Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tekla Classico 25kW praca z buforem a laddomat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, PredatorC napisał(a):

Czy woda ma 20 czy 90 stopni nie ma to żadnego wpływu na płomień

Cos w tym jest. Tylko ze to konstrukcja kotla/palnika o tym “decyduje”.

Zbudowano kotly pelletowe kondensacyjne o lepszych parametrach spalania i sprawnosci anizeli jakikolwiek smieciuch i rowniez inne “gorace” konstrukcje peletowe - wiec wniosek ze da sie.

Opublikowano
3 godziny temu, Tuptus napisał(a):

A na którym biegu pompa laddomatu pracuje?

Jaka jest wkładka w laddomacie?

Laddomat pracuje na najniższym biegu, tak doradził instalator że pompa jest mocna jak na krótki odcinek orurowania. 

Wkładka to 55 stopni, tu się zastanawiam czy tak powinno być.

1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Nie bardzo mi się chce tu w dyskusje wdawać czy ma być tak czy siak, ale jeśli na ladomacie jest termometr i pokazuje to samo co termometr na kotle, a czujnik który jest między nimi pokazuje niższą temperaturę - to problem jest z tym czujnikiem.

Teoretycznie mozna by tak na to patrzeć, ale już 3 czujniki z różnych źródeł w tym samym miejscu, raczej nie. 

Opublikowano

Nie chcę się wymądrzać ale, może być zła wkładka w laddo. (chociaż sam mam ATV 55⁰ i śmiga aż miło i pompa na 2 biegu).

Zwiększ bieg pompy na 2 i obserwuj jak to będzie działać. Jeśli będzie lipa to wkładka do wymiany (może ten kocioł tak jak atmos potrzebuje wkładki 72⁰, czasem czytam na grupie atmosa że zmieniają na 78⁰).

Opublikowano

Pytanie czy da się w tym Laddomacie wymienić taką wkładkę, pytałem Defro ale w sumie chyba nie chciało im się odpowiedzieć bo odpisali tak:

Dzień Dobry.
55 oznacza temperaturę otwarcia termostatu, który puszcza wodę na powrót do kotła i chroni to kocioł przed nadmiernym wychłodzeniem.
Pozdrawiam
Wojciech C.

Czyli w zasadzie nie odpowiedział na moje pytanie 😅

Opublikowano

Czy to jest to:

https://www.defro.pl/wp-content/uploads/pliki_produktow/armatura/termoregulatory/Defro 55 Basic/ulotka/Termoregulator Defro 55 Basic.pdf

1. Sprawdzic czy jest podlaczone zgodnie z kierunkiem przeplywow

2. Uszkodzony zawor klapowy (lub cos wpadlo) i sie nie domyka.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy możliwe jest że pompa Wilo która jest na laddomacie jest zbyt silna i duży przepływ wody przez kocioł powoduje ze na wyjściu woda nie zdąży się dogrzać do temperatury jaką mam na kotle? Po prostu przelatuje w części nieogrzana dostatecznie? Zauważyłem że podczas próby zaworu schładzającego (zdjęcie w poprzednich postach) i odłaczeniu pompy zawór otwiera się poprawnie przy 98 stopniach co ma odzwierciedlenie również na termometrze na kotle. W skórcie, jeśli pompa laddomatu nie pracuje temperatura na wylocie pokrywa się z tą na kotle. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Raczej kociol nie pracuje poprawnie.Przeciež wygrzac sam soba nie može byc problemom i nadmiar pusci laddomat w obieg.Na poczatku po rozpaleniu chwile tak jest,ale po 20 minutach juž musi szmigac.Oczywiszcze temp.ustawiona na miarkowniku musi byc wysza,niž pusci ladomat.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

To jedna i ta sama woda - ta co jest w kotle wypływa przez jego wyjście. Podejrzewam że któryś pomiar temperatury jest do bani albo nie mierzysz tego co Ci się wydaje że mierzysz.