Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę forumowiczów i użytkowników o opinie na temat kotłów sas dolnego spalania na drewno , mianowicie mam pytanie na temat trwałości wymiennika kotła SAS VARMO PLUS i jakie macie spostrzeżenia na temat kotłów firmy SAS . Firma w styczniu deklaruje że wprowadzi do sprzedaży nowy kocioł na zgazowanie drewna  SAS GREEN PLUS 15kw i 23 kw i zastanawiam się nad zakupem owego kotła .Wymiennik w tym kotle jest podobny jak w kotle SAS VARMO PLUS stąd moje pytanie do użytkowników tych kotłów .Pozdrawiam MARO 2

Opublikowano

Zaprzyjaźniony złomiarz, przepraszam, przedsiębiorca odzyskujący cenne metale z niepotrzebnych ludziom przedmiotów, jak zabierał ode mnie Defro to sam mówił że ostatnimi czasy odzyskuje od ludzi takie perełki i że dużo się trafia kotłów SASa i że to twarde sztuki.😁

A tak na serio, to niech starczy na 10 lat i znów "unia" coś nowego wymyśli i trzeba będzie się pozbyć dobrych kotłów na rzecz jeszcze "lepszych".

Oglądałem tego Varmo plusa i trochę to przedziwna konstrukcja. Dysza w podłodze a pod nią rusz ruchomy (do czego?) i bramka na tyle kotła jak w starym dolniaku.🤔

Poziome półki łatwo czyścić.

Czy to działa? Chyba tak skoro ma papiery.

Może się ktoś wypowie co ma ten kocioł.

Pytanie ile sobie Sas zażyczy za tego Greena 23 kW.

Opublikowano

Odnośnie Defro jak się sprawował u ciebie ten kociołek jak go miałeś zainstalowanego i dlaczego wymieniałeś go na inny. Pozdrawaim

Opublikowano

To był zwykły GS Defro Optima 20 kW klasa 3, zmniejszone palenisko szamotem do ok 15 kW. Pożerał wszystko (towar dobrej jakości) do czasu Covid i embarga na porządny ruski wungiel. Szlag mnie ostatnio trafiał bo miałem dosyć walki ze smrodem wyrobów weglopodobnych, czyszczenia i skrobania co chwilę sadzy w kominie i smrodu. Do drewna średnio się nadawał bo utylizował wszystko bardzo szybko, a w domu były za duże wahania temperatury, i rozpalanie 3-4 razy na dobę.

Wymieniłem na HTV23.

Opublikowano

Wygląda ciekawie ten SAS green plus. Prawdziwy zgazowujący kocioł gdzie można wrzucić polana o długości 50 cm. Ciekawi mnie jak w praktyce będzie wyglądało czyszczenie wymiennika pionowego przez tą boczną wyczystkę.

Zrzut ekranu 2024-12-31 092727.png

Opublikowano

No trzeba będzie na kolanach czyścić raz na sezon.😁

Zobaczymy z jaką ceną wyskoczą za tego Greena.

Opublikowano

Jest kawałek kloca z tego kotła ; chodzi mi o wysokość i długość a i waga około 500 kg ,  jak kto ma schody do kotłowni będzie musiał się na głowić jak go wtachać . Ogólnie wielkość komory na opał jest ok a i drzwiczki do kotła mogą być  - 270mm x 305 mm .

Opublikowano

Kawałek jest ale komora mała na paliwo, 23 kW tylko 68 litrów.🤔

No to ja 1 wsadem nie nagrzeje swoich buforów. Trochę słabo.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2024 o 13:32, Tuptus napisał(a):

Kawałek jest ale komora mała na paliwo, 23 kW tylko 68 litrów.🤔

No to ja 1 wsadem nie nagrzeje swoich buforów. Trochę słabo.

Coś mi nie gra w tych parametrach podanych na stronie SAS. Podają, że wymiary komory paleniskowej dla 23kw wynosi 530x440x340mm co daje 79,29 litrów. Chyba że jest jeszcze jakiś dodatkowy współczynnik do obliczeń o którym nie wiem 🙂. Tak czy inaczej to mało. Przy tej mocy 100 litrów to powinno być minimum.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Jak to mówią papier wszystko przyjmie ,najlepiej będzie go zobaczyć na żywo ale mierzyłem i do mojej kotłowni nie wejdzie  ; nie zmieszczę go na klatce schodowej wymiary kotła i sam ciężar to nie worek ziemniaków ; co do sterowania można dokupić sterownik tech- 880 i wentylator wyciągowy ale ile to będzie kosztowało więcej to na razie cisza jak i cena samego kociołka , dzieki za komentarze i pozdrawiam forumowiczów w nowym roku - MARO 2

Opublikowano

@maro2A nie myślałeś nad powiększeniem okienka do piwnicy? Jeśli tam jest kotłownia, to warto by było zrobić tam większe okno, łatwiej by było kocioł wsunąć, bufor... ja swojego MPM-a włożyłem przez okno 100x70 cm, na płask po metalowych belkach. Po schodach to męka i niebezpiecznie, szczególnie przy ciasnej klatce schodowej.

Opublikowano

z wkładaniem kotła trzeba robić to po rurkach , kładziemy stary dywan na płytki i na to  kilka rurek i kocioł lekko po tym idzie , gorzej ze schodami  ale tu też rury albo  nasmarowane deski zrobią robotę - najważniejsze aby wystarczy poprosic kilka osób z rodziny i gruba lina i wszystko sie uda