Maches Opublikowano 3 Stycznia #1 Opublikowano 3 Stycznia cześć, Od roku mam podłączoną pompę ciepła daikin altherma 6kw do domku ok. 120 m2 pow. użytkowej. Dół: całość w podłogówce + grzejnik w łazience Góra: korytarz + łazienka w podłogówce, a w 3 pokojach i łazience grzejnik. Mój problem polega na tym, że przy połączeniu równoległym bufora do PC, przy zasilaniu PC wychodzi np. temperatura 32 stopnie, natomiast temperatura z bufora która idzie dopiero na instalację ma temperaturę średnio 6 stopni niższą. Jest to dosyć "nieekonomiczne" bo muszę ustawiać dużo większą temperaturę PC, żeby z bufora i tak finalnie na instalację szło te 6 stopni mniej niż z PC. Poniżej zdjęcie mojej instalacji wraz z opisem + zdjęcie schematu bufora (100 l). Bufor 100l - schemat Zastanawiam się, czy instalator prawidłowo podłączył bufor z PC i instalacją. Zgodnie ze schematem, z instalacji CO (grzejniki + podłogówka) powrót jest do najniższego punktu w buforze. Czy aby nie powinien najniższy punkt bufora (powrót) iść do PC? Ponadto, widziałem kilka różnych schematów połączenia bufora w internecie. Najbardziej odpowiadałby mi schemat połączenia bufora szeregowo na powrocie, przez co bezpośrednio instalacja CO zasilania byłaby z pompy ciepła. Pytanie tylko, czy zadziałałoby to w moim przypadku, gdy mam i podłogowe ogrzewanie i grzejniki? nie byłoby wtedy żadnego sprzęgła hydraulicznego/bufora przy zasilaniu... Zdj. poniżej: Alternatywnie, aby dużo nie było przeróbek widziałem schemat bufora w tzw. schemacie 3 rurowym, zgodnie z którym praktycznie całość ogrzewania szła by bezpośrednio z PC do instalacji, a nadmiar tylko byłby kierowany do bufora. schemat poniżej: No i ostatnie pytanie, czy jeżeli zastosowany byłby układ szeregowy, albo podłączenie w tym układzie 3 rurowym, to mógłbym wtedy usunąć dwie pompki grundfosa zarówno od ogrzewania podłogowego jak i grzejników, a instalację zasilałaby bezpośrednio pompa obiegowa z PC Daikin? słyszałem, że jest bardzo mocna i zapewne dałaby radę spokojnie pchnąć całą instalację. Z góry dziękuję za każde wskazówki. Cytuj
nightwatch Opublikowano Sobota o 20:27 #3 Opublikowano Sobota o 20:27 wszystkie przyłączenia wody do bufora są na górze? No to nic dziwnego że zimna woda miesza się z ciepłą i dostajesz coś pomiędzy w CO. Myślę że gdybyś wywalił ten bufor to problem by został rozwiązany. Ewentualnie możesz go zostawić 'szeregowo', tzn zasilanie instalacji zrobić bezpośrednio z pompy a tylko powrót przepuścić przez bufor. Cytuj
PioBin Opublikowano Sobota o 20:40 #4 Opublikowano Sobota o 20:40 Ten buforek jest do bani w mojej ocenie. Te dlugie rurki i krotkie wewnatrz hmmm… no nie bardzo. Na poczatek (bo nic nie kosztuje) sprobuj regulowac wydajnosc pomp po stronie PC i instalacji najlepiej jesli beda takie same przeplywy. Po drugie (hydraulik potrzebny) zepnij zasilania razem i powroty tez razem nad buforem, bedzie cos w stylu 2T. Jesli to nie pomoze wywal to cudo lub przerob na szeregowe podlaczenie. 1 Cytuj
Maches Opublikowano Niedziela o 10:36 Autor #5 Opublikowano Niedziela o 10:36 (edytowane) 14 godzin temu, nightwatch napisał(a): wszystkie przyłączenia wody do bufora są na górze? No to nic dziwnego że zimna woda miesza się z ciepłą i dostajesz coś pomiędzy w CO. Myślę że gdybyś wywalił ten bufor to problem by został rozwiązany. Ewentualnie możesz go zostawić 'szeregowo', tzn zasilanie instalacji zrobić bezpośrednio z pompy a tylko powrót przepuścić przez bufor. Pytanie tylko czy nie będzie zakłóceń pracy CO, jeżeli zasilanie dam bezpośrednio z PC do instalacji grzejnikowej i podłogowej, a następnie każda swoją pompka CO będzie cyrkulować wodę ? Podlaczylbym bufor szeregowo, tylko pytanie czy tutaj te zasilania powrotne które idą z instalacji CO i powrót do Bufora muszę zmieniac? Czy przypadkiem najniższy punkt w buforze nie powinien iść do PC? W moim przypadku hydraulik spiął powrót instalacji z CO do najniższego punktu w buforze, a powrót z bufora do PC z rurki które jest ciut poniżej rurek wychodzących do instalacji i ogrzewających bufor... Ewentualnie myślałem o tym połączeniu 3 rurowym, co myślicie ? Usunalbym wtedy wyjście z bufora do instalacji (zaślepił), a wodę zasilająca z PC która idzie do bufora rozdzielił jeszcze trójnikiem i zlaczylbym bezpośrednio do instalacji CO Edytowane Niedziela o 10:38 przez Maches Cytuj
nightwatch Opublikowano wczoraj o 22:47 #7 Opublikowano wczoraj o 22:47 Myślę że bez kombinacji, bufor na powrocie, bez żadnej trzeciej rury. A gdzie wepniesz ten powrót to chyba nie ma wielkiego znaczenia. Cytuj
Rozwiązanie lajosz Opublikowano 23 godziny temu Rozwiązanie #8 Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Zarówno bufor i jego podłączenie jest prawidłowe . Problemem ( różnicy temperatur ) są przepływy - po stronie instalacji CO są znacząco większe od wyjścia pompy ciepła. Zmiana na 3T lub 2T nic nie da jak przepływy różne . Zmiana na podłączenie szeregowe ( na powrocie -powrót jest do najniższego punktu w buforze KPD , do pompy ciepła KPG ) tylko co "powie na to pompa ciepła" ? Czy wtedy przepływ wody będzie wystarczający - nie odpowiem . Edytowane 23 godziny temu przez lajosz Cytuj
Maches Opublikowano 13 godzin temu Autor #9 Opublikowano 13 godzin temu (edytowane) 17 godzin temu, lajosz napisał(a): Zarówno bufor i jego podłączenie jest prawidłowe . Problemem ( różnicy temperatur ) są przepływy - po stronie instalacji CO są znacząco większe od wyjścia pompy ciepła. Zmiana na 3T lub 2T nic nie da jak przepływy różne . Zmiana na podłączenie szeregowe ( na powrocie -powrót jest do najniższego punktu w buforze KPD , do pompy ciepła KPG ) tylko co "powie na to pompa ciepła" ? Czy wtedy przepływ wody będzie wystarczający - nie odpowiem . Pompa obiegowa w daikinie ma inteligentne sterowanie PWM i nie można samemu ustawić "biegu" pompki Edytowane 6 godzin temu przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
nightwatch Opublikowano 13 godzin temu #10 Opublikowano 13 godzin temu jeśli przepływ na CO miałby być identyczny z przepływem z pompy to tym bardziej należało by zrobić tylko jeden obwód, wtedy problem różnych przepływów przestał by istnieć. Cytuj
Maches Opublikowano 12 godzin temu Autor #11 Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, nightwatch napisał(a): jeśli przepływ na CO miałby być identyczny z przepływem z pompy to tym bardziej należało by zrobić tylko jeden obwód, wtedy problem różnych przepływów przestał by istnieć. Jeżeli laczylbym szeregowo, bezpośrednio zasilanie z PC do CO to musiałbym jak rozumiem usunąć te dwie pompki CO które są oddzielnie na grzejniki i oddzielnie na ogrzewanie podłogowe, poniewaz jeśli bym je zostawił a PC przełączyłaby się na tryb CWU to mogłyby się spalić... Chodizlyby "na sucho". Stąd też propozycja aby połączyć to na układzie 3T. Nawet jeżeli PC przełączy się na CWU to pompki będą zaciągać wodę z bufora i spokoknie sobie będzie mogła krążyć w obiegu. Edytowane 6 godzin temu przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
nightwatch Opublikowano 12 godzin temu #12 Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) nie no, jak to 'na sucho' - przecież jak jest układ całkowicie wypełniony wodą to ona nie zniknie ani nie skurczy się bo jakaś pompka kręci się za szybko czy za wolno. Tam możesz mieć problem co najwyżej z nadmiarem pompek po przejściu na bufor w szeregu - co najmniej jedna będzie pewnie niepotrzebna bo w pompie już jest. Ale tak ogólnie to wydaje mi się że nie ma wymagania żeby przepływ w obwodzie CO był identyczny jak ten zasilający bufor, bo przecież to nie do utrzymania. @lajosz może mieć rację częściowo, tzn jest mały bufor i spore przepływy, więc woda w tym buforze zostaje wymieszana i masz to co masz - temperaturę gdzieś pośrodku między tym co daje pompa a tym co do niej wraca. Edytowane 12 godzin temu przez nightwatch Cytuj
Maches Opublikowano 12 godzin temu Autor #13 Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, nightwatch napisał(a): nie no, jak to 'na sucho' - przecież jak jest układ całkowicie wypełniony wodą to ona nie zniknie ani nie skurczy się bo jakaś pompka kręci się za szybko czy za wolno. Ale tak ogólnie to wydaje mi się że nie ma wymagania żeby przepływ w obwodzie CO był identyczny jak ten zasilający bufor, bo przecież to nie do utrzymania. @lajosz może mieć rację częściowo, tzn jest mały bufor i spore przepływy, więc woda w tym buforze zostaje wymieszana i masz to co masz - temperaturę gdzieś pośrodku między tym co daje pompa a tym co do niej wraca. Tzn może nie "na sucho" ale najzwyczajniej w świecie te dwie oddzielne pompki obiegowe poza PC mogłyby nie przepychać wody, no bo przecież cyrkulacja pompy z PC byłaby przełączona na CWU ? Chyba, że czegoś nie rozumiem... A jeszcze najlepiej, jakby pewnie bezpośrednio z pompy PC zasilać i grzejniki i podłogowe. Duży metraż to nie jest... więc jedna pompa obiegowa powinna dać radę. Edytowane 6 godzin temu przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
nightwatch Opublikowano 12 godzin temu #14 Opublikowano 12 godzin temu wyżej właśnie uzupełniłem zdanie że pewnie miałbyś nadmiar pompek w układzie. Może i dało by się te dwie dodatkowe w CO zlikwidować, ale w tym miejscu proponuję rozmowę z instalatorem zamiast robić przeróbki bo jakiś randomowy koleś na forum coś napisał. Cytuj
Maches Opublikowano 12 godzin temu Autor #15 Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, nightwatch napisał(a): wyżej właśnie uzupełniłem zdanie że pewnie miałbyś nadmiar pompek w układzie. Może i dało by się te dwie dodatkowe w CO zlikwidować, ale w tym miejscu proponuję rozmowę z instalatorem zamiast robić przeróbki bo jakiś randomowy koleś na forum coś napisał. No ok, nawet jeżeli byłby nadmiar pompek (tzn. może i można byłoby całkiem wyjąć conajmniej jedną z nich), ale to mimo wszystko te pompki nie spaliłyby się, jakby PC przełączyła grzanie na CWU? Edytowane 6 godzin temu przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
nightwatch Opublikowano 12 godzin temu #16 Opublikowano 12 godzin temu hm to podobno 'inteligentne' pompki... to może zachowają się jakoś inteligentnie. Ale nie wiem. W każdym razie, to pompki małej mocy, nadal będą mieć wodę w środku, to nawet jak chwilę popracują bez przepływu to nie powinny się zagotować. Ale tak w ogóle to Twoja PC cały czas pompuje wodę, niezależnie od tego czy akurat grzeje czy nie? Cytuj
Maches Opublikowano 12 godzin temu Autor #17 Opublikowano 12 godzin temu 1 minutę temu, nightwatch napisał(a): hm to podobno 'inteligentne' pompki... to może zachowają się jakoś inteligentnie. Ale nie wiem. W każdym razie, to pompki małej mocy, nadal będą mieć wodę w środku, to nawet jak chwilę popracują bez przepływu to nie powinny się zagotować. Ale tak w ogóle to Twoja PC cały czas pompuje wodę, niezależnie od tego czy akurat grzeje czy nie? PC pompuje wodę do instalacji tylko w przypadku, gdy grzeje CO. Jak się przełączy na CWU to zawór 3d przełącza się na grzanie wody. Cytuj
nightwatch Opublikowano 10 godzin temu #18 Opublikowano 10 godzin temu Pytałem o sytuację gdy PC nie grzeje ani cwu ani co - jest ciepło i ma przestój. Czy wtedy pompuje wodę (choć myślę że tak, choćby żeby wiedzieć jaka temperatura instalacji) Cytuj
Maches Opublikowano 10 godzin temu Autor #19 Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, nightwatch napisał(a): Pytałem o sytuację gdy PC nie grzeje ani cwu ani co - jest ciepło i ma przestój. Czy wtedy pompuje wodę (choć myślę że tak, choćby żeby wiedzieć jaka temperatura instalacji) Nie ma takich sytuacji, że pompa stoi "bezczynnie". W Daikin jest duży zakres modulacji + mam w środku termostat pokojowy, centralny tzw. madokę, która po ustawieniu temperatury sama dostosowuje modulację do PC, aby ta chodziła choćby na minimalnych wartościach, ale nie działała na zasadzie on/off. Edytowane 6 godzin temu przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi