Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tu nowy wi臋c serdecznie witam wszystkich forumowicz贸w.

Szukam porady/pomocy w usprawnieniu dzia艂ania instalacji CO w nowym ( dla mnie) domu. Mianowicie jest kilka rzeczy kt贸re chcia艂bym poprawi膰. Posiadam kocio艂 w臋glowy Altech 15kw odseparowany wymiennikiem ciep艂a od pieca gazowego. Kocio艂 w臋glowy na ma艂ym otwartym obiegu pompa wymiennik, kocio艂 gazowy obieg zamkni臋ty. Problem polega na duzych stratach ciep艂a na wymienniku ( tak mi si臋 wydaje, nie jestem ekspertem) przykladowo przy 75C na kotle, na kaloryfery idzie max 55C a wraca oko艂o 38C. Cz臋sto slysze powietrze w pompce przed wymiennikiem co my艣l臋 jest spowodowane tym ze gdy ciut mocniej pali si臋 w kotle szybko podgotowuje si臋 woda (ruszt wodny) . Pompka jest wpi臋ta w tr贸jnik razem z rur膮 bezpiecze艅stwa id膮c膮 do naczynia wzbiorczego, nie ma tam zadnych zawor贸w odpowietrzajacych. Ci臋偶ko jest mi utrzyma膰 sta艂膮 temperatur臋 na kotle, miarkownik dzia艂a ale wahania temperatury oscyluja w okolicy 15C . 艁atwo jest zagotowa膰 wod臋 w kotle. Og贸lnie nie dzia艂a to wszystko tragicznie ale du偶o czasu spedzam w kot艂owni pilnuj膮c kotla np przy rozpalaniu w臋gla, czasem woda ju偶 si臋 gotuje przy 80C i wylatuje z naczynia wzbiorczego. Chcia艂bym to zrobi膰 tak zeby np przy 70-75 C na kotle wi臋cej sz艂o na kaloryfery np 60 C a ci臋偶ko w tym uk艂adzie to teraz uzyska膰聽

Najch臋tniej przerobi艂 bym to w najprostszy mo偶liwy spos贸b 偶eby pozby膰 si臋 wymiennika i przyk艂adowo trzyma膰 temp na kaloryfery oko艂o 60C .Nie chcialbym pozbywa膰 si臋 kot艂a gazowego bo grzej臋 nim wod臋 latem.

St膮d kilka pyta艅聽

1) Czy konieczne jest przeniesienie naczynia wzbiorczego na strych (przez pok贸j syna do gory) Kocio艂 jest w kotlowni pod domem.W domu parter i p贸艂pi臋tro.

2) Jak zabezpieczy膰 wtedy powr贸t kot艂a聽

3) Czy mog臋 w jaki艣 sposob usprawni膰 dzialanie wymiennika 偶eby si臋 nie zapowietrzal i nie bylo na nim duzych strat dop贸ki nie przerobi臋 instalacji. Wymiennik to Secespol LB31 chyba 25kw ( odkamienialem go ostatnio, niewiele pomog艂o)聽

Prosz臋 o porad臋, mam nadziej臋 偶e nie zagmatwalem tego za bardzo

Dzi臋ki i pozdrawiam

Dolaczam prosty schemat i zdj臋cia聽

IMG_20250122_175739.jpg

IMG_20250122_172628.jpg

IMG_20250122_172638.jpg

IMG_20250122_172650.jpg

IMG_20250122_172700.jpg

IMG_20250122_172705.jpg

IMG_20250122_172724.jpg

• Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Ja mam wymiennik o mocy katalogowej max 65 kw. Ty masz 25 kw. Kto ci doradzi艂 taki wymiennik doradzi艂?

I jeszcze jedno, ja mam wpi臋cie do instalacji poprzez wymiennik obiegu kot艂a gazowego, ty w臋glowego. W tej sytuacji ba艂 bym si臋 da膰 mniejszy wymiennik ni偶 130 kw a nawet 150 kw.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, mahony napisa艂(a):

Ja mam wymiennik o mocy katalogowej max 65 kw. Ty masz 25 kw. Kto ci doradzi艂 taki wymiennik doradzi艂?

I jeszcze jedno, ja mam wpi臋cie do instalacji poprzez wymiennik obiegu kot艂a gazowego, ty w臋glowego. W tej sytuacji ba艂 bym si臋 da膰 mniejszy wymiennik ni偶 130 kw a nawet 150 kw.

Niestety tak膮 instalacj臋 zasta艂em po kupnie tego domu, sam jeszcze nic tu nie majstrowalem. Wydaje mi si臋 tylko 偶e mam za du偶e straty ciep艂a przez ten wymiennik. Czy wymiana na wi臋kszy by co艣 da艂a?聽

Wpi臋cie do instalacji przez wymiennik obiegu kot艂a gazowego-co przez to rozumiesz ?聽

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

Zobacz sobie ten temat.

U mnie jest troszk臋 inaczej jak na przedstawionym schemacie. Jak b臋dziesz mia艂 pytania to b臋dziemy dalej rozmawia膰.

Opublikowano

Rozumiem, kolego Mahony, je艣li mia艂bym zmieni膰 wymiennik to czy rzeczywi艣cie potrzebowa艂 bym a偶 130kw w obecnym uk艂adzie 偶eby nie mie膰 takich strat temperatury? Chodzi mi o jak najprostsze rozwi膮zanie prawdopodobnie jeszcze tylko na jeden sezon grzewczy....

Opublikowano

Musisz na tym wymienniku znale藕膰 dok艂adne oznaczenie wymiennika - czy to jest LB31-20 - taki chyba masz,聽czy LB31-30 lub LB-31-40, ten ostatni by艂y dobry dla ciebie.

Jakby艣 chcia艂 bez wymiennika, to trzeba rur臋 1" , metalow膮, ci膮gn膮膰 na strych i tam da膰 naczynie przelewowe- wtedy mo偶na zrobi膰 uk艂ad otwarty dla obu kot艂贸w.

Opublikowano

Ty nie masz strat temperatury. Po prostu nie nast臋puje wymiana ciep艂a pomi臋dzy uk艂adami w wymienniku. Ciep艂o z kot艂a w臋glowego zamiast i艣膰 w uk艂ad wraca z powrotem do kot艂a.聽 I jak sam napisa艂e艣:

W dniu 22.01.2025 o 19:19, wojciuxx napisa艂(a):

Ci臋偶ko jest mi utrzyma膰 sta艂膮 temperatur臋 na kotle, miarkownik dzia艂a ale wahania temperatury oscyluja w okolicy 15C . 艁atwo jest zagotowa膰 wod臋 w kotle. Og贸lnie nie dzia艂a to wszystko tragicznie ale du偶o czasu spedzam w kot艂owni pilnuj膮c kotla np przy rozpalaniu w臋gla, czasem woda ju偶 si臋 gotuje przy 80C i wylatuje z naczynia wzbiorczego.

Ka偶dy wi臋kszy poprawi sprawno艣膰 uk艂adu. Przestanie si臋 zapowietrza膰, bo woda przestanie si臋 zogotowywa膰.

A 偶e tak spytam , na jakich zakresach s膮 ustawione pompy?

Opublikowano
19 minut temu, sambor napisa艂(a):

Musisz na tym wymienniku znale藕膰 dok艂adne oznaczenie wymiennika - czy to jest LB31-20 - taki chyba masz,聽czy LB31-30 lub LB-31-40, ten ostatni by艂y dobry dla ciebie.

Jakby艣 chcia艂 bez wymiennika, to trzeba rur臋 1" , metalow膮, ci膮gn膮膰 na strych i tam da膰 naczynie przelewowe- wtedy mo偶na zrobi膰 uk艂ad otwarty dla obu kot艂贸w.

Witam聽

Lb-31-20 rozumiem 偶e jest za maly st膮d prawie 20掳C straty ? Docelowo chcia艂bym przenie艣膰 naczynie na strych i zrobi膰 uk艂ad otwarty bez wymiennika. Ale to raczej jeszcze chwil臋 potrwa. Wiec 45kw wymiennik by mi wystarczyl?聽

6 minut temu, mahony napisa艂(a):

Ty nie masz strat temperatury. Po prostu nie nast臋puje wymiana ciep艂a pomi臋dzy uk艂adami w wymienniku. Ciep艂o z kot艂a w臋glowego zamiast i艣膰 w uk艂ad wraca z powrotem do kot艂a.聽 I jak sam napisa艂e艣:

Ka偶dy wi臋kszy poprawi sprawno艣膰 uk艂adu. Przestanie si臋 zapowietrza膰, bo woda przestanie si臋 zogotowywa膰.

A 偶e tak spytam , na jakich zakresach s膮 ustawione pompy?

Kot艂owa przed wymiennikiem 1 bieg, uk艂ad zamkni臋ty co 1 bieg

Opublikowano (edytowane)

Czy pompki maj膮 swoj膮 wydajno艣膰 bo wygl膮daj膮 na wiekowe , a gdy kondensator w pompce nie ma swojej pojemno艣ci to z definicji pompka nie ma swojej wydajno艣ci a nawet mo偶e mie膰 problemy na mniejszych biegach. Ja bym usun膮艂 wymiennik i wstawi艂 zawory zwrotne tak aby jeden kocio艂 nie grza艂 drugiego tylko pompy pcha艂y na budynek. Co do gotowania to czy kocio艂 jest g贸rno czy dolno spalaj膮cy?

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, forekzaw napisa艂(a):

Czy pompki maj膮 swoj膮 wydajno艣膰 bo wygl膮daj膮 na wiekowe , a gdy kondensator w pompce nie ma swojej pojemno艣ci to z definicji pompka nie ma swojej wydajno艣ci a nawet mo偶e mie膰 problemy na mniejszych biegach. Ja bym usun膮艂 wymiennik i wstawi艂 zawory zwrotne tak aby jeden kocio艂 nie grza艂 drugiego tylko pompy pcha艂y na budynek. Co do gotowania to czy kocio艂 jest g贸rno czy dolno spalaj膮cy?

Kocio艂 g贸rnego spalania Altech Pallad 15kw

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

A jak w nim palisz?Chodzi mi o to czy go zasypujesz i odpalasz czy moze dajesz troche wongla聽 rozpalasz po potem dosypujesz wongel? Czy przed pompkami znajduj膮 si臋 jaki艣 filtry sko艣ne bo je偶eli tak to trza sprawdzi膰 czy nie s膮 zabrudzone.聽

Edytowane przez forekzaw
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, forekzaw napisa艂(a):

A jak w nim palisz?Chodzi mi o to czy go zasypujesz i odpalasz czy moze dajesz troche wongla聽 rozpalasz po potem dosypujesz wongel? Czy przed pompkami znajduj膮 si臋 jaki艣 filtry sko艣ne bo je偶eli tak to trza sprawdzi膰 czy nie s膮 zabrudzone.聽

Zazwyczaj zasypuje w臋glem, rozpalam od g贸ry, odgazowuje w臋giel przez 2-3 godziny, potem miarkownik i tak sobie chodzi a偶 si臋 wszystko wypali. Przed pompkami nie ma filtr贸w, wida膰 robi艂 to kto艣 "starymi metodami" . Je艣li mia艂bym wywali膰 wymiennik i da膰 zawory zwrotne to gdzie one mia艂y by by膰 wstawione ? Rozumiem 偶e wtedy naczynie wzbiorcze musz臋 przenie艣膰 na strych ?聽

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Kiedy艣 dobierali moc wymiennika jako p贸艂tora raza do mocy kot艂a. To przy gazowych nie zdawa艂o egzaminuj膮 a co dopiero przy w臋glowych, gdzie np 15kw twojego altecha to moc nominalna. Maksymalna mo偶e by膰 znacznie wi臋ksza. W艂a艣nie do艣wiadczasz skutk贸w takiego doboru. Mo偶e faktycznie przesadzi艂em z tymi 130kw, bo ta s膮 pieni膮dze. Ale z drugiej strony jak ten wymiennik 45 kw oka偶膮 si臋 za ma艂y, to wywalisz i kupisz wi臋kszy np. 65 kw. Jak ten b臋dzie za ma艂y to we藕miesz wi臋kszy na tej samej zasadzie. W ko艅cu kiedy艣 si臋 idealnie wstrzelisz.

Opublikowano

Przyjrza艂em si臋 schematowi twojej聽instalacji i albo tam jest b艂膮d albo gdy podajesz ciep艂o z kot艂a w臋glowego to grzejesz dodatkowo kocio艂 gazowy tzn pompa kt贸ra podaje na grzejniki ci膮gnie ciep艂o z wymiennika i jednocze艣nie z kot艂a gazowego chyba 偶e te krzy偶yki to zawory i trzeba zamkn膮膰 aby nie zasysa膰 wody z kot艂a gazowego.

19 godzin temu, wojciuxx napisa艂(a):

Rozumiem 偶e wtedy naczynie wzbiorcze musz臋 przenie艣膰 na strych ?聽

Nie trzeba zbiornik przenosi膰 na strych mo偶na zlikwidowa膰 uk艂ad zamkn膮膰 , zamontowa膰 zaw贸r bezpiecze艅stwa 1,5bar na kotle i jak po艂膮czysz oba uk艂ady usuwaj膮c wymiennik to ewentualnie zwi臋kszy膰 naczynie przeponowe albo do艂o偶y膰 .

Opublikowano

Forekzaw, pompa podaj膮ca na grzejniki bierze ciep艂o z wymiennika. Te krzy偶yki na schemacie to zawory, piec gazowy jest odizolowany ( zawory zamkni臋te) Latem zamykam zawory na wyj艣ciu wymiennika odizolowujac kocio艂 weglowy i wtedy gazem grzeje cwu. Przy kotle gazowym jest przeponowe naczynie wyr贸wnawcze.

Mo偶e jakich prosty schemat jak mia艂 by wygl膮da膰 taki uk艂ad zamkniety z dwoma kot艂ami bez przenoszenia NW na strych ?聽

Opublikowano
15 godzin temu, wojciuxx napisa艂(a):

Latem zamykam zawory na wyj艣ciu wymiennika odizolowujac kocio艂 weglowy i wtedy gazem grzeje cwu.

Czy kocio艂 gazowy jest u偶ywany w sezonie grzewczym czy tylko latem do grzania CWU?

Opublikowano

Tylko latem do grzania cwu, w sezonie grzewczym tylko w臋glowy kocio艂聽

Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 17:09, wojciuxx napisa艂(a):

Latem zamykam zawory na wyj艣ciu wymiennika odizolowujac kocio艂 weglowy i wtedy gazem grzeje cwu.

Odci膮膰 zbiornik wstawi膰 zaw贸r bezpiecze艅stwa 1,5bar ZB odpowietrznik OD i dodatkow膮 przepone聽 na powrocie. Zaznaczona na zielono pompa do usuni臋cia. Mo偶na j膮 zast膮pi膰 kr贸膰cem 15cm i dwoma kszta艂tkami ze 艣rubunk贸w calowych (cz臋艣膰 z gwintem zewn臋trznym) skr臋conych na szeroko艣膰 18cm by pasowa艂o w miejsce pompy.聽Przechwytywanie.thumb.JPG.9bbe548c28278a21bd36e9824c1b5a3c.JPG

Opublikowano

Forekzaw dzi臋kuj臋 za schemacik. To jedna z opcji....A je偶eli zdecydowa艂bym przenies膰 naczynie na strych to czy wystarczy艂a by jedna rura do naczynia czy musia艂bym pu艣ci膰 2 rury ? I czy m贸g艂bym wtedy na jednej pompce zrealizowa膰 zasilanie grzejnik贸w i cwu czy raczej 2 pompki ? Kolejna sprawa czy montowa膰 jaki艣 zaw贸r 3d 偶eby ochroni膰 powr贸t do kot艂a czy oby艂o ny si臋 bez tego?聽

Dzi臋kuj臋 wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam聽

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witam聽

Problem tymczasowo rozwi膮zany. Zakupi艂em wymiennik LB31-80 w dobrych pieni膮偶kach. 艢miga a偶 mi艂o, teraz kocio艂 pracuje stabilnie ( my艣l臋 偶e b臋d臋 musia艂 si臋 mocno postara膰 偶eby teraz zagotowa膰 w nim wod臋 馃槀) Kaloryfery gor膮ce, tylko kilka stopni r贸偶nicy mi臋dzy kot艂em a temperatur膮 na kaloryfery ( poprzednio oko艂o 20 stopni 馃槵)

Dzi臋kuj臋 bardzo wszystkim za porady i sugestie. Pozdrawiam聽

Opublikowano

No to nie znowu taki ma艂y聽馃榿ten wymiennik. Dobrze, 偶e na taki si臋 zdecydowa艂e艣 a nie na mniejszy. Niech ci dobrze s艂u偶y.

Pozdrawiam聽

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witam prosz臋 o podpowiedz gdy偶 nie mam teraz ochrony powrotu (piec ma pelet) czy taki schemat jak narysowa艂em sprawdzi艂 by si臋 i czy do sterownika ecomax 360 mog臋 podlaczyc pompk臋 kot艂owa i co by chodzi艂y jednocze艣nie czy Ti by kolidowa艂o聽 je艣li w z艂ym miejscu doda艂em post to przepraszam聽

20250309_090921.jpg

Opublikowano

Znalaz艂em podobny temat dlatego wstawi艂em to co narysowa艂em my艣la艂em 偶e jest ok dlatego prosi艂em o jakie艣 instrukcje聽

2098308408_bandicam2021-09-0620-22-42-411.jpg.9cf363d36ff0cc732b5f630e822b7bf2.jpg

Ok widz臋 te偶 m贸j b艂膮d powr贸t cwu powinien by膰 przed tymi pompkami od cwu a czy mo偶e reszta si臋 zgadza? Czy mo偶e jako艣 inaczej rozwi膮za膰 ochron臋 powrotu聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.