Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie górna granica dla kotła zasypowego to 16tys.zł. I w tej cenie z sondą lambda i automatyką dla niej.

Wydałeś 22tys. na kocioł HG i teraz będą kolejne tysiące na pelleciaka (najtańsze są za około 10tys.zł)...

22tys. to MPM Caldo + Pereko QmPell. Dwa kotły w cenie jednego.

Opublikowano

Kocioł tyle mnie nie kosztował, a stać mnie na to aby dostawić kocioł pelletowy (prawilny) za kolejne 20 k.😉

Opublikowano

A mówią, że w Polsce bieda...

• Haha 1
Opublikowano

No bieda, bieda...💰💰💰

Starsi rodzice/dziadkowie zawsze mi powtarzali że kupić tanio to dwa razy kupić.

Nie ma co drążyć już tematu bo główny wątek mocno odjechał w inną stronę.

Ja ze swojej strony kończę już jakże niepotrzebny temat/nie na temat.

Na wszelkie pytania i sugestie mogę odpowiedzieć na PRIV, lub w stosownym wątku o  "kotłach" ( np. HTV którego jestem szczęśliwym użytkownikiem).😁

• Lubię to 1
Opublikowano

Heiztechnik HTV  albo Tekla Pirovac lub Hdg f20  

Opublikowano

@Tuptus A mnie uczyli, że drogo wcale nie znaczy dobrze.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Stojący przed wyborem kotła, powinni przede wszystkim brać pod uwagę opinie na temat danego kotła od osób które go użytkują. Są to najbardziej wiarygodne informacje, oczywiście sugestie postronnych, nie posiadających danego kotła osób też są pomocne. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@maracz Do odważnych świat należy.

W ten sposób nowości nie wejdą "pod strzechy". W nowościach najbardziej są potrzebne opinie o tym, co widać od razu że jest/będzie problemem względem konstrukcji podobnych. Lub widać, co względem innych konstrukcji zostało poprawione.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

Witam , to mam w takim razie do Ciebie pytanie

3 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

W ten sposób nowości nie wejdą "pod strzechy". W nowościach najbardziej są potrzebne opinie o tym, co widać od razu że jest/będzie problemem w konstrukcjach podobnych. Lub widać, co względem innych konstrukcji zostało poprawione.

co sądzisz o kotle Tekla pirovac 25 (widzisz w nim jakieś bolączki ) ?

Opublikowano

Poza ceną i absurdalnymi warunkami gwarancji?

Po samych renderach ciężko cokolwiek powiedzieć. Tu nawet nie wiadomo, jak realizowany jest "krótki obieg"/oddymianie komory załadunkowej.

Opublikowano

Warunki gwarancji faktycznie są trochę z sufitu a cena chyba niezła biorąc pod uwagę lambde

niestety trochę mało informacji na temat tego pieca można znaleźć (od użytkowników) dlatego pytam o spostrzeżenia na jego temat

Opublikowano

W porównaniu do Blaze czy Windhagera, to jak za darmo. Jak masz taki pieniądz i chcesz go przeznaczyć na sam kocioł, to bądź pionierem. Mój pułap cenowy, ile mogę za kocioł zapłacić został przekroczony.

Natomiast ja pewnie kupię MPM Caldo + palnik pelletowy Ecomat ze sterownikiem SKZP05 + lambda Brager BCA-02 (z którym ten sterownik współpracuje) i połączę to razem w kocioł duo. Cenowo wyjdzie tyle, co ta Tekla, ale będzie kocioł duo. I palnik "trawiący" większość pelletów na rynku, a nie tylko te najdroższe.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Tuptus napisał(a):

No bieda, bieda...💰💰💰

Starsi rodzice/dziadkowie zawsze mi powtarzali że kupić tanio to dwa razy kupić.

Podstawą sztuki kupowania to dobrze i tanio, niekoniecznie sama cena zakupu jest ważna, ale chyba ważniejszy jest późniejszy koszt obsługi, czyli koszt wymaganego paliwa.

P.S. Ja znałem powiedzenie, ze biednego nie stać na najtańsze rzeczy.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

@kreciq21 nowości z czasem wejdą na rynek, czym prędzej, czym później ktoś zaryzykuje i kupi dany produkt i to ich opinie są najwięcej warte. Np moja opinia o kotle tylko na podstawie zdjęć, coś tam może z grubsza pomóc, no ale żeby być pewnym swojej opinii to trzeba by było w kotle popalić. 

Opublikowano

Z Teklą jest taki problem, że to nie są nawet zdjęcia.

Opublikowano

O tekli jeszcze gdzies wyczytałem że swego czasu robili piece dla Klimosz a teraz robią pod własna marką ale czy to prawda to nie wiem

takie info znalazłem na stronie forum grzewcze

Można się już pokusić o pierwsze podsumowanie.

Tekla i Klimosz kończą współpracę. Klimosz na teraz będzie miał w ofercie kocioł automatyczny zastępujący Liga Duo o nazwie Klimosz Duo NG. Nie wiem kto będzie ten kocioł produkował. Nie będzie na razie w ofercie kotłów stalowych - zasypowych. W ofercie Klimosza pozostaną też żeliwne kotły produkowane przez czeską odlewnię żeliwa - Viadrus. Klimosz to silna marka, która powinna się po tych zmianach obronić na rynku.

Tekla wchodzi ze swoimi kotłami na rynek. Będzie to wymagało stworzenia sieci dystrybucji oraz sieci serwisowej (według informacji producentra sieć taka już jest). Zadanie będzie o tyle ułatwione, że kotły są znane i wysoko oceniane. Podstawowe modele:

Klimosz Ling Duo to Tekla Draco Duo.
Klimosz Ling to Dekla Draco

Klimosz Smart to Tekla Forti
Klimosz King to Tekla Unico
Klimosz Optimal to Tekla Ecotek

Kotły w ofercie Tekli, których odpowiedników w Klimoszu nie znalazłem:

Tekla Draco Unico
Tekla Draco Duo Versa (Draco Duo z palnikiem rynnowym).

Z zaciekawieniem będe obserwował losy obu firm, kibicując zresztą obu na równi.

Opublikowano

Do autora wątku.

Czy rady forumowiczów pomogły w decyzji i na co padł wybór ??

Opublikowano

Autor wątku jest w trakcie budowy więc ma jeszcze czas.

Jeśli ja bym teraz się budował to na pewno wydzielił bym pomieszczenie na kotłownię tak by móc swobodnie zmieścić bufor, CWU, stację uzdatniania wody i miejsce na pelleciaka z magazynem na podajnik pneumatyczny oraz możliwość podłączenia PC + solary. Na tym etapie to można sobie poszaleć. No wiadomo skoro budowa to i porządne ocieplenie i 100% podłogówki i spokojnie PC to pociągnie nawet bez PV i rachunki wcale nie będą wysokie, ale przy tym chodzić nie trzeba.

Opublikowano

Dlatego ja w nowym domu będę miał piwnicę, aby tej masy sprzętu o wątpliwych walorach estetycznych nie upychać po kątach pomieszczeń mieszkalnych.

Ja na chwilę obecną waham się między MPM Caldo i Defro Optima HG.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.02.2025 o 19:48, kreciq21 napisał(a):
Dlatego ja w nowym domu będę miał piwnicę, aby tej masy sprzętu o wątpliwych walorach estetycznych nie upychać po kątach pomieszczeń mieszkalnych.
Ja na chwilę obecną waham się między MPM Caldo i Defro Optima HG.

Hej, Defro też chciałbyś uzbroić w palik pelletowy i sondę?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Oczywiście. Uzbrojenie w palnik jest pewne, tylko jeszcze nie ma podjętej decyzji jaki kocioł.