Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli grzejników nie masz?

A rurki z wodą chcesz podłączyć pod rurki z gazem wersja split lub z glikolem wersja hybryda  PC? 

Jakie to jest PC  hybryda czy split

Edytowane przez cezario1
  • Ryszard zmienił(a) tytuł na Podłączenie pompy ciepła do istniejącej instalacji
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, cezario1 napisał(a):

Jakie to jest PC  hybryda czy split

To chyba nie ma większego znaczenia jak ktoś chce parować PC z kotłem to chyba PC pracuje na nowym czynniku typu  RG  (rachunek grozy ) stad takie pomysły nad zredukowaniem rachunków za prąd.

Edytowane przez marcus312
Opublikowano (edytowane)

Tak z ciekawości pytam czy chce podłączyć w rurkę z gazem czy glikolem. Może też się okazać że ma monobloka tylko nie zauważył na schemacie jednostki wewnętrznej. 

Ja tu widzę że kocioł powinien być wpięty w bufor Schemat zrobiony na podłogówkę bez grzejników. Poza tym zasilanie wpięte za nisko do bufora. Nie słyszałem żeby SprSun miał hybrydy w ofercie a na schemacie właśnie PC tej firmy.

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Był u mnie hydraulik i chcą zrobić tak żeby kupować dwa bufory do co i cwu z dwoma wężownicami jedną wężownicą do PC druga do pieca i koszt takiej tj buforów będzie drogi, taki schemat dostałem od producenta pompy i też pisali że mogę piec tradycyjny tak podłączyć, koszta wtedy dużo mniejsze ponieważ trzeba by było kupić jeden bufor jedno wężowników plus pewnie płukanie obiegu bojler i piec. Mam grzejniki nie mam podłogówki schemat przykładowy, pompa monoblok r290 , RG. Zdjęcie poniżej przedstawia co znajduje się pomiędzy pompą a buforem ze zdjęcia u góry.

Kitt.png

Edytowane przez rcienio
Opublikowano (edytowane)

Kocioł najczęściej musi być podłączony w układzie otwartej instalacji CO. Chyba że twój może pracować w układzie zamkniętym? A PC w układzie zamkniętym i stąd  występują problemy. Musisz sobie zdawać sprawę że przez monoblok musi całą zimę przy ujemnej temp przepływać woda bo inaczej PC zamarznie wiąże się to ze stratą ciepła. Można oczywiście zalać instalację CO glikolem. 

Podłączenie PC przez wężownicę działa źle chociaż korzyść taka że mały obieg zalejesz glikolem a resztę wodą. 

Zakładając że kocioł musi pracować w układzie otwartym instalacji CO to według mnie najlepiej podłączyć go przez wymiennik nie bufor z wężownicą Wtedy PC pracuje cały czas a kocioł tylko dogrzewa przy minusowej temp. 

Podłączenie PC przez wężownicę lub wymiennik nie działa dobrze bo musisz grzać wyższą temp a to się wiąże z mniejszym COP i występuje prawdopodobieństwo taktowania PC podłączoną przez wężownicę.

Może ktoś ma jakieś pomysły jak to podłączyć?

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

To  na schematu to: Sprsun - moduł hydrauliczny monobloka 

Zawiera wbudowane:
- separator zanieczyszczeń Caleffi z odpowietrznikiem automatycznym
- manometr
- naczynie przeponowe
- pompa obiegowa z PWM -  9m wysokości podnoszenia
- zawór trójdrożny
- grzałka przepływowa 3kW 400V (dwufazowa)
- zabezpieczenie nadprądowe i różnicowoprądowe Schneider Electric
- stycznik grzałki Schneider Electric
- wszystkie kable do jednostki zewnętrznej (długość ok. 6m)
- dedykowany otwór na sterownik dotykowy w przednim paneluimage.webp.9559d806e7207fed96ee5ac0df8e4255.webp

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

na piecu napisane jest że: maksymalne ciśnienie 1.5 bar, 55l pojemność. I teraz mam układ otwarty. PC ma parametry jak poniżej:

IMG_1957.jpeg

12 godzin temu, cezario1 napisał(a):

To  na schematu to: Sprsun - moduł hydrauliczny monobloka 

Zawiera wbudowane:
- separator zanieczyszczeń Caleffi z odpowietrznikiem automatycznym
- manometr
- naczynie przeponowe
- pompa obiegowa z PWM -  9m wysokości podnoszenia
- zawór trójdrożny
- grzałka przepływowa 3kW 400V (dwufazowa)
- zabezpieczenie nadprądowe i różnicowoprądowe Schneider Electric
- stycznik grzałki Schneider Electric
- wszystkie kable do jednostki zewnętrznej (długość ok. 6m)
- dedykowany otwór na sterownik dotykowy w przednim paneluimage.webp.9559d806e7207fed96ee5ac0df8e4255.webp

Też mam sprsun, u mnie tak to wygląda

IMG_1958.jpeg

17 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Podłączenie PC przez wężownicę działa źle chociaż korzyść taka że mały obieg zalejesz glikolem a resztę wodą. 

ale są węzownice o pojemności około 2m2 to już by wystarczyło?

Edytowane przez rcienio