Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne zachowanie Pompy Exotherm i pytanie o instalację do podłogówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów .

Mam problem z pompą ciepła, zachowuje się dosyć dziwnie i potrzebuję pomocy w rozpoznaniu usterki lub korekcji jej. Kilka informacji co do budynku. Budynek z1975 roku remontowany o powierzchni łącznej 360 m2 . Mamy 130 m² piwnicy, ogrzewane kaloryferami zwykłymi. 130 m2 w pełnej podłogówce świeżo założonej (rury 16 układane co 15cm). I 100 m2 pierwszego piętra (16 rury co 15 cm). Też w podłogówki jeszcze nie podpiętej, zakładanej. W budynku tak naprawdę miały być wymienione okna, ale w trakcie remontu, jak to w czasie remontu praktycznie zostały same mury, łącznie z wylewanym jastrychem na nowo. Cały dach zrzucony (35 stopni), nowy dach (45 stopni) jest całkowicie ocieplony nakrokwiowo PIR 14, do tego okna (3 szybowe) , drzwi. No generalnie wszystko jest zrobione, ściany szczytowe od poziomu pierwszego piętra są ocieplone wełną skalną znajdującą się za metalową fasadą.Parter  z piwnicą  będę dopiero robił  w lato, czyli  tu zostaje ściana zwykła to jest 40 cm. Jakaś tam cegła czy pustak plus klinkier pełny.

Pompa ciepła była dobrana do budynku przed remontem, ponieważ jak mówię remont miał polegać tylko na wymianie okien, a w trakcie powychodziło wszystko inne. Czyli pompa jest z mocą do 18,4 kw inwerterowa chyba od 4,9 do 18.4Kw, tak jak w załączniku będzie ją widać.

Do sedna sprawy. Pompa pracuje moim zdaniem dziwnie. Według instalatora wszystko jest okej, no ja jestem teraz z nim troszeczkę na wojennej ścieżce i po prostu potrzebuję jakieś opinii zewnętrznej, obiektywnej. Bo nie wiem tak naprawdę gdzie jest ten pies cały pogrzebany.

Więc pompa pracuje powiedzmy do temperatury zadanej. Jeśli damy 36 ° przegrzewa o 2 ° zawsze, obojętnie jaką temperaturę nastawie przegrzewa 2 ° powyżej. Dowiedziałem się i to sam, ponieważ instalator nie mógł z siebie nic wydusić na ten temat, że to jest spowodowane dodatkowym sterownikiem. I tu prośba aby to potwierdzić lub nie tę tezę, że przy dodatkowym sterowniku do instalacji CO( jest Euroster 12m)  może dojść do przegrzewania temperatury zadanej o te 2 °.  Na takie materiały, natrafiłem pokrótce gdzieś tam w internecie przez przypadek, natomiast nie ma tam za bardzo żadnych wyjaśnień, dlaczego, po co i czy można to w jakiś sposób zniwelować?

Pompa załącza co jakieś 25 min przy nastawie T34 H5 i pracuje w zależności od T zewnętrznej jakies 25 /35 min.W aktualne dni gdzie jest miedzy 2 a -6 stopnie wciąga sama pompa 40KW pradu. Bufor ma 220L i jest tam pomyślany jako sprzęgło do ogrzewania kaloryferami w piwnicy. Posiada wężownicę bo docelowo miał być kominek z płaszczem wodnym ale zdecydowałem się jednak na DGP.

Instalacja jest zrobiona z mieszaczem tak żeby  było ogrzewanie grzejnikowe w piwnicy i podłogowe na parterze i piętrze, więc pompa nie steruje sama sobie tą pogodówką tylko jest na sztywno ustawiona na daną temperaturę. Teoretycznie miał0 być 40 ° z histerezą 7. Tak, aby cieplejsze szło na grzejniki w piwnicy chłodniejsze na podłogówkę.

To nie funkcjonuje.

Mogę ustawiać max 34 zadanej, czyli 36 do wyłączenia w przeciwnym wypadku zaczynają się dziać niżej opisane rzeczy.

Pompa podgrzewa powiedzmy do temperatury zadanej. Jeśli zadamy 40 ° to ona się będzie wyłączała przy 42 stopniach, więc ładuje co najmniej do 40 °. Normalnie pracuje z wysoką częstotliwością, później moduluje na 30 herców. Tak naprawdę nie produkuje praktycznie ciepła, różnica między zasilaniem a powrotem to jakieś 0,3 stopnia. No i zaczyna się zabawa, ponieważ jeśli jest temperatura zewnętrzna troszeczkę niższa, powiedzmy tam 2 ° czy w okolicach zera to ona nie osiąga żadnej temperatury, w której może się wyłączyć, ona tak naprawdę cały czas chodzi i przy tych 30 hercach temperatura zadana będzie się nawet zmniejszać. Czyli będzie się wychładzać ciągle pracując. Aż osiągnie tam poziom histerezy no i znów wskoczy na obroty i zacznie łapać te 60 herców i podgrzewać porządnie ciecz w układzie.

Mam takie wrażenie, że jakby system nie odbierał ciepła z pompy. Zauważyłem taką korelację jak miałem wychłodzoną podłogówkę, bo poskręcałem na rotametrach niektóre pętle a chciałem sobie tam poregulować przepływy i wychłodziła mi się porządnie podłoga tak na powiedzmy 20/21 ° temperatury powierzchni podłogi. I w tedy gdy przełączyłem znowu na 40 ° T zadanej na pompie, to przez 2 dni pracowało to wszystko tak jak powinno, dopóki się nie nagrzała podłoga na te swoje nominalne 24 stopnie powierzchni. W tedy pompa zaczynała wchodzić w swój trans.

Dodam czujnik temperatury powrotu został przełożony z pompy do buforu, jeszcze nie w miejscu docelowym, ponieważ jest tylko jedna kieszeń na górze buforu. Dolna kieszeń będzie zakładana jak będziemy wpinać podłogówkę z piętra.

Tu jest kolejne pytanie, ponieważ instalator od pompy ciepła założył rurę idącą od mieszacza za buforem do pierwszego rozdzielacza podłogówki (8 sekcji)  na parterze w rozmiarze  25 x2,5, czyli  tak naprawdę 20 średnicy wewnętrznej. Natomiast od bufora do mieszacza idzie stalowa 28 x 1,5 i moje pytanie jest, czy nie lepiej pociągnąć dalej większą rurę do pierwszego rozdzielacza? I od tej rury puścić drugi obieg na rozdzielacz na piętrze(6sekcji). I on mógłby zostać w wielkości 25, czyli z dwudziestką przekroju wewnętrznego.

Na fotkach z kotłowni widać jak to już wygląda, ale zanim wszystko pozapinam i uruchomię to mogę wprowadzić jeszcze zmiany.

Bardzo dziękuję za wszelkie pomysły i sugestie i ciepło pozdrawiam.

kotlownia poprawione.jpg

20250216_091549.jpg

EXT18INV-EVI32 pompa ciepła.pdf

Opublikowano
3 godziny temu, Pomarancz napisał(a):

Więc pompa pracuje powiedzmy do temperatury zadanej. Jeśli damy 36 ° przegrzewa o 2 ° zawsze, obojętnie jaką temperaturę nastawie przegrzewa 2 ° powyżej.

Moja też i to bez żadnego dodatkowego sterownika. Powinieneś zacząć od podania co to za PC.

Normalnie pracuje z wysoką częstotliwością, później moduluje na 30 herców.

U mnie też

Tak naprawdę nie produkuje praktycznie ciepła, różnica między zasilaniem a powrotem to jakieś 0,3 stopnia.

Powinna być zbliżona do ustalonej delty 5-7 st. Sprawdzi czujnik temperatury albo popsuty albo wypadł ze swojego miejsca lud wpięty nie tam gdzie trzeba.

Dodam czujnik temperatury powrotu został przełożony z pompy do buforu

Załóż z powrotem na swoje miejsce tam gdzie powinien być 

Opublikowano
11 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Powinieneś zacząć od podania co to za PC.

Nie zauważyłem załącznika z modelem PC

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za sugestię  ale rozpytując wśród znajomych posiadaczy pomp nie ma żadnego u którego pompa by przegrzewała o te nieszczęsne 2 stopnie. Jakkolwiek da sie z tym żyć to w moich oczach,czyli pełnego laika, to normalne nie jest.

Dlatego moje pytanie. Jest może więcej użytkowników z taką przypadłością?

Co do pracy pompy to podkreślam ze nie mam nic przeciwko modulowaniu bo takie sa założenia tylko u mnie to wpada w jakąś pętle i nie może skończyć. Jeszcze nigdy przy grzaniu CO różnica zasilania do powrotu nie była zbliżona do zadanej histeresy(to jest to samo co delta?).

W tej chwili mamy -7 za oknem, przy 60 hercach różnica zasilania do powrotu waha się  pomiędzy 2,5 i max 3 stopnie.Podbiłem T zasilania na 38 stopni z histerezą 5 (czyli wlasciwa nastawa jest T40 H7) zobaczymy kiedy się zapętli.

Czujnik  T powrotu został przeniesiony na bufor bo okazało sie w listopadzie przy pierwszych przymrozkach że T powrotu spadała jak w stoperze i pompa załączała co 3-4 minuty.

Po konsultacji z producentem/dystrybutorem pompy zalecono mi przenieść czujnik na bufor. Podobno od 6 metrów instalacji jest to zalecane. Poszedłem po rurach i mam dokladnie 6 m odległości. Pompa już nie taktuje, załącza sie co jakieś 25min.Biorąc pod uwagę że dół mam jeszcze nieocieplony i rozstawy rurek w podłogówce co 15 cm  oraz czujnik w górnej kieszeni na buforze to chyba ujdzie.

Uczę się tego wszystkiego więc z góry przepraszam za glupie pytania i być może niewłaściwe wnioski ale mam nadzieję że mądrzejsi mnie poprawią:)

pozdrawim

Edytowane przez Pomarancz
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Pomarancz napisał(a):

Po konsultacji z producentem/dystrybutorem pompy zalecono mi przenieść czujnik na bufor. Podobno od 6 metrów instalacji jest to zalecane

Każde PC to troche inna konstrukcja. Jak kiedyś czujnik nie dolegał na całej swojej powierzchni do rurki powrotu bo się wysunął przy montażu to zaczęły się dziać właśnie takie rzeczy jak u Ciebie czyli nie trzymał delty. Ale to było w Panasonicu.

9 godzin temu, Pomarancz napisał(a):

Dzięki za sugestię  ale rozpytując wśród znajomych posiadaczy pomp nie ma żadnego u którego pompa by przegrzewała o te nieszczęsne 2 stopnie.

Bo nie mają Panasonica lub są ich PC ustawione na krzywej grzewczej i nie wiedzą jaka powinna być temp w danym momencie.

PC zawsze dąży do jak najmniejszej liczby wł/wył więc wyłącza przy kilku stopniach więcej jak nie może się zmodulować do  zadanej temp. Tak samo zmniejsza deltę żeby się za szybko nie wyłączyć Reguluje przepływy swoją pompą obiegową. 

Jak kiedyś próbowałem po zakręcać część grzejników żeby nie grzać całego domu to też dziwnie zaczeła działać podobnie jak u Ciebie. 

0,3 delta to ewidentnie wskazuje na błąd czujnik jak by było 3 to jeszcze można by to zaakceptować.

Możesz mieć za mocne PC lub np głowiczki przykręcają kaloryfery lub źle to wszystko wpięte w instalację CO lub te pompy obiegowe które masz na zdjęciu mają źle wyregulowane przepływy i nie odbierają ciepła z PC. 

A może twoje PC ma wadę konstrukcyjną. Raczej masz mało popularne PC więc chyba tylko możesz liczyć na serwis producenta.

Spojrzałem że ty masz chyba sterowanie Carela Tam się też ustawia deltę stop grzania trzeba przestawić z 2*C na 0*C żeby nie wyłączała się o 2 st ponad zadaną temp.

O ile dobrze pamiętam to niektóre miały ustawienie delty  i dodatkowo ustawienie histerezy włączenia i wyłączenia PC 

Edytowane przez cezario1