Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Czy może ktoś wie jak spiąć PC z kotłem gazowym(schemat) 100%podlogówka.Założenia:1)bez bufora 2)aby oba urządzenia działały niezależnie grzejąc CO i CWU ewentualnie aby kocioł gazowy przejmował grzanie CO i CWU przy niższych temperaturach zewnętrznych.Dzieki za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Uzytkownik2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Udało się coś zrobić w tym temacie? Sam mam podobną sytuacje i przymierzam się do samodzielnego montażu pompy.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2025 o 11:03, daniellw napisał(a):

Udało się coś zrobić w tym temacie? Sam mam podobną sytuacje i przymierzam się do samodzielnego montażu pompy.

Póki co się nie udało ale za ponad dwa trzy miesiące przerobie sobie instalację.Przeróbka będzie polegała na zasileniu całości(parter i piętro) bezpośrednio z pompy ciepła czyli z pominięciem bufora.Kocioł gazowy będzie pracował przez bufor który aktualnie mam bo już nie chce iść w koszty dając sprzęgło,i tak ponad 90% czasu będzie pracować PC jako główne źródło ciepła.Gdyby PC nie dała rady to pozostawię sobie możliwość powrotu do starego rozwiązania czyli PC i kocioł gazowy przez bufor.Zależy jak rozległa jest instalacja i jaka mocna pompa jest w jednostce wewnętrznej PC.Ja mam ok.200m2 OP

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ok, rozumiem.  W tym wątku próbowałem się czegoś dowiedzieć w podobnym temacie, ale generalnie brak odzewu na moje pytania.

Trochę pożytecznych informacji znalazłem też na innym forum ( w tym mam tam swój krótki wątek), może cię  zainteresuje (mam nadzieję, że linki do innego forum nie są sprzeczne z regulaminem).

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4108403-90.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=21533284#21533284

Generalnie mam pozbierane graty (część hydrauliczną), jeszcze pracuje nad częścią elektryczną, za 2-3 tyg mam zamiar fizycznie się tym zająć.

Jakbyś miał jakieś ciekawostki/komentarze na temat montażu chętnie przeczytam. Pozdrawiam!