Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcia艂bym poprosi膰 o pomoc w zrobieniu instalacji CO.聽

Obecnie instalacja jest otwarta z starym zwyk艂ym piecem i bojlerem.聽

Ojciec kupi艂 piec Defro Delta ekopell 15kw i bufor Alpha Thermotec PSH 600l w臋偶ownic膮 CWU.聽

Ma to by膰 kocio艂 dodany w innym pomieszczeniu do obecnej instalacji plus bufor i w臋偶ownic膮 CWU.聽

Czy kto艣 mo偶e podes艂a膰 jaki艣 schemat albo podpowiedzie膰 jak to najlepiej ze sob膮 po艂膮czy膰 偶eby to dobrze dzia艂a艂o i nie narobi膰 jaki艣 oczywistych dla was b艂臋d贸w.

Instalacj膮 b臋dzie si臋 zajmowa膰 hydraulik kt贸ry ma do艣wiadczenie tylko z monta偶em starych piec贸w. A na piecach na pellet i buforach nie bardzo si臋 zna.聽

Jaki艣 znajomy rozrysowa艂 mu jaki艣 schemat mniej wi臋cej co jest potrzebne i jak to pod艂膮czy膰 ale wola艂bym 偶eby doradzi艂 kto艣 obeznany w temacie. Bo mo偶e co艣 warto do艂o偶y膰 albo czego艣 w og贸le nie montowa膰.聽

Jak dostan臋 zdj臋cie tego schematu to dorzuc臋.聽

Pozdrawiam Rafa艂聽

Opublikowano

Takie co艣 rozrysowa艂 hydraulikowi znajomy.

IMG-20250321-WA0009_edit_620682734537059.thumb.jpg.6e6f9fe397b2a16db3ab95a865c6c4f0.jpg

Opublikowano

Masz tutaj du偶o temat贸w zwi膮zanych z buforami. S膮 tam prawid艂owe schematy. Wa偶na jest ochrona powrotu do kot艂a.聽

Jak co艣, zapraszam na priv. Przez telefon wszystko wyt艂umacz臋.聽

Opublikowano

Temat贸w i schemat贸w jest du偶o ale ka偶da sytuacja jest inna i te偶 r贸偶ne rozwi膮zania. Zawory termostatyczne, 3d, 4d, sprz臋g艂a. Tylko jaka konfiguracja w tym przypadku b臋dzie najbardziej odpowiednia.聽

• 9 miesi臋cy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Obecnie instalacja jest ju偶 wykonana i dzia艂a.聽

Ale mam pytanie czy u was te偶 wygl膮da to tak 偶e piec dogrzewa bufor od g贸ry w ca艂o艣ci do 60掳-62掳 a dopiero wtedy na piecu temperatura ro艣nie i dogrzewa ca艂y bufor wy偶ej do za艂贸偶my 70掳, mimo tego 偶e na piecu jest ustawione od pocz膮tku wi臋cej?聽

Bez r贸偶nicy czy ustawie 65, 75 czy 80掳.

Czy mo偶e to by膰 wina zaworu ATV? Tu jest zaw贸r na 55掳.聽

Dodaje screen z wykresu pieca. Tam wida膰 o co mi dok艂adnie chodzi.聽

Pozdrawiam聽

Screenshot_20260118_210406.jpg

Edytowane przez MrSikorsky
Opublikowano

jak wstawiasz wykresy to zaznacz tylko te co sa istotne a odznacz te co s膮 nieistotne, zbyt duzo wykres贸w na jednym obrazie jest nieczytelna.

Jest prawid艂owo

poni偶ej masz przyk艂ad聽

image.thumb.png.5441ed4d5a5af721176c9729ecb74e5a.png

Temperatura zadana na kotle 80st. i przy buforze jest nieistotna, priorytetem jest bufor

Opublikowano

@MrSikorsky聽to normalne .

Od tego jest w艂a艣nie ATV聽 by chroni膰 kocio艂 przed zbyt nisk膮 temperatur膮 powrotu聽 i kot艂a ,on reguluje przep艂yw przez bufor , dlatego te偶 temperatura jego otwarcia jest wa偶na .

moc pompki musi zapewni膰 przep艂yw na tyle by nad膮偶a艂a odbiera膰 ciep艂o z kot艂a z malutkim naddatkiem reszt臋 z koryguje ATV .

Jak ustawisz na pompce za ma艂y przep艂yw temperatura zadana kot艂a zostanie osi膮gni臋ta i palnik zejdzie z moc膮 albo si臋 wygasi , a co by si臋 sta艂o przy kotle bez modulacji?

Tak 偶e jak ci si臋 zdaje 偶e temperatura kot艂a podczas pracy jest za niska to pozostaje ci zmieni膰 wk艂adk臋 .

Poza tym nie ma to wi臋kszego znaczenia 偶e bufor 艂aduje si臋聽 jak piszesz , a nie od razu zadan膮 , wa偶ne 偶e si臋 za艂aduje .

Opublikowano

Poniek膮d rozumiem.聽

Ale czy nie trwa艂o by kr贸cej nabijanie bufora je艣li od pocz膮tku by艂by 艂adowany temperatur膮 powiedzmy 75掳?聽

Rozumiem jak dzia艂a i po co jest ochrona powrotu z zasady.聽

U mnie utrzymuje si臋 w przedziale 55-62掳 podczas pracy. Tylko nurtuje mnie to, 偶e piec dzia艂a na 100%, dostaje powr贸t o w/w temperaturze i nie potrafi tej wody zagrza膰 do tych powiedzmy 75掳?聽

Nawet na najmniejszym biegu pompy temperatura nie by艂a wy偶sza nic 65掳. Ale wtedy bufor d艂u偶ej si臋 艂adowa艂.

A co do zmiany wk艂adki, to wtedy nie by艂oby tak 偶e jeszcze wi臋cej wody cieplej by艂oby zabierane na podgrzanie powrotu i wszystko trwa艂o by jeszcze d艂u偶ej?聽

Opublikowano
1 godzin臋 temu, MrSikorsky napisa艂(a):

Tylko nurtuje mnie to, 偶e piec dzia艂a na 100%, dostaje powr贸t o w/w temperaturze i nie potrafi tej wody zagrza膰 do tych powiedzmy 75掳

Kup trzy razy wi臋kszy kocio艂, tak ze 40kW to b臋dzie Ci 艂adowa艂 do 75st.

To 偶e 90% p贸jdzie w komin i spalisz 10t pelletu zamiast np. 3 to nie istotne, wa偶ne 偶e b臋dzie 75st.

Opublikowano

Jaki polecasz kocio艂 40 kW? Masz jakiego艣 dostawce pelletu kt贸ry na raz dowiezie 10t? Cena nie gra roli.聽

Chyba nie o to chodzi na forum ale mog臋 si臋 myli膰.聽

Opublikowano

Nie wiem co ci to przeszkadza i po co upierasz si臋 na temperatur臋 zasilania 75 st .

Masz kocio艂 15 kw wi臋c 艂aduje jak mu na to fizyka pozwala , nawet jak by艣 wk艂adk臋 70 st za艂o偶y艂 to nie s膮dz臋 偶eby by艂o szybciej po prostu cz臋艣ciej by ATV obieg bufora przymyka艂 , finalnie mo偶e by wi臋cej w komin posz艂o , bo im wi臋ksza temperatura kot艂a tym wi臋ksza spalin przy tej samej mocy palnika .

Opublikowano

Moja wypowied藕 by艂a sarkazmem.

Kot艂a 40kW nie polec臋, ale dostawc臋 z 10t pelletu ju偶 mog臋 馃檪

wracaj膮c do tematu. Masz zaw贸r atv kt贸ry pilnuje powrotu. Je艣li temperatura kotla wzro艣nie odpowiednio wysoko ale nie na tyle na ile by艣 sobie 偶yczy艂 tylko na tyle aby atv sie otworzy艂 i sch艂odzi艂 t膮 wod臋 do temp. zaworu atv,聽 wi臋c kocio艂 na dole ma t膮 ni偶sza temperatur臋 kt贸ra ogrzewa do temp. otwarcia zaworu atv i tak w k贸艂ko.聽 Je艣li temperatura na dole bufora odpowiednio wzro艣nie to i temperatura kotla wzro艣nie.聽 艢rednio jest to temp. Atv +10掳C . Jak temperatura do艂u bufora odpowiednio wzro艣nie to kocio艂 osi膮ga t膮 temperatur臋 plus 10梅12掳C

Zobacz jak to wygl膮da na moim wykresie. Zaw贸r atv55掳C. 呕ebym sie sfajda艂 po trzykro膰 , nie wiem jak膮 moc kotla ustawia艂,聽 jakie艣 gus艂a odprawia艂 i diabli wiedz膮 co jeszcze to dop贸ki temperatura do艂u bufora nie wzro艣nie odpowiednio to kocio艂 trzyma temperatur臋 ok 62梅63掳C

Zadana kotla to 80掳C, przy mniejszej dobija艂 zanim na艂adowa艂 bufor i sie wy艂膮cza艂, a to ju偶 nie by艂o ekonomicznie i po偶膮dane.聽

Opublikowano

Czyli chyba jednak nie rozumiem zasady dzia艂ania tego zaworu.聽

Spr贸buj臋 wyt艂umaczy膰 to tak jak to widz臋.聽

Za艂贸偶my, 偶e kocio艂 grzeje do 75掳 i zasila tym bufor. Bufor jest zimny wi臋c na dole mamy 30掳 kt贸re by wraca艂o do kot艂a, ale zaw贸r domieszuje gor膮cej wody z zasilania aby otrzyma膰 te zadane 55掳 na powrocie. Bufor si臋 艂aduje warstwowo tym 75掳 a偶 do do艂u i wtedy koniec cyklu.聽

Nie rozumiem dlaczego zaw贸r w tej konfiguracji mia艂by ogranicza膰 temperatur臋 kot艂a. Chyba, 偶e 藕le to rozumiem.聽

Opublikowano (edytowane)

Rozumujesz od d... strony.

Zaw贸r atv nie domieszuje gor膮cej wody aby ogrza膰 wod臋 z do艂u bufora.聽

Zaw贸r atv domieszuje zimnej wody z do艂u bufora do gor膮cej z kotla aby ta z kotla zosta艂a sch艂odzona do zadanej temperatury zaworu atv. Co艣 na zasadzie ch艂odzenia silnika. Zanim silnik sie nagrzeje termostat jest zamkni臋ty i woda kr膮偶y w ma艂ym obiegu, identycznie jak Zaw贸r atv(obieg kot艂a). Dopiero jak silnik osi膮gnie odpowiedni膮 temperatur臋 to termostat powoli sie otwiera i puszcza wod臋 na ch艂odnice czyli przy kotle Tw贸j bufor.

Je偶eli woda powracaj膮ca z ch艂odnicy(bufora) zostanie zbyt sch艂odzona i schlodzi silnik (kociol)to termostat sie zamyka i zn贸w woda kr膮偶y tylko w samym silniku(kotle). To tak w uproszczeniu.

Dlatego silnik(kocio艂) nagrzewa sie tylko do takiej temperatury na ile pozwala termostat(zaw贸r atv).

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
35 minut temu, Gonzo19 napisa艂(a):

馃檪Zobacz jak to wygl膮da na moim wykresie. Zaw贸r atv55掳C. 呕ebym sie sfajda艂 po trzykro膰 , nie wiem jak膮 moc kotla ustawia艂,聽 jakie艣 gus艂a odprawia艂 i diabli wiedz膮 co jeszcze to dop贸ki temperatura do艂u bufora nie wzro艣nie odpowiednio to kocio艂 trzyma temperatur臋 ok 62梅63掳C

Zadana kotla to 80掳C, przy mniejszej dobija艂 zanim na艂adowa艂 bufor i sie wy艂膮cza艂, a to ju偶 nie by艂o ekonomicznie i po偶膮dane.聽

Teraz dopiero zauwa偶y艂em twoja dodana odpowied藕.聽

Widz臋 i w艂a艣nie u mnie jest identycznie. Tylko nie potrafi臋 sobie tego logicznie wyt艂umaczy膰, 偶e piec pracuj膮c na 100% nie potrafi wtedy tej wody podgrza膰 o te 15掳.聽

A czy rozumowanie dzia艂ania atv jest po mojemu czy twojemu (prawid艂owo) to nie powinno tu nic zmienia膰 bo chodzi tu o temperatur臋 tej wody na powrocie kt贸rej piec nie jest w stanie podgrza膰.聽

G艂贸wnie chodzi mi o to 偶e teraz piec powiedzmy grzeje 3 godziny do 62掳 i potem jeszcze 45 minut do tych 75掳.聽

Nie by艂oby lepiej/szybciej jakby od razu 艂adowa艂 75掳?聽

Opublikowano
39 minut temu, MrSikorsky napisa艂(a):

By艂oby lepiej.聽

41 minut temu, MrSikorsky napisa艂(a):

G艂贸wnie chodzi mi o to 偶e teraz piec powiedzmy grzeje 3 godziny do 62掳 i potem jeszcze 45 minut do tych 75掳.聽

Zamontuj na powrocie聽 z bufora przep艂ywowy ogrzewacz wody, taki z 6-10kW to b臋dziesz mia艂 te 75掳 prawie od razu

Opublikowano
40 minut temu, MrSikorsky napisa艂(a):

Ale nie b臋dzie聽馃槓

Opublikowano (edytowane)

Nie nagrzeje. Zamiast 62-63 to b臋dzie mia艂 66-67 , co najmniej d艂u偶ej o 1h b臋dzie grza艂o bufor i cz臋sto wcze艣niej wygasi sie kocio艂 ni偶 na艂aduje bufor, no i wi臋cej w komin p贸jdzie.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

@MrSikorsky聽偶eby nie by艂o 偶e tylko u ciebie i @Gonzo19聽to ja te偶 tak mam .

Opublikowano

Okay to je艣li to wszystko dzia艂a poprawnie to czy 5 godzin dzia艂ania kot艂a przy jednoczesnym grzaniu domu to nie za d艂ugo 偶eby nabi膰 bufor? Temperatura na grzejniki to 42掳.聽

Mam teraz orurowanie do bufora 1 cal. Czy zmiana na 1 i 1/2 cala da艂a by jak膮艣 korzy艣膰 je艣li chodzi o czas 艂adowania bufora?聽

Opublikowano

Zmiana nic nie da.

Bufor grzejesz do 70掳C? Chodzi o d贸艂.聽

Opublikowano

Je艣li chodzi o ten czas 5 godzin to by艂 艂adowany do 67掳 na dole co dawa艂o prawie 70 na g贸rze.聽

To samo przy odbiorze w nocy na 32掳 trwa oko艂o 4 godzin.聽

Opublikowano

Chyba problem jest magiczne s艂owo "bufor" . Bo dzi艣 ka偶dy nowy nabity klient chce mie膰 nagrzany bufor i 偶eby trzyma艂 2 dni. Natomiast w realu trzeba pali膰 ca艂y czas bo jednak fizyka nie zadzia艂a艂a. Mo偶e w takich przypadkach skupi膰 si臋 na tym co si臋 ma czyli instalacji grzejnikowej i kotle a bufor niech przejmie tylko nadwy偶k臋 energii ,zamiast usilnego grzania 偶eby bufor by艂 nagrzany do 80 stopni . Wi臋ksza temp na kotle to wi臋ksza strata kominowa itp.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano
8 godzin temu, tsa78 napisa艂(a):

bo jednak fizyka nie zadzia艂a艂a

Och nie, fizyka zadzia艂a艂a znakomicie, tak jak mia艂a zadzia艂a膰. Problemem jest b艂臋dne za艂o偶enie teoretyczne a p贸藕niej usilne d膮偶enie do tej b艂臋dnej teorii w realu. 馃槂馃槂馃槂馃槂

A tak poza tym 馃槈 zgadzam sie z Tob膮 w 100%.

Kolego @MrSikorsky聽z Twojego opisu wynika, 偶e ca艂a instalacja dziala dok艂adnie tak jak ja zbudowa艂e艣 i ustawi艂e艣.聽

• Zgadzam si臋 1

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.