Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat instalacji co+cwu 100%podłogówka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.Moje pytanie jest odnośnie instalacji co+cwu gdzie co zamontować.Na ten moment są dwa rozdzielacze na parterze i na piętrzę pętle pex17ka max długość to 60m jednej pętli.Zasilania do rozdzielaczy pp40 schodzą się do kotłowni łączą trójnikiem i wychodzi jedno zasilanie pp40 i tak samo powrót.Pompa ciepła typu split chce połączyć w układzie bezpośrednim bez bufora,i tu moje pytanie gdzie jaki zawór naczynie przeponowe itd.

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegę dziękuje za zainteresowanie takiego weterana.Zwykłe rozdzielacze uponora VarioM

po 8pętli belka zasilająca i powrotną bez pompek i innych udziwnień brak siłowników chce ustawić przepływy i zostawić nie sterować później.Pompa miał być Panasonic 9kw seria K Ale założe Rotenso Heatmi 8kw bo cenowo 15tys różnicy to jak padnie Rotenso za 5tys to nie będzie skoda.Chodzi mi jak wyjdę hydroboxa to co dalej zbiornik cwu jakie zawory zwrotne i gdzie tak samo zawór 3drogowy,separator powietrza ogólnie kolejność całego osprzętu od hydroboxa do tych moich rur pp40co zasilają podłogówke i tak samo cwu.A i jeszcze zapomniałem po drodze do rozdzielacza na piętro jest trujnik i wpięty rozdzielacz Afriso na 3pętle które są ogrzewaniem ściennym w łazience na parterze,piętrze i trzecia pętla ściana salonu pętle po 50m mniej więcej.

Edytowane przez Łukasz29
Opublikowano

17353836520822689888838496953957.thumb.jpg.3b74da788abab501eafe6918131862fa.jpgTak to mniej więcej wygląda na ten moment rury od rozdzielaczy tak są wypuszczone zasobnik nie podłączony chodzi mi oto jakie elementy potrzebuję i gdzie je zamontować.

Opublikowano

Na rysunku pomyliłem opis zasilania na górnym rozdzielaczu zasilanie i powrót tak samo jak na dolnym oczywiście.

Tak to wygląda po korekcie poprzedniego rysunku.17353983462305421676593249285799.thumb.jpg.d11711d5f35e93441e942dabed0380a4.jpg

Opublikowano (edytowane)

A w dokumentacji pompy ciepła nie masz instrukcji jak to podłączyć? 

W twoim przypadku jest schemat typowy- jeden obieg grzewczy, grzanie bojlera i to wszystko.

Rozumiem, że zasilanie studnia to do napełniania obiegu w wodę.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sambor napisał(a):

A w dokumentacji pompy ciepła nie masz instrukcji jak to podłączyć? 

W twoim przypadku jest schemat typowy- jeden obieg grzewczy, grzanie bojlera i to wszystko.

Rozumiem, że zasilanie studnia to do napełniania obiegu w wodę.

Zasilanie studnia to przyłącz wody do domu z własnej studni.Pompy jeszcze nie kupiłem celuje na wiosnę bo teraz straszna nagonka na pompy się zrobiła więc liczę na to że ceny jeszcze spadną.Połączenia gazowe wykonam sam gdyż już to robiłem z klimatyzacją uprawnienia f-gazowe mam i sprzęt też.Tylko nie wiem jak to wszystko pospinać, gdzie ewentualne powstawać trzeba zawory zwrotne naczynia przeponowe na co i cwu, zawór 3drogowy i co tam jeszcze potrzeba.Pompe obiegową chcę wykorzystać z pompy ciepła układ bez cyrkulacji cwu.

Miałem już zaklepane Rotenso Heatmi 8kw przed Świętami za niecałe 5000zł mocno się napaliłem ale się wstrzymałem bo widzę że ceny mocno spadają i może uda się ustrzelić Panasonica serie K 9kw w dobrej cenie aktualnie wołają najtaniej co mi się udało zorientować to 17000zł.Chciałem teraz do wiosny skończyć całą kotłownie a na wiosnę tylko wpiąć pompę.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, sambor napisał(a):

Rozumiem, tylko ta pompa w obecnych cennikach jest w cenie Panasa - ponad 20k.

Poniżej schemat Panasa z opisanym ważnymi elementami inst hydraulicznej

PC split 1 obieg CO.jpg

Właśnie nie wiem jak to jest z tymi cennikami większość ofert to tak jak mówisz ale np na olx są po 5000tys i to u instalatorów niedaleko mojego miejsca zamieszkania wiem bo osobiście dzwoniłem.Oczywiście zdaje sobie sprawę że do gwarancji potrzeba pierwszego uruchomienia przez serwis producenta ale za 5000tys jestem w stanie z gwarancji zrezygnować i corocznych przeglądów.Dziękuje bardzo za schemat.

Schemat Panasa czytelny tylko moje pytanie czy w mój układ który już mam wstawić w któreś miejsca zawory zwrotne(jeśli tak to gdzie)czy nie ma potrzeby?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
1 godzinę temu, Łukasz29 napisał(a):

ale np na olx są po 5000tys

Daj link

Pewno sprężarka panasonica tylko a nie całe PC.  Tak ludzi nabierają.

Opublikowano

Nie kolego osobiście gadałem z instalatorem z mojej okolicy cena dokładnie 4950zł za 8kw Rotenso Heatmi tam jest sprężarka GMCC z tego co się orientuję.Dzwoniłem bo też mi się tanio wydawało ale jest tego już trochę są Rotenso,AUX-y,KAISAI ogólnie Mideo podobne wyroby.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łukasz29 napisał(a):

Oczywiście zdaje sobie sprawę że do gwarancji potrzeba pierwszego uruchomienia przez serwis producenta

Przez autoryzowanego instalatora panasonica. Serwis panasonica  ma instalator do którego jesteś przypisany z serwisem do twojego PC.  Nie możesz robić napraw gwarancyjnych u kogo ci się podoba.

Źle zrozumiałem myślałem że taka cena za panasonica i rozmawiamy o panasonicu

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Kolego za 5000tys to jak padnie to kupuje drugą a gwarancja to wiadomo że nie będzie.Jak mam dać zainstalować komuś kto to zrobi i podbije gwarancję to się robi koszt długiej pompy więc wolę sam podłączyc bez gwarancji .Oczywiście gdybym dawał za pompę 20000tys to już przy tej kasie na gwarancji by mi zalezało.

Edytowane przez Łukasz29
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Masz rację, roczne przeglądy też kosztują a są potrzebne do gwarancji.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wiadomo nie są to Panasy ale za tę kasę myślę że warto., aczkolwiek jeszcze nie kupiłem poczekam jeszcze do wiosny może Panas stanieje.

Opublikowano

Wątpię ruszy program Czyste Powietrze to sprzedaż wzrośnie droższych PC Te które nie kwalifikują się do dotacji będą tanie. 

Opublikowano

Niby tak ale ostatnio straszna "gównoburza"o pompy ciepła bo wiadomo niektórzy zamiast zacząć od porządnej termomodernizacji to posłuchali nieuczciwych handlowców i pierwsze pompa do starych grzejników  dziurawych domów i teraz płacz bo rachunki grozy.Mysle że ludzie mocno pójdą w pellet lub gaz i tu widzę szansę na tańsze pompy.Zima się zaczyna więc do wiosny przeciwników pomp przybędzie.

Opublikowano

Bez państwowych dotacji pewnie ludzie by decydowali trochę rozsądnej,  a że jest kasa za darmo to czasami się rzucają jak "szczerbaty na suchary". A jak widać te pompy żadnej dotacji nie potrzebują, można kupić za 5 tysi bez państwowej łaski.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja natomiast słyszałem że dostaniesz tylko dotację na PC i nie będziesz mógł mieć żadnego ogrzewania innego niż PC żeby dostać dotację na termomodernizację . Kominki do celów rekreacyjnych też do likwidacji. 

Poczekamy kilka miesięcy to zobaczymy jak będzie.

@nightwatch sama PC kosztuje teraz taniej niż kocioł zasypowy ale termomodernizacja to już duże pieniądze i bez dotacji nie każdego będzie na to stać

Opublikowano

Dokładnie jest dotacja to się rzucają w ciemno a potrzeba troszkę edukacji w tym temacie żeby powiedzmy było"tanio".Ja kupuję bez dotacji na nowy dom to max 7000tys dotacji więc kupuje za swoje i bez łaski z urzędasami.

Opublikowano

Ja nie na temat. Piszcie poprawnie kwoty, a nie w milionach 🙂

• Lubię to 1