Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym prosić o poradę jak laik, wprowadziłem się do szeregowca 90 m2, podlogowka tylko na parterze, na piętrze grzejniki. Kocioł Vitodens temperaturę ustawioną mam 44 stopnie. Na podłogówce temperatura zasilania to ok 30-32 stopnie, powrotu ok 28. Czy ta różnica powinna być większa ? Z góry dziękuję 

IMG_3604.jpeg

Opublikowano

Różnica jest okej. A coś cię szczególnie trapi, nie działa, albo zimno?

Opublikowano

Różnica będzie większa gdy wzrośnie odbiór ciepła. Np po pokrętnym przewietrzeniu całego parteru.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Przeprowadziłem się z bloku i muszę się wszystkiego uczyć.. 

Sprawa jest bardziej pokrętna, na górnej belce mam odgłos grzechotania. Diagnoza była uszkodzone rotametry bo syf w instalacji. Wymieniłem rotametry i niestety grzechocze nadal mimo że hydraulik wszystko odpowietrzył dokładnie.

pytam o temperatury ponieważ na starych rotametry miałem niższy powrót, bliżej 20 stopni przy 30 na zasilaniu. W necie wyczytałem że zalecana różnica to 5-10 a u mnie po wymianie nie ma 5 nawet. Ale może faktycznie wynika to z tego że jest ciepło na dworze.

Wychodzi na to że wymieniłem je bez sensu bo diagnoza grzechotania od rotametry się nie sprawdziła. Do tego te nowe pokazują przepływ tylko 0 lub 1, jak rozkręcę mocniej to znów 0.. hydraulik mówi, że pewnie nie pasuja do końca do rozdzielacza bo to zamienniki.

chyba zapłacę jeszcze raz i wrócę do starych bo nawet nie wiem jakie mam przepływy.. mam to ustawić na czuja by dogrzewało 

Edytowane przez pawel0014
Opublikowano

https://we.tl/t-5wfiBcGKfS Wrzucam link do wetransfer do filmu z grzechotaniem.

czy jeśli po wymianie rotametrow pompa pracuje wyraźnie bardziej (było 16W jest 24W) niż wcześniej mimo tego samego 2 biegu to znaczy że mam większe przepływy na pętlach ? Niestety rotametry nie wskazują wartości jak pisałem wyżej.