Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytanie o śrubunki

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez kreciq21,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczynam własnoręczna przeróbkę instalacji co. Okazało się że co ruszę jakąś rurką to zaczyna cieknąć. Na śrubunku. Hydraulik to był jakiś maniak śrubunków i zalozyl mi tego 5 sztuk, takie czarne jak do pompy. Każdy na pakułach. Ale ciekną chyba na uszczelnieniu. Boję się że wszystkie mi się rozciekną, i tu pytanie: co wtedy? Wymienić na inne? Jakie? Albo może uszczelki się wymienia?

Opublikowano

Są 2 rodzaje śrubunków (półśrubunków). Z przylgnią płaską i stożkową. Przylgnia płaska to do wymiany będą uszczelki (ogólnie dostępne w każdym sklepie z hydrauliką). Przylgnię stożkową można uszczelnić taśmą teflonową, aplikowaną na przylgnię.

Ciesz się, że masz śrubunki. Lepiej jest mieć ich za dużo, niż za mało, bo w razie awarii musiałbyś rozbierać znaczną część instalacji.

Opublikowano (edytowane)

To nasi bohaterowie. Da się powiedzieć jaki to typ? Trzy już ciekną bo ruszyłem konstrukcja, a mam uraz do nich bo raz wymieniałem pompę i pół dnia nie mogłem tego uszczelnic

17436095555761517851693812850933.jpg

Edytowane przez nightwatch
  • Rozwiązanie
Opublikowano

To półśrubunki z przylgnią płaską na uszczelki.

Opublikowano

Wymienialem te twarde"papierowe"usczelki za gumowe i od tej pory mam spokoj.

Opublikowano

No to kolejne pytanie

Zawor 5/4 z połśrubunkiem

Nie było tam uszczelki, więc wymyśliłem że powinna być, taka jak na zdjęciu. W to chce wkręcić redukcję jak na zdj. Czy to poprawny sposób uszczelnienia?

20250403_165651.jpg

Opublikowano

Tak.

Opublikowano

NIE.

Przecież tam jest gumowy oring i redukcji nie wkręcisz . Tam musu być oryginalna końcówka zaworu z stożkiem wewnętrznym 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Masz rację kolego @lajosz. Za szybko zerknąłem.

Opublikowano

Ja kiedyś robiłem partyzantkę z uszczelką, ale to było tymczasowe. Jako trwałe połączenie bym tego tak nie zostawiał.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lajosz napisał(a):

Przecież tam jest gumowy oring i redukcji nie wkręcisz

Patrze teraz ale tam nie ma oringu. Tam jest tylko metalowy pierścień blokujacy/trzymajacy nakrętkę . Brak uszczelki, krawędź jest plaska a nie stozkowa. Nie wiem co to kupiłem za zawór...

W sumie to myślę że się uszczelni tak jak wymyśliłem z uszczelka, redukcja ładnie się dociska do brzegu zaworu.

... Patrze teraz na allegro gdzie go zamówiłem,  na zdjęciu jest taka uszczelka jaką chcę tam wsadzić. Czyli oryginalna gdzieś zaginęła po drodze

Edytowane przez nightwatch
Rozwiązanie zagadki
Opublikowano

I to jest właśnie "magia zdjęć". Niby widać oring, a faktycznie to pierścień, aby nakrętka nie spadła.

Jakby człowiek wziął w łapy to od razu by wiedział.

Opublikowano

Nie zamykam tematu, jeszcze nie zacząłem prac a już koncepcja się rozrosła. Śrubunki jednak są dobre, lepsze zdecydowanie niż próba napchania takiej ilości taśmy żeby dokręciło się dokładnie po zaplanowanej liczbie obrotów.

Opublikowano

Jeżeli to pierścień osadczy ( taki seger ) to jest OK . Ze zięcia tego nie widać