Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ciśnieniem w instalacji po zamknięciu układu i wymianie rur.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czujnik mieszacza idzie od sterownika kotła i jest mocowany do rury za zaworem 4d.W siłowniku jest przycisk i możesz go przełączyć na tryb ręczny i otworzyć na maksa. 

W trybie ręcznym zawór 4d nie będzie się zamykać automatycznie. 

A jak to jest ten co znalazłeś, to go przenieś jak napisałem wyżej. 

Opublikowano (edytowane)

Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Montaż drugiej pompy pomoże bo będzie przepływ tam gdzie go teraz nie ma, ale to takie szminkowanie świni wg mnie, albo łatanie błędnego sterowania 

To montować, czy nie bo zaraz zacznę się bać w ogóle palić w tym kotle

Godzinę temu, lenas1 napisał(a):

A jak to jest ten co znalazłeś, to go przenieś jak napisałem wyżej. 

Tylko ja nie wiem czy to jest jakikolwiek czujnik. Umieszczony jest aż za kotłem z tyłu na rurze. W którym miejscu powinien być zamontowany czujnik wzorując się na tym obrazku https://zapodaj.net/plik-FJ2r5DdirS ?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Przy zaworze 4d pompa ochrony powrotu być musi. A czy zainstalujesz, to twoja sprawa.

1.png.cae53cc5aba938600f4a73d0078f6735.png

Opublikowano

Zasilanie instalacji tam czujnik. 

Pompę montować, nic złego się nie stanie, a wydłuży żywotność kotła i będzie stabilna jego praca. 

Instrukcję kotła do ręki i sprawdź gdzie czujnik mieszacza. 

Opublikowano (edytowane)

@lenas1przeniesienie czujnika z powrotu na stronę zasilania to błąd, no bo będzie wtedy mierzył temperaturę zasilania a nie powrotu.  Chyba że źle Cie rozumiem?

@pablos83 na razie nie dokładaj żadnych pomp ani nie przenos czujników. Zrob tylko test ogrzewania przy ręcznie otwartym zaworze 4d i odłączonym jego sterowaniu. Zobacz czy to poprawi sytuację ze skokami ciśnienia i temperatur. Jak poprawi to znaczy że diagnoza była prawidłowa, jak nie to szukać dalej 

Na razie kończę pisanie w tym temacie, za dużo tu rozbieżnych zdań,rad i opinii. Najwazniejsze to wiedzieć co się robi i po co  a potem dopiero brać się za przerabianie 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Chyba żartujesz z tym czujnikiem. 

Właśnie takie jest zadanie tego czujnika na zasilaniu. Ustawiasz temp. Mieszacza jaką ma puścić na grzejniki np.40st. I siłownik więcej nie puści. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lenas1 napisał(a):

Instrukcję kotła do ręki i sprawdź gdzie czujnik mieszacza. 

Tyle się dowiedziałem z instrukcji https://zapodaj.net/plik-hPkg0rTzx9 

Jeśli dobrze rozumiem przeniesienie czujnika z powrotu na zasilanie sprawi, że zawór 4-D wcześniej będzie się otwierał, bo wcześniej dostanie na to polecenie z odczytu temperatury ?

Edytowane przez pablos83
Opublikowano

Tak

Jaki tam sterownik? 

Opublikowano

Nie rozumiecie się pisząc zasilanie i powrót i czujnik zaworu. Dostałeś schemat i czujniki na nim narysowane. Tylko Ty możesz zweryfikować czy są dobrze zamontowane. Sterownik też nie wie gdzie fizycznie jest założony czujnik. Ty zakładając czujnik w instalacji musisz wiedzieć co to za czujnik i za co odpowiada i tam go zamontować.

Opublikowano

Rozumiemy się, ma poszukać czujnik mieszacza,ale on nie wie gdzie jest. 

Opublikowano

Innego sterownika oprócz tego na kotle nie ma. A na kotle jest dokładnie ten sterownik https://www.klimosz.pl/media/site/2015/07/22/RecalArt_ECONOMIC_PREMIUM.pdf