Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Własnie wczoraj w kotle odpalonym we wrzesniu 2009 - uszkodziła mi sie obrotowa retorta. Zgłoszenie juz poszło do Klimosza- ciekawe jak długo poczekam na reakcję.

Ale chcę napisać o b. prymitywnej konstrukcji tejze retorty:

Palec obrotowy - nałozony na OKRĄGŁY WAŁEK Z DOKRECANĄ Z BOKU ŚRUBĄ.

Wiadomo że z czasem albo gwint na śrubce sie wyrobi a palec notorycznie będzie się obracał na wałku i przestanie spełniać swoją rolę.

Nie można było koncówki wałka zrobic w kszałcie kwadratu albo szesciokatai taki sam kształ otworu "palca".

albo II rozw. - nawiercic drobny otwór w wałku aby sruba wchodziła trochę w wałek, wtedy blokada byłaby skuteczniejsza.

Czekam na opinie Kogoś z klimosza dlaczego tak awaryjnie- rozwiązano problem retorty??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj Gramir

Wydaje mi się ,iż jest to celowe rozwiązanie.Myśle tak dlatego iż w momencie jak byś miał złe nastawy i robiły by Ci się spieki.Taki palec sztywno zamontowany mógłby spowodować zakleszczenie takiego spieku pomiędzy palcem i retotrą co mogłoby spowodować zerwanie zawleczki,co jest według mnie gorsze niż poluzowanie się palca.

Może się myle ale,takie mam zdanie.

pozdrawiam :P

Opublikowano
Własnie wczoraj w kotle odpalonym we wrzesniu 2009 - uszkodziła mi sie obrotowa retorta.

Czekam na opinie Kogoś z klimosza dlaczego tak awaryjnie- rozwiązano problem retorty??

Witam

A te zęby od kręconego kołnierza masz żeliwne czy stalowe?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co się orientuje to zęby zawsze są żeliwne a co do zabezpieczeń to gronowojtek ma rację

Ruszt obrotowy jest tak zkonstruowany aby podczas awari obrotowki praca byla mozliwa bez niej...

demontujac zabierak rusztu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja sobie z odkręcającym się zbieraczem (palcem) poradziłem sobie tak.

• post-18443-0-71732800-1328805226_thumb.jpg

post-18443-0-71732800-1328805226_thumb.jpg

Opublikowano

U mnie z kolei retorta podczas obracania się bardzo głośno piszczy. Ekogroszek/popiól podczas podawania dostaje się pod retortę lekko ją przekrzywia i wtedy następuje ?piszczenie? podczas obracania. Po czyszczeniu kotła i usunięciu popiołu z pod retorty następuje poprawa, ale trwa to bardzo krótko. Nie macie z tym problemu?

Opublikowano

Mamy mamy, ale jak co 20 dni czyszczę dokładnie cały kocioł to smaruję smarem miedzianym i jest ok na 14 do 16 dni.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Zastanawiam sie nad dospawaniem drugiego (palca) aby częściej retorta robiła obrót, to pozwoli na częstrze opróźnianie popiołu i spieków, które zakłucają proces spalania kopczyka na retorcie. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Ja tak zrobiłem - tylko nie dospawywałem nic do oryginalnego palca tylko zrobiłem drugi nowy i tak jak mówisz - 2 razy częściej obraca retordą...

Opublikowano

DJ82 i jak poprawiło się jest lepiej z tymi dwoma palcami ? Co zaobserwowałeś ?

Opublikowano

Ja co prawda palę pelletem, ale jak jest "podwójny palec" to piec jakby szybciej się rozpędzał - nie zapychają się tak otwory powietrzne bo częściej przekręca się retorda... Ja dorobiłem sobie jeszcze taką blachę która zgarnia mi nadmiar popiołu z kołnierza retordy ponieważ na pellecie popiół jest bardziej sypki i się za bardzo odkładał a tak po prostu ta blacha go zgarnia... w załączniku foto mojego wynalazku :)

post-13633-0-06116200-1355416920_thumb.jpg

Opublikowano

Super, dzięki bardzo dobry pomysł. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Ja co prawda palę pelletem, ale jak jest "podwójny palec" to piec jakby szybciej się rozpędzał - nie zapychają się tak otwory powietrzne bo częściej przekręca się retorda... Ja dorobiłem sobie jeszcze taką blachę która zgarnia mi nadmiar popiołu z kołnierza retordy ponieważ na pellecie popiół jest bardziej sypki i się za bardzo odkładał a tak po prostu ta blacha go zgarnia... w załączniku foto mojego wynalazku :)

Witam.

DJ82 czy zauważyłeś mniejsze spalanie jak retorda jest częściej obracana bo piszesz że "piec jakby szybciej się rozpędzał" ?

Ja co prawda mam Ling Duo 15 kW, palę ekogroszkiem i włąśnie jestem w trakcie wykonywania podobnego "podwójnego palca" jaki zastosowałeś u siebie.Pomysł z blaszką też mi się podoba .

Pozdrawiam

Edytowane przez misio50
Opublikowano

Co do zużycia to różnicy nie widzę ale na pewno lepiej się spala - popiół mam jak z papierosa - sam pyłek... co chyba widać na foto.

Druga sprawa jest taka że jak nie miałem tej blaszki na górze to paląc pelletem kopczyk mi strasznie rósł i obrastał popiołem i wtedy piec miał problemy z prawidłowym spalaniem paliwa...