Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o poradę bo im więcej czytam tym większy mętlik. Dom 180m2, 2 kondygnacje na grzejnikach , ocieplenie 15 + styropian 5 w pustce między murami. Docelowo kocioł defro gamma 15 KW a może 20kw zbiornik cwu 220 l . Montować bufor 300 l czy to nie ma sensu?  Jeśli tak to chciałbym aby bufor w okresie wakacyjnym był pomijany bo to chyba nie ma sensu . Możecie udostępnić jakieś schematy takiej instalacji ?

Opublikowano (edytowane)

@Kolekszy Odnośnie poruszonej przez Ciebie kwestii podłączenia bufora tak aby w okresie wakacyjnym był on pomijany to podłączenie bufora w instalacji z możliwością jego odłączenia (pominięcia) było dyskutowane w tym temacie, pod linkiem (tam też są schematy):

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kolekszy napisał(a):

Docelowo kocioł defro gamma 15 KW a może 20kw

Przy tym ociepleniu budynku ja bym montował kocioł 10 KW bez bufora

Edytowane przez rambo5
Opublikowano

Boję się że 10 będzie łapać zadyszkę przy grzaniu cwu. Właśnie przeliczyłem sobie ilość wody w obiegu i bufor raczej odpada choć dalej bije się z myślami 😅 za dużo youtuba i fachowców . 

Opublikowano
W dniu 14.05.2025 o 23:10, Kolekszy napisał(a):

Montować bufor 300 l czy to nie ma sensu?  Jeśli tak to chciałbym aby bufor w okresie wakacyjnym był pomijany bo to chyba nie ma sensu

300l to ciut mało, 500-600l byłoby optymalnie.

Ja mam odłączany bufor w okresie wakacyjnym a w zasadzie w każdym okresie kiedy kocioł jest w trybie "lato".

Każdą następną instalację jaką bym robił to tylko w takim układzie.

Jak dajesz bufor to kociol 10kW może być za mały.

7 godzin temu, Kolekszy napisał(a):

Właśnie przeliczyłem sobie ilość wody w obiegu i bufor raczej odpada choć dalej bije się z myślami

A ile tej wody wyliczyles?

Opublikowano

Spuszczając układ do zera , napełniając wedle wskazań licznika wody do układu weszło ok260 litrów.