Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję waszej pomocy. Teściowa sobie wymyśliła że chce dołożyć kocioł gazowy do istniejącej instalacji CO w której jest kocioł węglowy. Instalacja ma jakieś 50 lat, stare grzejniki żeliwne. Z nikim nic nie konsultowała znalazła jakiego fachmana który jej zaproponował kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU 180 litrów i cyrkulacją co już wydaje mi się chorym pomysłem - na tą chwile ciepłą wodę ma junkersa. Czyli dwa osobne źródła ciepła - jeden do CO drugi do CWU. Jak to zrobić w tym momencie żeby jakoś to działało? Zostawić Junkers na ciepłą wodę a nowy kocioł gazowy wpiąć do istniejącej instalacji CO przez wymiennik? Fachman zaproponował jeszcze wpięcie tego nowego kotła gazowego bezpośrednio do instalacji co też jest pomysłem do dupy. Doradzi ktoś coś? Teściu łazi wkurwiony bo nic z kim nie ustaliła a ona nie ma o tym zielonego pojęcia.

Ewentualnie zamontować kocioł dwufunkcyjny który na chwile obecną będzie tylko grzał CO a w przyszłości połączyć go CWU. Można tak zrobić?

Pomóżcie.

Opublikowano

Nic nowego, wiele ludzi tak robi.

Ja mam tak zrobione że w jedną instalację wpięte są dwa kotły - węglowy i gazowy. Działa to już latek chyba ponad dwadzieścia i działa.

Ktoś dobrze teściowej podpowiedział ale diabeł tkwi w szczegółach...

Opublikowano

To że się tak da zrobić i będzie to działać to wiem. Tylko właśnie chodzi o te szczegóły. Najlepszym połączeniem będzie wymiennik? Żeby odseparować te dwa obiegi od siebie.

Opublikowano

Instalacja jest momentu wybudowania domu czyli jakieś 50 lat. W momencie zastosowania wymiennika oddzielimy starą instalację od nowego kotła?

Opublikowano (edytowane)

Wymiennik płytowy pozwoli na pracę kotła na paliwo stałe w układzie otwartym a kocioł gazowy i instalacja będzie w zamkniętym.Zasobnik z dwiema wężownicami.Liczba dodatkowych pomp 3(+ta w kotle gazowym)

Edytowane przez Uzytkownik2