Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jaką dobrą pompę zatapialną do studni kręgowej polecalibyście? Miałem głębinową,ale wyzionęła ducha po 8 latach,nazwy nie pamiętam. Była trochę za długa,może są jakieś bardziej kompaktowe? zależałoby mi też na podłączeniu 1 " do niebieskiej rury..

Pompa do niezbyt intensywnego używania,mam zamiar podłączyć do hydrofora.

Edytowane przez Panstan
Opublikowano (edytowane)

Pompa głębinowa zawsze jest montowana w rurze osłonowej, przeważnie około 100mm, stąd średnica pompy.

Gwint 1" to standard.

Najlepsze są Grundfossy, tylko ta cena😱

Mam takiego już 15 lat, przeżył budowę 3 budynków, zasilanie z agregatu, pracę codzienną na dom i stajnię oraz letnie podlewanie ogrodu.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Dziękuje panowie,

1 godzinę temu, piastun napisał(a):

Ja u rodziców używam OMNITECH 1100 z pływakiem 230V 8rok.

Działa, ładuje bufor i nie wiem co więcej można napisać?

Otototo, może pracować bez osłony,pływak i nie za wysoka 👍. Cena też akceptowalna, przyjrzę się temu.

Opublikowano

Z naprawdę kompaktowych pozostaje jedynie taka nurnikowa z pływakiem. Jest niewrażliwa na zanieczyszczenia, ale do hydroforu to raczej średnio, ze względu na niskie ciśnienia.

Opublikowano

Nurnikowa,czyli zwykły tzw rusek?

Nadmienię,że odgrzebałem resztki mojej pompy,rozleciała sie tak jakby na 3 części,ale dałem rady wyciągnąć. Siedziała w wodzie 8 lat, bez okresowych przeglądów,wyciągania,konserwacji itd. Firma Black, wydajność 1800L/h,chyba 750 W. Jakie było moje zdumienie,kiedy znalazłem odpowiednik na necie,za cenę niższą o kilkadziesiąt pln niż zapłaciłem kilka lat temu.

Nie miała za dużo roboty,ale codziennie coś tam do celów gospodarczych wyciągnęła...

Opublikowano

Ja kupiłem kilka lat temu coś takiego z firmy Yato i działa naprawdę dobrze. Wydajność dobra i nic się z tym nie dzieje. Cenowo nie zabija.

Opublikowano

Jaka to pompa Yato?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.02.2025 o 18:18, sambor napisał(a):

Pompa głębinowa zawsze jest montowana w rurze osłonowej, przeważnie około 100mm, stąd średnica pompy.

U mnie siedziała normalnie w studni. Przed nią były jakieś "ruskie" ale to długo nie wytrzymywało.

Jak "pogodzić" pompę głębinową ze studnią? raczej rura osłonowa odpada 🙂 ,pozostaje normalne umocowanie na sznurku...

Edytowane przez Panstan
Opublikowano

Pompę głębinową wiesza się na sznurze , tak samo jak w rurze osłonowej.

Nie powinna wisieć przy samym dnie, raczej ok 1m nad nim, lub wyżej , jak pozwala poziom wody.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podczas porządków w pomieszczeniu gospodarczym natrafiłem na bardzo proste urządzenie, które okazało się pompą. Zrobione pewnie w czasach, gdy było trzeba wykazać się niebywałą pomysłowością, by zrobić coś z niczego. Można by stworzyć muzeum takich wynalazków pewnie, bo niejeden posiada jeszcze podobne.

Pompa wygląda tak, że w zbiorniku (proszę wybaczyć za opisowe nazwy), są dwie dość szerokie łopatki przyspawane do długiego pręta, który umocowany jest wzdłuż rury ssącej. Całość ma budowę pionową (około 3m), zbiornik jest zanurzany (ma nóżki), wraz z rurą i wspomnianym prętem, na końcu którego jest przekładnia z kołem pasowym. Napęd jest przekazywany paskiem klinowym z silnika, ten zamocowany jest na osobnej podstawie. Pompa i silnik są więc dwoma oddzielnymi modułami.

Trwało to trochę zanim zorientowałem się, że to coś jest w stanie pompować na taką wysokość :)
Gdy się temu przyjrzałem to pierwsze wrażenie minęło, są tam podkładki (chyba fosforobrąz) i wykazuje się dużą wydajnością – kręci łopatkami dość szybko, gdyż silnik prawdopodobnie ma duży zapas mocy.

W ramach wolnego czasu miałem zamiar poszukać obliczeń i zorientować się co do przybliżonych wartości. Sięgnąłem po stary poradnik z lat pięćdziesiątych i wybrałem dział z pompami odśrodkowymi. Pewnie błądzę…

Zdjęcie tylko poglądowe, gdyż format wydania pozwala tylko na taki obraz.

Pompa.1..jpg

• Przydało się 1