Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, aparatowypl napisał(a):

ale żeby mieć w te mroźniejsze dni fajny komfort termiczny czyli mniejsza temperatura na grzejniki

nie bardzo rozumiem. Zmniejszasz temperaturę na grzejniki jak na zewnątrz jest mróz a jak jest ciepło to zwiększasz temperaturę na grzejniki?

Ja mam odwrotnie

Opublikowano

Bo nie doczytałeś , mniejsza temperatura na grzejniki od sygnału z termostatu pokojowego .

Opublikowano

Myśląc o komforcie termicznym chodzi mi o ten czas między wygaszeniem kotła a ponownym rozpaleniem i dogrzaniem to niestety przy histerezie 0,4 chwilę trwa.

Oczywiście jest na to rada kocioł działa cały czas w modulacji ale jak pisałem z tym też są problemy i stwierdzam (jak większość użytkowników) kocioł na palet najlepiej pracuje blisko swojej nominalnej mocy.

• Lubię to 1
Opublikowano
25 minut temu, Kordjano napisał(a):

Bo nie doczytałeś , mniejsza temperatura na grzejniki od sygnału z termostatu pokojowego .

nie chodzi od czego tylko dlaczego

5 minut temu, aparatowypl napisał(a):

Myśląc o komforcie termicznym chodzi mi o ten czas między wygaszeniem kotła a ponownym rozpaleniem i dogrzaniem to niestety przy histerezie 0,4 chwilę trwa.

Czyli obniżasz (o ile?) temperaturę medium na grzejniki na czas pomiędzy wygaszeniem a rozpaleniem aby ten czas wydłużyć?

Opublikowano

Nie obniżam pompy na grzejniki i podłogę pracują do czasu obniżenia temperatury ich załączenia. Pojemność kotła jest na tyle mała  iż nie pozwoli na mieszanie medium w dłuższym okresie dlatego często chodzi mi po głowie bufor. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.11.2024 o 15:25, aparatowypl napisał(a):

Koledzy jak zasterować  poszczególne grupy pompowe ( grzejniki i podłogówka ) z bufora (skąd sygnał do załączania i wyłączania, gdzie czujniki) rozumiem przy termostacie pokojowym pompa na grzejniki start stop , podłoga?

mogę Ci opisać jak jest u mnie.

Medium na grzejniki idzie z bufora poprzez grupę pompową z zaworem 3-drogowym z siłownikiem-sterowanie pogodówką. Maksymalna temperatura jaką puści grupa na grzejniki to 37st.C(steruje sterownik kotła). Krzywa grzewcza zaczyna działać jak jest powyżej 10st.C na zewnątrz, przy 14-15st idzie ok 30st.C. Przy 16st.C wyłącza się grzanie grzejnikami(tryb lato). Na kazdym grzejniku zawór termostatyczny, ustawiany dowolnie(max 24st.C)

podłogówka - grupa pompowa z zaworem 4-drogowym termostatycznym. Temperatura ustawiona na sztywno ok 27,5st.C. Dodatkowo sterowane pogodówką tzn, jeśli w/g krzywej grzewczej temperatura wynika poniżej tych 27,5st.C to wyłącza pompę. Załączy jak temperatura medium na rozdzielaczu spadnie poniżej tego co zadaje krzywa grzewcza.\

Żadnych termostatów pokojowych.

tutaj pokazałem jak to u mnie wygląda https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/50558-wysoka-temp-pieca-po-naładowaniu-bufora/?do=findComment&comment=695598

Edytowane przez Gonzo19
  • Lubię to 1