Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, AO49 napisał(a):

Kol @maronka dzięki. Ostudziła mnie twoja wypowiedź. Ciągle mam obawy że może znowu wylezie kondensat i  stąd moje zainteresowanie ustrojstwem.

Pozdrawiam 

Kol @jacek8l ciekawe rzeczy opisujesz. Może lambdy nie założę ale z zawirowywaczami jeszcze raz pokombinuję . U mnie jest trochę inaczej bo to jest 14 bez bufora.

Pozdrawiam     

Akurat na kondensat to To jest bardzo dobre urządzenie z tego co Inni pisali Ja tego nie mogę potwierdzić Bo ja zawsze miałem dużą temperaturę spalin i sucho w kominie także nic się pod tym względem nie zmieniło ale Inni pisali że komin się im wysuszył jak mieli wilgotny

4 godziny temu, jacek8l napisał(a):

Całe lato nie palę w MPM, ulewy przechodzą a w kominie sucho, nie widzę sensu daszków, co wpadnie to ciąg wysuszy.
I moim zdaniem lepiej włożyć zawirowywacz do kotła niż wpuszczać do komina zimne powietrze zmniejszające ciąg. Jak są dwa zawirowywacze to żadne wiatry tego nie uciągną w moim DS18 i komin wygrzany i w buforze wrzątek.

Taka ciekawostka: zwykle używałem dwóch zawirowywaczy i temp. na czopuchu ok 120-130C podczas pracy jednak po zainstalowaniu lambdy mój wymiennik stał się dużo czystszy i gdy palę na dwóch wirach to temp spalin 90C max i pojawia się kondensat więc palę obecnie na jednym wirze z temp 140-150 (dawniej ok. 180 na dwóch). Nie byłem w stanie osiągnąć czegoś takiego bez automatyki. Rekordy uzysku ewidentne.

Lepiej kombinować ze spalinami w wymienniku niż za kotłem dopuszczając zimnego.

Ty kolego chyba mylisz RCK ja mam na kominie który nie dopuszcza zimnego a wręcz ogrzewa komin bo nie dopuszcza zimnego ale z góry z dworu i powoduje większe wygrzanie komina

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@AO49 moj Ojciec ma 14stke z buforem i pali z dwoma zawirowywaczami i minimalnie wentyl wyciąg, jednak wziął cały zestaw od MPMa a tam dają do kotła z certyfikatem na drewno termostat z wkładką 60-62C co jest niedorzeczne do drewna, w dodatku w instrukcji napisane było że montaż zaworów odcinających jest zakazany... posłuchał i teraz nie może zmienić wkładki bo musi wode spuszczać... Ja sobie tego kotła nie wyobrażam bez bufora, on musi iść pełną mocą. A na lambde Ojca namówiłem tylko musi wyspawać cały system, nowe drzwiczki itd. Dzięki m.in. kol. maracz mam w kotłowni gościa który siedzi i steruje powietrzem lepiej niż żywa dusza hah Mając samą sonde (odczyt) nie byłem w stanie stojąc przy kotle tego wyregulować, to są zmiany na poziomie sekund.

@maronka pisałem o tym który dopuszcza powietrze dołem, tego górnego nie znam, obawiał bym się o jego trwałość  być może bezpodstawnie

• Zgadzam się 1