Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy jednoczesnym grzaniu CWU i podłogówki też? Może nie trzeba będzie całego wsadu? 

Opublikowano

Bufor musisz przeliczyć na cały wsad, bo nie wiesz w jakim momencie będziesz musiał napalić. Czyli chałupa nagrzana i trzeba napalić, aby w nocy było ciepło. I wtedy całość idzie w bufor.

Opublikowano

No ok. Sumując 300 litrów CWU i 500 bufor mamy 800. Zakładając na każdy kilowat kotła 50 litrów przy mocy 15kw mamy 750. Ja zakładam dodatkowo puszczenie wody do grzania domu. Czy to nie wystarczy? 

Opublikowano

CWU dużo wolniej przejmuje ciepło niż bufor. Bufor grzejesz bezpośrednio (ta sama woda co w kotle jest i w buforze), a CWU pośrednio (przez wężownicę lub płaszcz wodny). 

Tak jak pisałem wyżej, nie wiesz w jakim momencie będziesz palił. I najlepiej przyjąć najgorszy scenariusz, czyli wszystko w bufor. To jest najbezpieczniejsze podejście.

Opublikowano

A co w sytuacji: montuje bufor 800, wszystko idzie w bufor ale ja chce jeszcze nagrzać zbiornik 300 litrów CWU. Dokładać kolejny wsad czy wtedy część? I mam najpierw grzać tylko bufor nie grzeją domu? 

Opublikowano

50l na 1kW mocy kotła to minimum.

Opublikowano (edytowane)

Nawet przyjmując 65 litrów, całego zbiornika CWU nie za grzeję. A gdy będzie słabsze drewno to tylko bufor. 

Edytowane przez marcino114
Opublikowano

Zobacz, jaką moc ma wymiennik ciepła w CWU (wężownica, czy płaszcz wodny) i porównaj to z mocą kotła.

Opublikowano

Ok. Ja to rozumiem. Dlatego pytam co w sutuacj w której potrzebuje nagrzać całe 300 litrów CWU a w kotle nie starczy wsadu. Normalnie do zwykłego dolniaka można podejść trochę dorzuci i sprawa załatwiona. A jak jest w tym przypadku? Całe wsady trzeba dawać? Bo chyba czegoś nie rozumiem. 

Puszczając temperaturę z kotła na wszystkie odbiorniki bufor ma być takim strażnikiem żeby kotła nie zagotować i magazynować to co instalacja i CWU nie przyjmie. Dlatego, założyłem że 500 litrów starczy.

Czy się mylę? 

Opublikowano

To już kwestia tego, jak to zepniesz w instalacji.

Dając zawór zwrotny (dla zasilania przed rozdzieleniem na bufor i CWU, dla powrotu za rozdzieleniem powrotu z bufora i CWU), możesz naładować CWU z bufora. Potrzebna jest jeszcze pompa do CWU.

Kotły trzeba prowadzić w optymalnych temperaturach i praktycznie zawsze są to temperatury 80+ stopni. Dlatego palisz wtedy, gdy kocioł może osiągnąć pełną moc przez cały okres palenia wsadu. I nie taktował, gdy już wszystko się nagrzeje, a wsad nadal w kotle. Stąd większy bufor.

Opublikowano

Chyba w takim razie zmienię opcję. 

Mam jeszcze taki pomysł:

Niewielki kocioł (może być MPM wood plus 10kw) i do tego zbiornik galmet kumulo 500/160 z dwiema wężownicami. Mógłbym tym realizować CWU, podpiąć solarny, dogrzać nawet dom z tych solarów. Zbiornik jednak drogi.. 

Opublikowano
Teraz, marcino114 napisał(a):

MPM wood plus 10kw

Jeżeli nudzisz się w życiu to polecam ten kocioł...

Musisz zrozumieć ideę bufora. Dopóki tego nie zrozumiesz, będziesz błądził po omacku.

Duży kocioł szybko dostarczy dużo ciepła. Następnie bufor to ciepło oddaje w sposób taki, jak życzy sobie użytkownik. I praca kotła tak na prawdę ogranicza się do grzania tego bufora.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W tym MPM to się dobrze zapałki palą.🤪

Nie chcę wyjść na takiego co hejtuje ten kocioł, ale wystarczy poczytać obszerny wątek o MPM.

• Lubię to 1
Opublikowano

To nie żaden hejt tylko 100% FAKTY. 

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem tej nagonki na MPM. Chyba nikt Dakona w wersji 13,5kw nie przeżył i nie palił nim drewnem. 

Śledząc niektóre wątki, mają niektórzy problemy. Ale wielu jest zadowolonych. Ten ma też komorę oddymiajacą, czy ona się nie sprawdza? 

Wracając do dużego kotła z dużym buforem. To nie dla mnie w takim razie. Nie mam na to wszystko miejsca. A oszczędności z tego tym bardziej. 

6 minut temu, Tuptus napisał(a):

W tym MPM to się dobrze zapałki palą

Mam dużo drobnego drewna z tego co mi po Dakonie zostanie. 

Dokładając tam trochę węgla, jak to robię teraz, mogło by zdać egzamin. 

Edytowane przez marcino114
Opublikowano (edytowane)

Możesz kupić bufor z wężownicą dla solarów i będziesz miał 300l + bufor łącznie dla CWU. Również może się zdarzyć, że solarami nagrzejesz bufor również na CO. Podgrzewanie basenu ogrodowego, czy tam inne jacuzzi.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

Czyli w dalszym ciągu dwa zbiorniki... 

Kombinuje na wszystkie sposoby żeby tego jednak uniknąć. 

No to co panowie proponujecie zamiast MPM okolice 10kw i nie Hg?

Opublikowano
22 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Duży kocioł szybko dostarczy dużo ciepła.

10kW to rzeczywiście potwór. Bufor nagrzewa w niecały tydzień 🙂 Dlatego trzeba mu dać dwa bufory.

Opublikowano

@marcino114 
Po kolei jaki ci największy bufor wejdzie do kotłowni? 

Opublikowano

Bufor z wężownicą CWU i wężownicą do solarów lub kombinowany z wężownicą do solarów.

Jest tego trochę do wyboru, do koloru.

Ale, jest pewne ale. Przy takim zapotrzebowaniu na ciepło jakie podałeś na kocioł HG nawet bym nie spojrzał. Szedł bym w pellet.

Ale to nie mój wybór.

Opublikowano

Jak opał kupujesz, to idź w pellet.

Opublikowano
20 minut temu, PredatorC napisał(a):

jaki ci największy bufor wejdzie do kotłowni

Generalnie wolałbym ograniczyć się do jednego zbiornika, tzw kombinowanego. Takie miałem pierwsze założenie. Do tego ten kocioł MPM 10 bądź 14kw. Ale po ogólnym od radzeniu MPM, skierowałem się w wyjście "B" czyli kocioł HG. Tu natomiast ten zbiornik będzie za mały i potrzeba dwóch. Jeden CWU i drugi bufor. Myślę, że bufor te 500-600 litrów wejdzie. Z większym może być problem. Chyba żeby był wysoki. 

25 minut temu, Tuptus napisał(a):

Szedł bym w pellet

Owszem, jest to dobre rozwiazanie. Ale ceny maga bardzo skakać. Może się w nie długim czasie okazać, że będzie mi to wychodzić w cenie gazu. Więc tak średnio mogła by mi ta inwestycja wyjść. Ja drewna mam pełno dokoła i stąd decyzja o takich a nie innych kotłach. 

Przyjmując że idę w pellet. Jak by to wychodziło finansowo. W sensie, jaki koszt grzania CWU i domu? 

Opublikowano

Na razie toczy się rozmowa o litrach, a najważniejsza kwestia to miejsce i wtarganie stosownego zbiornika na miejsce. Jak te dane udostępnisz to łatwiej jest coś doradzić.

Są też odpowiednie/dostosowane zbiorniki na zamówienie, ale trzeba się liczyć z kosztem zbliżonym do ceny kotła.

Opublikowano
2 minuty temu, Tuptus napisał(a):

Na razie toczy się rozmowa o litrach, a najważniejsza kwestia to miejsce i wtarganie stosownego zbiornika na miejsce.

Nie bardzo łapię myśl.. Kotłownie mam z drzwiami na zewnątrz. Drzwi, światło chyba 90 cm. Ale wewnątrz, jest już tak zaadaptowana, że ciężko będzie znaleźć więcej miejsca niż to co napisałem. 

6 minut temu, Tuptus napisał(a):

Są też odpowiednie/dostosowane zbiorniki na zamówienie, ale trzeba się liczyć z kosztem zbliżonym do ceny kotła

Wolę zapłacić wiecej za zbiornik, niż przerabiać cała kotłownie. Bo się okaże, że koszt będzie dużo większy. 

Opublikowano
3 minuty temu, marcino114 napisał(a):

Wolę zapłacić wiecej za zbiornik,

Znajdź szwagra szpawacza i problem rozwiązany.