

Rezygnujemy z kotła dwufunkcyjnego. Zostanie zamontowany jednofunkcyjny z całkowicie nową instalacją. Będzie także wymieniony kocioł węglowy na nowy. LAN mam taki żeby gazowy zamknąć z instalacją a węglowy połączyć przez wymiennik płytowy. Zadziała to tak?

Opublikowano (edytowane)

Ale jak kocioł węglowy będzie w układzie zamkniętym z kotłem gazowym to po co wymiennik płytowy?Jedynie musisz zwrócić uwagę czy producent dopuszcza swój kocioł na paliwo stałe do pracy w układzie zamkniętym.Trzeba odpowiednie zabezpieczenia dla kotła na paliwo stałe.Dodatkowo zasobnik powinien być z dwiema węzownicami,górna dla kotła gazowego dolna kocioł na paliwo stałe 

Opublikowano

No właśnie, po co? Juz mi się wszystko duli od tego liczenia i kombinowania. Kocioł węglowy to Woźny junior - taki szanowna teściowa wybrała

Chyba że jest ktoś w stanie polecić coś sprawdzonego?

https://www.wozny-kotly.pl/p/piec-zasypowy-uniwersalny-na-wegiel/?attribute_pa_moc-kw=10kw&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5BPMAX%5D%20-%20C1%3AKotły%20na%20węgiel%20i%20drewno&gad_source=1&gad_campaignid=21701400193

Producent dopuszcza pracę w układzie zamkniętym.

„W przypadku montażu kotła w układzie zamkniętym konieczne jest zastosowanie:
- ZABEZPIECZENIA TERMICZNEGO INSTALACJI

Czy do punktu pierwszego mogę zastosować wężownice schładzającą?

- ZAWÓRU BEZPIECZEŃSTAWA
- PRZEPNOWEGO NACZYNIA WZBIORCZEGO

Starczy jedno naczynie na instalacje czyvtrzeba montować drugie bliżej kotła?

- ARMATURY KONTROLNO-POMIAROWEJ
(manometr, termometr)”

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli kocioł nie ma wbudowanej wężownicy schładzającej to można zastosować albo zawór schładzający dwufunkcyjny albo zewnętrzną wężownicę schładzająca współpracujacą z zaworem jednofunkcyjnym.Niby w kotle gazowym jest naczynie przeponowe,nie wiem jaka jest pojemność instalacji ale lepiej dać kolejne,na powrocie,tuż przed kotłem na paliwo stałe chroniące go.Trzeba też dać zawory zwrotne jeden za pompą  na instalację od kotła na paliwo stałe a drugi na zasilaniu z kotła gazowego,po to aby kotły nie ogrzewały siebie na wzajem. Mimo wszystko można rozważyć jednak układ otwarty z wymiennikiem płytowym,kocioł w układzie otwartym jest jednak bezpieczniejszy,woda zagotuje naczynie wyrzuci wodę i tyle

Opublikowano

Ja bym się tak nie bawił - dać naczynie przelewowe otwarte, wprost nad kotłem - tak 1m

Jedna pompa + wymiennik i jest spoko.

Bezpiecznie, kocioł na paliwo stałe chroniony, co trzeba więcej?

Opublikowano

No i chyba to będzie najlepsze rozwiązanie. Postaram się wrzucić jutro jakiś schemat tylko dla potwierdzenia.

Jeszcze co do kotła gazowego. Wynik na ciepło właściwie wychodzi jakieś 14 kW. Na ten moment jest zamontowany kocioł węglowy 24 kW. Wybór padł na Vitodens i wszystkie one moc minimalną mają 3,2 kW. Ja już wiem jaka będzie reakcja jak zaproponuje kocioł gazowy 16 kW jak stary jest 24 kW. To chyba nie ma znaczenia i można zakupić kocioł gazowy 24 kW?

Opublikowano

To jeszcze pytanie odnośnie mocy grzejników. Na ciepło … jest informacja żeby przyjąć 41 wat /m2. Na stronach producentów grzejników znalazłem info że między 60 - 80 a przy starym budownictwie nawet 150 wat. To jak ja to mam policzyć? 
Dom z lat 70. Nikt nie wie z czego zbudowany. Grubość ścian 38 cm. Dach płaski ocieplony styropapą. Ściany zewnętrzne ocieplone jakieś 15 lat temu styropianem grafitowym chyba 10 cm. Okna wymienione przy ociepleniu na plastikowe dwuszybowe. Podłoża parteru raczej nie ocieplona. Wentylacja grawitacyjna.