Skocz do zawartości
IGNOROWANY

KAISAI 16kW Split KMK-160RY3 KHA-16RY3-B - Kilka pytań instalacyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szykuje się do instalacji pompy KAISAI 16kW Split KMK-160RY3 KHA-16RY3-B i mam kilka pytań:

1. Zakładam bufor 800l i za którym mam sterowanie pompami i kilkoma obiegami grzewczymi realizowane przez sterownik PLC i odpowiedni program, chciałbym utrzymywać temperaturę w buforze zależną od pogody (krzywa grzewcza) czy w związku z tym do kaisaia powinienem dokupić jakiś czujnik pogodowy czy urządzenia ma je już wbudowane?

2. Czy do zestawu powinienem dokupić czujnik TB1? na jakiej wysokości bufora powinienem go zamontować?

3. W zapasie doprowadzę zasilanie do jednostki wewnętrznej 5x4mm2 i do zewnętrznej również 5x4mm2, to poprawne rozwiązanie? 

4. W instrukcji oraz innej dokumentacji nigdzie nie mogę odnaleźć informacji jaki przewód sterowniczy mam dociągnąć pomiędzy jednostką zewnętrzną, a wewnętrzną - jest tylko informacja, że minimum 0,5mm2 ale nie ma nic o ilości żył w tym przewodzie. jaki ma być to przewód?

Opublikowano (edytowane)

Ile zapłaciłeś za tą trzy fazową pompę

Strona 47 masz schemat

4. CN24 chyba i ma 3 piny więc pewnie 2 żyły wystarczą

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Ja mam monobloka 12 kW, też próbuję ogarnąć samodzielnie zasilanie. O splicie nic nie wiem, ale przewody 4.0mm² są z powodu grzałek, sama sprężarka zadowoli się cieńszymi drutami. W splicie te grzałki są pewnie w jednostce wewnętrznej?

Opublikowano

Na marginesie,  taka mnie myśl naszła przy planowaniu wpięcia tego w instalację- ta pompa ma w obudowie pompę obiegową, grzałki, naczynie wyrównawcze - jest cały osprzęt tak że można wpinać prosto w CO. Cała kotłownia jest w skrzynce poza budynkiem. Pompa kosztuje kilka tys PLN. Jakie by to były oszczędności gdyby można było w ogóle kotłowni nie budować, tylko wyprowadzić dwie złączki i kabel przez ścianę... kilkadziesiąt tysięcy PLN do przodu na samym braku kotłowni (niestety tę już mam). Gdyby energetyka pokombinowała to mogli by oferować takie ogrzewanie w abonamencie- wstawiają PC razem z przyłączem elektrycznym, klient tylko podłącza rurki do domu i płaci abonament w specjalnej taryfie "prąd+ciepło". Niemal jak telefon+Internet. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

4. CN24 chyba i ma 3 piny więc pewnie 3 żyły wystarczą

Niegłupi pomysł dla dostawcy energii

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

@szakallo

Za pompę wraz z dostawą zapłaciłem 6 200pln brutto

Dziękuję za naprowadzenie, ten schemat wiele wyjaśnia, pominąłem go wcześniej.

Opublikowano (edytowane)

Czy ja dobrze widzę że moc zmienia sie zworkami na płycie głównej?

Czyli warto brać najsłabszy model?  z serii 6-10kW jednofazowe

lub 12-16kW 3P

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Wydaje mi się że sprężarka jest ta sama w wersji 12, 14 i 16 kW. Obudowa ta sama więc wymiennik pewnie też. Ta sama ilość czynnika chłodniczego. Więc całkiem możliwe że wystarczy przestawić zworki. Ale mniejsze pompy już mają inne części.