Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła + kocioł na drewno + bufor - schemat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Budowa instalacji CO i CWU już na wiosnę więc muszę w końcu zdecydować jak to będzie wyglądać. Po przeczytaniu chyba wszystkich tematów tutaj i sprawdzeniu przykładowych schematów z Panasonica i Kaisaia zrobiłem schemat jak poniżej. Czy możecie powiedzieć czy czegoś ważnego brakuje? 

Zawór 3D od PC sterowany oczywiście PC. Zawór 3D przełączający od kotła sterowany jakimś prostym sterownikiem na zasadzie priorytetu nagrzania CWU.

Większość zaworów i filtrów już posiadam. Posiadam też pompę (Kaisai 8kW) i zbiornik CWU 200 czy 300L. Co do bufora - jeszcze go nie mam i myślę czy kupić z wężownicą do kotła + PC bezpośrednio czy bufor bez wężownicy i dodatkowy obieg z wymiennikiem ciepła. Na forum opinie 50/50 - jeden chce rozdzielić "brudną część" wymiennikiem a inni robią na wężownicy.

Bufor będzie kupiony jakiś starszy ale nierdzewny - jakiś 10-letni Viessman czy coś takiego. Nowym nie ufam a chcę wszystko nierdzewne żeby się już z tym nie bawić. Z uwagi na to bufor będzie miał ograniczoną ilość przyłączy. Na czym powinienem się skupić wybierając go? Wiem, że PC powinna być podpięta na dole a kocioł na górze ale... wszystko co jest dostępne ma wężownice na dole. Czy nie będzie wielkim problemem jeśli zasilanie od PC podepnę gdzieś w 2/3 wysokości a powrót w 1/3-1/4 wysokości i do tego wężownica od kotła na samym spodzie? Na plus wymiennika płytowego byłaby możliwość podpięcia pompy ciepła na dole bufora i kotła na górze - nie wiem czy jest to super ważne czy strata wydajności nie będzie jakaś ogromna. Na minus wymiennika to, że kolejna rzecz do popsucia i kolejna pompa wcinająca prąd. Brak elementów przy kotle (pompa, zbiornik przelewowy itd) można zignorować - tam wszystko wiem jak zrobić.

Kocioł będzie używany przy mrozach i gdy będę potrzebował znaczniejsze ilości wody ciepłej CWU w zimie - tak to generalnie PC. Ogrzewanie w całości podłogówka. Rozdzielacz z pompą i zaworem mieszającym już kupiony. 

instalacja wodna.jpg

Edytowane przez MuminPapa