Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jaki polecacie kocioł - moc min 75 kW max 90kW.

Z wymagań - jak największy podajnik, możliwość użycia sterownika tech 9716 ( taki posiadam ), grzałka do rozpalania oraz możliwie duży zasobnik na popielnik ( tak aby odsługiwać piec w sezonie zimowym co min 36 godzin ).

Obecny piec z Osieka po 6 latach pękł ... \

Jakie opinie mają Koły Leszka - model Hekla ?

Opublikowano (edytowane)

Ja w pierwszym razu chcial bym czysczenie od przodu prosto drzwiczkami,bo w szkole 60ka z gornym czysczeniem i tego monstra wyczysczyc tym malym okienkom mnie denerwuje.To odkladam,jescze poczekam,bo mi sie nie chce do tego lazc i wlasnie marnuje opalu,bo przy tych ilosciach spalonego wymaga czeste "pucowanie".

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Polecam 2 kotły 48 kW lub mniejsze jeśli maksymalne zapotrzebowanie maksymalne jest mniejsze.

Od 50 kW wchodzi UDT czyli trzeba mieć palacza z uprawnieniami i kontrole z UDT dlatego często w zakładach produkcyjnych zamiast jednego dużego kotła wstawia się dwa mniejsze maks 48 kW.

Pytanie dodatkowe czy taka duża moc jest potrzebna bo kilku klientów od lat ogrzewa 1000 m2 hali produkcyjnej i biura kotłem 48 kW i wystarczają im one z zapasem.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Tak.Kaskada bedzie przynajmniej efektywniejsza w sezonu przejsczowym i o dužo papierow,zapisywania danych,szkolenia mniej.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

a więc,

budynek jest oddany do użytku - o UDT się nie martwię.

nie mam miejsca na 2 piece 48 kw.

Piec 48 kw nie wystarczy raczej na dwie nagrzewice - coś takiego.

https://neoair.eu/pl/products/nagrzewnica-wodna-reventon-hc15-3s-23kw-257.html?gad_source=1&gad_campaignid=22330025984&gclid=Cj0KCQjw_JzABhC2ARIsAPe3ynrDTTTRdn-IVZHbDjE_KD5VuW7qRVWJ0tLtSiKI6RxjwS01MF7RetUaAjubEALw_wcB  

+ podłogówka.

Obecny piec Osiek  32kW po włączeniu nagrzewnic tracił po prostu temperaturę z 50 stopni na 30 i nie był  w stanie się dogrzać.

Jeśli 2 piece 48kW - co polecacie muszę sprawdzić jak je zmieścić.

• Rozwiązanie
Opublikowano
Godzinę temu, krzych1233 napisał(a):

Obecny piec Osiek  32kW po włączeniu nagrzewnic tracił po prostu temperaturę z 50 stopni na 30 i nie był  w stanie się dogrzać.

Nie podałeś jak jest wykonana instalacja w kotłowni - może to nie wina kotła.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.04.2025 o 11:09, sambor napisał(a):

Nie podałeś jak jest wykonana instalacja w kotłowni - może to nie wina kotła.

Witam,

A więc z pieca wychodzi rura główna z niej podział na 3 obiegi ( obieg nagrzewnic , obieg ogrzewania podłogowego z zaworem mieszającym , obieg CWU)

Rury stalowe w otulinie.

Brak dodatkowych " metraży" rur.

Podczas serwisu starego kotła - sam serwisant powiedział że piec był wstawiony bo "tak" i, że jest za słaby.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ja bym się najpierw zapytał, jak często i jak długo te nagrzewnice pracują. Bo może zamiast ogromnego kotła potrzebny jest bufor.

Opublikowano
16 godzin temu, sambor napisał(a):

Czy jest jakaś ochrona powrotu kotła?

Jak duża jest podłogówka?

Witam,

Nie ma bezpośredniej ochrony powrotu kotła - nie ma pompy zaraz za piecem tylko pompy wody są zainstalowane na wylotach poszczególnych obiegów.

Dla podłogówki pompa wody jest za zaworem trójdrogowym.

Podłogówki jest 200 m2 - budynek ocieplony.

Odnośnie nagrzewnic - nie wiem ile godzin mają działać bo w tym roku z powodu słabego pieca grzałem np od godziny 24 do godziny 8 rano w zimie aby podnieść temperaturę o 5 stopni - ale tu musimy zwrócić uwagę na to, że piec nie dawał rady i temperatura wody na nagrzewnice była w granicach 30-35 stopni bo wyżej piec nie umiał się zagrzać - a dodatkowo przy spadku poniżej 30 stopni CO wyłączały się nagrzewnice.

23 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Ja bym się najpierw zapytał, jak często i jak długo te nagrzewnice pracują. Bo może zamiast ogromnego kotła potrzebny jest bufor.

W sezonie zimowym ok 6 godzin pracy + czas na nagrzanie hali.

Ze względu na to, że obecny piec był słaby nie wiem jak długo nagrzewała by się hala.

Hala z płyty PIR 100 mm bok, 120 sufit - kubatura w granicach 2300 m3.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.04.2025 o 11:46, krzych1233 napisał(a):

Obecny piec z Osieka po 6 latach pękł ...

Nie było ochrony powrotu i dla tego kocioł po 6-ciu latach poszedł na złom.

Moim zdaniem tam wystarczyłby kocioł o mocy ok 50-55 kW, większa moc jest tylko przepalaniem paliwa.

Do tego ochrona powrotu i to wszystko co ci potrzebna.

Nie podałeś jakie pompy masz na nagrzewnice oraz jakie są rury ( średnice) w obiegu kotłowym

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

instalacja na rurach głównych 1 1/2 cala

pompy do podłogówki i nagrzewnic 25-60-180

podłogówka ma podział na 2 obiegi parter i piętro do każdego pięta oddzielny rozdzielacz.

+ 2 nagrzewnice wodne nagrzewnice powietrza ( każda po 25 kW)

Stąd moje zdanie piec 50 kW będzie za słaby - bo wystarczy ledwo co na nagrzewnice które powinny mieć wysoką temperaturę wody aby osiągnąć sensowną sprawność.

Ochrona powrotu - dodanie pompy zaraz za piecem nie jest to problem i tak będzie do przeróbki linia.

Kwestia doboru pieca - samorozpalającego, z dużą sprawnością ( przy Osieku - temp spalin bardzo wysoka, wydaje mi się, że wymiennik nie był zbyt dobry i nie odbierał nawet 50% ciepła wytworzonego w palenisku ) + pojemność zasobnika na popiół - też zależy mi na możliwie największym.

Pojawi się pytanie po co samorozpalanie - bo mam sterownik i całą instalację na sterowniku tech9716, w sezonie gasimy piec np w piątek po południu i jeśli nikogo nie ma w firmie przez 4 dni to nie palimy - temperatura budynku nie poleci w dół, hala podobnie ( spanie do 5 stopni kiedy na dworze jest minus 10 ) - nikt nie musi przyjechać rozpalać kotła robię to "z telefonu "

Opublikowano

Patrząc w dane techniczne twoich nagrzewnic to przy zasilaniu wodą 80C mają aż 8-15kW mocy grzewczej!

image.thumb.png.4354687cd903ec558536891226ba2780.png

Chyba, że masz nagrzewnicę większą , to wtedy  masz 10-18kW

image.thumb.png.079108dc51ac8925021a0ac32c4ab580.png

Teoretyczne moce rzędu 20-23kW nagrzewnica ma przy zasilaniu temperaturami ponad 90C, 23kW osiąga dla zasilania 120C/90C

Dla takich instalacji jak twoja , te nagrzewnice nie osiągają nawet 15kW mocy grzewczej!

Więc nie piszmy o przewymiarowaniu kotła, tylko o prawidłowym wykonaniu instalacji do niego i dobraniu mocy realnej źródła zasilania.