Kisiol Opublikowano 22 Stycznia #1 Opublikowano 22 Stycznia Sprawa wygląda następująco. Ze względu na budowę kotłowni nie mogę znaleźć odpowiedniego kotła. W grę wchodzi kocioł PELLPAL DUO Berski że względu na podłączenie czopucha od góry. Niestety najniższą moc to 14 kw. A myślę że odpowiedni kocioł dla mojego domu to 10-12 kw. Czy dobrym pomysłem będzie dołożenie bufora ciepła że względu na przewymiarowane? Albo znacie jakieś inne kotły z czopuchem u góry lub od boku Kocioł miałby stać na ścianie narysowanej na dole i nie chciałbym aby wystawał aż do samego środka kotłowni. (Załączona grafika) I jeszcze jedno pytanie. Mam z kotłowni wyjście na zewnątrz oraz wejście z domu. Zastanawiam się nad zamurowaniem drzwi łączących dom i kotłownie. Co sądzicie na tem temat? Cytuj
Kisiol Opublikowano 22 Stycznia Autor #2 Opublikowano 22 Stycznia Słabo widać ale na ścianie po lewej są drzwi Cytuj
rambo5 Opublikowano 22 Stycznia #3 Opublikowano 22 Stycznia Zamurowanie drzwi łączących kotłownie z domem to kiepski pomysł. Zimą żeby zerknąć do kotłowni będziesz się ubierał, Nie wspomnę o jakieś nocnej awarii (nie zdarza się często ,ale różnie to bywa) Cytuj
Pieklorz Opublikowano 23 Stycznia #4 Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Zapraszam do kontaktu po TxPellLux na SV300, model 12kW może być z górnym wylotem spalin https://sekom-pleszew.com.pl/wp-content/uploads/2021/04/górny-wylot-tx12-małe.jpg 12-ka z górnym wylotem zmieści na głębokość licząc od klamek drzwiczek w 65cm Edytowane 23 Stycznia przez Pieklorz Cytuj
Kisiol Opublikowano 23 Stycznia Autor #5 Opublikowano 23 Stycznia Znalazłem dziś Sas bio compact. Troszeczkę droższy ale chyba zdecydowanie lepszy. Też ma opcję czopucha do góry Cytuj
Tuptus Opublikowano 23 Stycznia #6 Opublikowano 23 Stycznia Poczytaj na stronie SASa bo piszą że wyjście tył i można skierować w prawo, lewo i do góry. Chyba że czegoś nie dopatrzyłem.🤔 Cytuj
Kisiol Opublikowano 23 Stycznia Autor #7 Opublikowano 23 Stycznia Chyba tak to wygląda. Ten z czopuchem u góry jest wyższy 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi