Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w problemie, z ktorym nie potrafię sobie poradzić. Otóż od pewnego czasu tylko część kaloryferów grzeje. Wszystkie odpowietrzone, a odkręcenie kaloryferów na piętrze domu powoduje automatyczny "niegrzanie" na parterze. Zakręcam na górze, część kaloryferów na dole robi się ciepła (ale nie goraca). 

Może ktoś z Państwa się nad tym pochyli, podpowie .... może dzięki Wam coś poprawie zanim pojawi się zaprzyjaźniony hydraulik.

Bardzo proszę.....

Ps. Co już wymyslilem:

1. Dobilem powietrze do zbiornika, jest 1,7 bara

2. Dopuściłem wody do instalacji - jest 1,5 bara

3. Zamieniłem miejscami pompy CWU I CO ( może zepsuta czy cos), ale rezultat zerowy...

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sambor napisał(a):

Za mało danych o instalacji.

Powiem co wiem, ale poproszę o pytania pomocnicze. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Dobry wieczór,

Kociol na ekogroszek z podajnikiem, pompa, zbiornik wyrównawczy, instalacja miedziana. Nie ma podłogówki. To chyba całą moją wiedzą. W każdym razie nie od dawna nie było żadnej ingerencji w instalacje. Było dobrze, jest źle.

Najśmieszniejsze, że był hydraulik i .... rozłożył ręce. Nie ma pojęcia co się stało. Pomóż proszę.... coś podpowiedź.

Pozdr

Janusz

Ps. W załączeniu zdjęcie inst w kotłowni. 20241224_204214.thumb.jpg.dad0d07121b1dd528a66f83755b6049c.jpg

Opublikowano

Jak było dobrze a jest źle to pewnie szwankuje pompa od grzejników np kondensator w pompie lub regulator obrotów w pompie.

Jaka to pompa ? i jak ma robioną regulację - np przełącznik biegów?

Opublikowano

Witaj,

Pompa Omnigena (zal zdjecie), ale mam wątpliwości.... pisałem już, że zamieniłem miejscami pompy co i cwu i nic to nie dało. Pompa do cwu jest raczej sprawna, wodę do bojlera pompuje beż zarzutu. 

Zaobserwowałem jedak inny niepokojący objaw. Ze zbiornika wyrównawczego uchodzi powietrze. Wymieniłem wentyl, ale nic to nie dało- powietrza ubywa, ciśnienie w systemie spada (membrana z całą pewnością jest ok). Czy tu jest przyczyna? Wprawdzie nieprawidłowa praca zbiornika powoduje raczej skok ciśnienia w instalacji, ale...?

Pozd

Janusz 20241225_140811.thumb.jpg.abd32f441f70d2fdf73771ec8c936dfd.jpg