Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,
potrzebuję Waszej pomocy i opinii, bo zupełnie nie orientuję się w temacie ogrzewania.

Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni ok. 250 m². Będzie to nowy budynek, więc oczywiście dobrze docieplony (zarówno ściany, jak i dach). Obecnie zastanawiam się nad wyborem odpowiedniego systemu ogrzewania i biorę pod uwagę dwie główne opcje:

1. Pompa ciepła + panele fotowoltaiczne + ewentualnie kominek z płaszczem wodnym (?)

2. Ogrzewanie gazowe

Na mojej działce nie ma obecnie podciągniętego gazu – gazownia wyceniła podłączenie na ok. 20 tysięcy złotych, więc to też istotny koszt, który muszę uwzględnić w budżecie.

Słyszałem wiele opinii – zarówno pozytywnych, jak i negatywnych – na temat obu rozwiązań. Jako że nie mam doświadczenia ani wiedzy w tej dziedzinie, nie chcę podejmować decyzji „w ciemno”.

Chętnie poznam Wasze doświadczenia:

• Jakie ogrzewanie wybraliście i czy jesteście zadowoleni?

• Jakie są realne koszty inwestycji i późniejszej eksploatacji?

• Czy PV + pompa faktycznie się opłaca przy obecnych cenach prądu?

• Jakie są wady i zalety obu opcji?

Z góry dzięki za wszystkie opinie – każda rada będzie dla mnie cenna!

Edytowane przez wlazlok
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy poszukać na forum Tu masz podobny temat 

W dniu 3.06.2025 o 18:49, wlazlok napisał(a):
  • Jakie ogrzewanie wybraliście i czy jesteście zadowoleni?

Ogrzewałem węglem, drewnem, gazem a obecnie PC i jestem najbardziej z ostatniego sposobu ogrzewania zadowolony bo mam fotowoltaikę na starych zasadach.

Jakie są realne koszty inwestycji i późniejszej eksploatacji?

Można PC kupić za 6 tys a można za 45 tys  Znajomy wydał na gaz kotłownia + przyłącze powyżej 30 tys a znajoma poniżej 20 tys.  

Czy PV + pompa faktycznie się opłaca przy obecnych cenach prądu?

PV do PC na nowych zasadach jest mało opłacalne.

Jakie są wady i zalety obu opcji?

Na gaz mają wprowadzić ETS II

Koszty ogrzewania różnymi paliwami możesz obliczyć na cieplo.app

gazownia wyceniła podłączenie na ok. 20 tysięcy złotych,

Czyli z kotłownią wyjdzie powyżej 30 tys

Sam się musisz dowiedzieć ile będzie kosztowało u Ciebie zrobienie kotłownia na gaza a ile zakup PC z montażem.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

W nowych domu przeważnie projektują ogrzewanie podłogowe. Jak się zdecyduje czym grzać to pod to ogrzewanie wykona układ grzejny domu. 

Opublikowano

Moze zacznij od PC i zrob możliwość wpięcia kotła gazowego za jakiś czas. Może za 2 lata gazownia stwierdzi że już się im opłaca zrobić ten kawałek gazociągu we własnym zakresie 

Teraz PC jak i kotły gazowe są dosyć tanie wiec można mieć oba.

Opublikowano

Za kilka lat to będzie zakaz montowania gazu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pomijając dopłaty, napiszę co bym ja zrobił.

Biorąc pod uwagę, że to jest nowy dom, więc zapotrzebowanie na ciepło nie będzie zbyt wymagające.

Pierwsze pytanie które mnie się nasuwa, to czy jest rekuperacja.

Niezależnie od tego czy rekuperacja jest, czy jej nie ma, po całości ogrzewanie podłogowe bym zrobił.

Do tego odpowiednia PC z buforem i PV z magazynem energii.

Jeżeli byłby kominek z płaszczem wodnym, to duży bufor. Taki kominek to wartość dodana.

Oprócz tego zarządzanie energią. Takie zarządzanie pozwoli na magazynowanie energii w ciągu dnia, a oddanie do sieci w nocy jak jest wyższa cena za kWh.

Jak w zimie będzie wykorzystywany kominek do grzania, to rachunki za energię elektryczną będą minimalne. Na pewno wyjdzie taniej niż na gazie.

Bez kominka rachunki za energię elektryczną będą zbliżone do gazu (na chwilę obecną do 2027 roku cena gazu jest zablokowana). Po 2027 roku ogrzewanie gazowe może być droższe od PC, ale to jest wróżenie z fusów.

Przyłącze gazowe ma kosztować 20000, więc można to wykorzystać na coś innego. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

Oprócz tego zarządzanie energią. Takie zarządzanie pozwoli na magazynowanie energii w ciągu dnia, a oddanie do sieci w nocy jak jest wyższa cena za kWh.

A jakieś wyliczenia za ile to się zwróci?

Zimą zapotrzebowanie na prąd duże dla PC a słońca mało więc fotowoltaika na nowych zasadach to chyba zły pomysł. Owszem w okresie wiosennym i jesiennym to PC w dzień może pobierać prąd z paneli jak pracuje a jak się wyłączy to będzie ładować magazyn który dotują do 20kw i chyba więcej nie opłaca się zakładać , z tych 20kw część pójdzie na potrzeby domowe i falownik w nocy też coś prądu zużyje  to dla PC mało się zostanie . Myślałem też o przewymiarowaniu fotowoltaiki (potrzebuje do nowo budowanego domu) zamontowaniu paneli wschód - zachód wtenczas w jesienne i wiosenne miesiące produkcja by wzrosła. Tylko chyba to nie ma sensu z punktu ekonomicznego Do użytku domowego, grzania wody itp to można założyć ale do PC to raczej zły pomysł. Może ktoś ma wyliczenia jak to się opłaca i po jakim czasie zwróci?

Do PC to taryfa G12w .

Mnie montaż PC wyjdzie taniej niż instalacja gazowa bo sam będę robił montaż więc nie mam dylematu na co się zdecydować. Dodatkowo awaryjnie dołożę kocioł na drewno. Ale każdy ma inne potrzeby.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Nie zwróci się. Ale za to będziesz miał gwarancję zatrudnienia 🙂

Żartuje, jak zrobisz sam to jest szansa że się zwróci, a przynajmniej ze będzie serwis dopoki zyjesz.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
13 godzin temu, cezario1 napisał(a):

A jakieś wyliczenia za ile to się zwróci?

To nie inwestycja giełdowa wysokiego ryzyka, aby się zwróciło.

W tym przypadku należy myśleć o jak najmniejszych stratach, oraz aby na co dzień nie było upierdliwe dla inwestora.

Opublikowano

Jak będę musiał myśleć w których godzinach zrobić pranie, prasowanie ,  coś upiec, grzać wodę itp żeby była autokonsumcja to inwestycja robi się upierdliwa. 

Większość osób przelicza opłacalność inwestycji.