Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

Od roku mam podłączoną pompę ciepła daikin altherma 6kw do domku ok. 120 m2 pow. użytkowej.  

Dół: całość w podłogówce + grzejnik w łazience

Góra: korytarz + łazienka w podłogówce, a w 3 pokojach i łazience grzejnik.

Mój problem polega na tym, że przy połączeniu równoległym bufora do PC, przy zasilaniu PC wychodzi np. temperatura 32 stopnie, natomiast temperatura z bufora która idzie dopiero na instalację ma temperaturę średnio 6 stopni niższą. Jest to dosyć "nieekonomiczne" bo muszę ustawiać dużo większą temperaturę PC, żeby z bufora i tak finalnie na instalację szło te 6 stopni mniej niż z PC.

Poniżej zdjęcie mojej instalacji wraz z opisem + zdjęcie schematu bufora (100 l).

kotlownia.thumb.jpg.72420ce392b5e34e4b53f4af4582d317.jpg

Bufor 100l - schemat

schemat_bufor.png.daf54dca8e99d5ada66a87e9a68abf31.png

Zastanawiam się, czy instalator prawidłowo podłączył bufor z PC i instalacją. Zgodnie ze schematem, z instalacji CO (grzejniki + podłogówka) powrót jest do najniższego punktu w buforze. Czy aby nie powinien najniższy punkt bufora (powrót) iść do PC?

Ponadto, widziałem kilka różnych schematów połączenia bufora w internecie.

Najbardziej odpowiadałby mi schemat połączenia bufora szeregowo na powrocie, przez co bezpośrednio instalacja CO zasilania byłaby z pompy ciepła. Pytanie tylko, czy zadziałałoby to w moim przypadku, gdy mam i podłogowe ogrzewanie i grzejniki? nie byłoby wtedy żadnego sprzęgła hydraulicznego/bufora przy zasilaniu...

Zdj. poniżej:bufor-pompa-ciepla-szeregowy.thumb.png.bdcecd3711a5042226ebc1ec764e5c01.png

Alternatywnie, aby dużo nie było przeróbek widziałem schemat bufora w tzw. schemacie 3 rurowym, zgodnie z którym praktycznie całość ogrzewania szła by bezpośrednio z PC do instalacji, a nadmiar tylko byłby kierowany do bufora. schemat poniżej:

buforwukladzie3rurowym.thumb.png.8cc6ee7735fad24fefd8b1d690b0129b.png

No i ostatnie pytanie,  czy jeżeli zastosowany byłby układ szeregowy, albo podłączenie w tym układzie 3 rurowym, to mógłbym wtedy usunąć dwie pompki grundfosa zarówno od ogrzewania podłogowego jak i grzejników, a instalację zasilałaby bezpośrednio pompa obiegowa z PC Daikin? słyszałem, że jest bardzo mocna i zapewne dałaby radę spokojnie pchnąć całą instalację.

Z góry dziękuję za każde wskazówki. 

Opublikowano

wszystkie przyłączenia wody do bufora są na górze? No to nic dziwnego że zimna woda miesza się z ciepłą i dostajesz coś pomiędzy w CO. Myślę że gdybyś wywalił ten bufor to problem by został rozwiązany. Ewentualnie możesz go zostawić 'szeregowo', tzn zasilanie instalacji zrobić bezpośrednio z pompy a tylko powrót przepuścić przez bufor.

Opublikowano

Ten buforek jest do bani w mojej ocenie. Te dlugie rurki i krotkie wewnatrz hmmm… no nie bardzo.

Na poczatek (bo nic nie kosztuje) sprobuj regulowac wydajnosc pomp po stronie PC i instalacji najlepiej jesli beda takie same przeplywy. Po drugie (hydraulik potrzebny) zepnij zasilania razem i powroty tez razem nad buforem, bedzie cos w stylu 2T. Jesli to nie pomoze wywal to cudo lub przerob na szeregowe podlaczenie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, nightwatch napisał(a):

wszystkie przyłączenia wody do bufora są na górze? No to nic dziwnego że zimna woda miesza się z ciepłą i dostajesz coś pomiędzy w CO. Myślę że gdybyś wywalił ten bufor to problem by został rozwiązany. Ewentualnie możesz go zostawić 'szeregowo', tzn zasilanie instalacji zrobić bezpośrednio z pompy a tylko powrót przepuścić przez bufor.

Pytanie tylko czy nie będzie zakłóceń pracy CO, jeżeli zasilanie dam bezpośrednio z PC do instalacji grzejnikowej i podłogowej, a następnie każda swoją pompka CO będzie cyrkulować wodę ?

Podlaczylbym bufor szeregowo, tylko pytanie czy tutaj te zasilania powrotne które idą z instalacji CO i powrót do Bufora muszę zmieniac? Czy przypadkiem najniższy punkt w buforze nie powinien iść do PC? W moim przypadku hydraulik spiął powrót instalacji z CO do najniższego punktu w buforze,  a powrót z bufora do PC z rurki które jest ciut poniżej rurek wychodzących do instalacji i ogrzewających bufor...

Ewentualnie myślałem o tym połączeniu 3 rurowym, co myślicie ? Usunalbym wtedy wyjście z bufora do instalacji (zaślepił), a wodę zasilająca z PC która idzie do bufora rozdzielił jeszcze trójnikiem i zlaczylbym bezpośrednio do instalacji CO

Edytowane przez Maches