Niebieskooki Opublikowano 15 Stycznia #1 Opublikowano 15 Stycznia Witam .Mam pytanie.Ostatnio montowano mi dwa bufory ciepła do pompy ciepła Daikin wysokotemperaturowej.Mam pytanie , czy taki sposób podłączenia buforów ciepła jest prawidłowy.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj
sambor Opublikowano 16 Stycznia #2 Opublikowano 16 Stycznia Po co 2 bufory? Jakie mają pojemności? Jaka moc pompy ciepła? Cytuj
Niebieskooki Opublikowano 16 Stycznia Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia Zbiorniki po 200l moc pompy ciepła 11 KW. Chodzi głównie o to aby pompa rzadziej się załączała. Pompa wysokotemperaturowa firmy Daikin , starego typu. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Stycznia #4 Opublikowano 16 Stycznia Co to znaczy pompa ciepła "wysoko temperaturowa", co oznacza określenie "starego typu". Firma Daikin na rynek zaczęła dostarczać swoje pompy ciepła 20 lat temu. Może zamiast tych słownych tajemnic, podałbyś konkretny model zainstalowanej pompy ciepła, najlepiej z adresem do DTR tejże pompy ciepła). Cytuj
Niebieskooki Opublikowano 16 Stycznia Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia Pompa wysokotemperaturowa firmy Daikin , starego typu. Przepraszam ale jestem laikiem w tych sprawach. Podaję zdjęcie tabliczki znamionowej pompy ciepła. Cytuj
givampa Opublikowano 16 Stycznia #6 Opublikowano 16 Stycznia Masz polaczenie szeregowe buforów. Jeśli zbiorniki są tej samej wysokości, pojemności i są na tym samym poziomie można było zastosować polaczenie równolegle- ma większą efektywność magazynowania wody. Ale są to dosyć małe bufory, więc nie ma to raczej za dużego znaczenia. W załączniku podsyłam schemat polaczenia szeregowego i równoległego. Według mnie polaczenie wykonane prawidłowo. Z ciekawości- czesto załącza się pompa? Cytuj
Niebieskooki Opublikowano 16 Stycznia Autor #7 Opublikowano 16 Stycznia Dziękuję za zaangażowanie i szybką odpowiedź.Pompa załącza się obecnie średnio co 25 minut.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Niebieskooki Opublikowano 19 Stycznia Autor #8 Opublikowano 19 Stycznia Mam jeszcze pytanie Czytałem troszkę o zaworach trojdrożnych.Czy w powyższym przypadku montaż takiego zaworu nie wpłynąłby jakoś na lepszą efektywność i oszczędność energii elektrycznej instalacji? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi