Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Czy ktoś z forumowiczów mógłby zerknąć na poprawność instalacji?Ogólnie pięć załącza się 10 razy na dobę spalanie około 15-18kg.Dom piętrowy 120m2 góra grzejniki 5sztuk dół sama podłogowa.Sterowanie po przez regulatory pokojowe.na górze jeden na dole drugi.Dom ocieplony 

Na zdjeciu pompka po lewej od podlogowki po prawej od grzejników.Ochrona powrotu na pompce która chodzi cały czas.W ustawieniach nic nie grzebałem włączone są pompy równolegle wszystko chodzi w pid.Temp bojlera ustawiona na 45stopni góra grzejniki 21,5 dół podłogowka 22 ogólnie temp powrotu oscyluje od 45-50 minimum tylko te spalanie na taki metraż jest chyba duże a co mówić jak przyjdą mrozy.

IMG_20241115_174151.jpg

IMG_20241115_174228.jpg

IMG_20241115_174235.jpg

Piec Defro gamma 10kw bojler 200litrow

Zawór 3d na grzejniki ustawiony na 5 zawór 4d z siłownikiem na podłogowke ustawia się Sam 

Opublikowano

Spalanie raczej w normie, natomiast jeśli chodzi o instalacje powinno być sprzęgło, ewentualnie zawór 3d za  czterodrogowym 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym zrobil czterdrogowy na pierwsze obnižanie przy kotlu- grzejniki i z obiegu grzejnikowego ujal bym 3d zaworom na podlogowku,powrot podlogi tež zwrocic w powrot obiegu grzejnikow.Pompka pomiedzy zasilaniem i powrotom užyl bym do obiegu kotlowego przy 4d i ochrona powrotu zabezpieczona.Calkowo bylo by to o niebo lepsze rozwiazanie,niž to co jest.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
10 godzin temu, dawido napisał(a):

Spalanie raczej w normie, natomiast jeśli chodzi o instalacje powinno być sprzęgło, ewentualnie zawór 3d za  czterodrogowym 

Dzięki za odp.Wlasnie martwi mnie ten zawór 4d jakoś to przekombinowane,tak myślę że powinien tam być zawór 3d  z siłownikiem no i oczywiście sprzęgło.A tak na marginesie to jak bym miał kupić sprzęgło to podłączać do niego też cwu?czy tylko obiegi co?

Opublikowano

Tylko obiegi, cwu przed sprzęgłem.

Jak już masz taką sytuację to można przerobić zgodnie ze schematem popularnym na forum i co najważniejsze prawidłowym:

post-32948-0-83771700-1516830980_thumb.jpg.85f652de0226da8e2121b631432ed051.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Chciałbym się podpiąć pod temat poprawności. U rodziców jest wyrzeźbione coś takiego jak na foto. Bardzo stara instalacja i na szybko podłączony podajnikowiec. Po prostu z dnia na dzień tradycyjny kopciuch się rozszczelnił i musieli się ratować. Czy to jest ok????

Dom klocek, 1,5 pustaka + 10cm styro.

Pali 25-35kg na dobę, zależy od humoru chyba. Zasilanie kaloryferów 39.

Rzućcie fachowym okiem, każda opinia cenna.

Bez zwracania uwagi na estetykę.

IMG_20241123_190922.jpg

Opublikowano

Ciężko jest tu cokolwiek dostrzec, jak byś mógł to najlepiej zamieść jakiś odręczny schemat tej instalacji. Na pierwszy rzut oka to masz zawór 3d w funkcji mieszania, czyli obniża Ci temperaturę na instalację, ale nie masz ochrony powrotu, wiec pompę od bojlera musiałbyś wyłączyć na stałe.

Ps. Ocynk napewno na nie

Opublikowano

Dokładnie brak ochrony powrotu ale czy ona będzie lekarstwem na niższe spalanie?? Dostrzegłem że np. na kotle ustawiam 50 na grzejniki idzie 39 a powrót 34. I gdy podniosę na kotle do 60 to jest powrót , będzie taki sam czyli 34. Czy tak powinno być?

Co można zrobić aby uciąć parę kg?? Bo koszty ogrzewania ich zjedzą.

Opublikowano

Skuteczne sposoby są wg mnie 2

- termostat pokojowy do sterowania ogrzewaniem 
- zrozumieć jak działa sterownik kotła, ustawić sensownie spalanie. Po prostu trzeba wiedzieć jak to działa, kiedy jest dobre spalanie a kiedy nie, jaki poziom nadmuchu jest ok, kiedy jest sadza a kiedy jej nie ma itd. Nie uda się gdy będziesz przypadkowe paramery zmieniał wg przypadkowych odpowiedzi na forum.
wg mnie te temperatury są OK, tzn wiem że zaraz ktoś powie że musi być wyższa temperatura powrotu ale tragedii nie ma. Tu bym na razie nie kręcił. Jak wygląda sam palnik, popiół, czy dużo sadzy? Co to w ogóle za kocioł, jakiej mocy, jaki rodzaj palnika?

Opublikowano

Sas 17kw 3 klasy ( GroEko chyba), retorta okrągła i na jej prawej str niedopala. Wyrzuca sam miał. Zarządza tym skzp 02 z mojego dawnego kotła. Dmuchawa jest 80w z możliwością przysłonięcia blaszka ( montowana na motylki)

Opublikowano

to używany kocioł? Ślimak w dobrym stanie? Pytam bo jak pojawia się zmielony węgiel, pali się nierówno to może być zużyty ślimak albo przerdzewiałe kolano retorty.

Opublikowano

Owszem używka, ślimak nówka. Kolano retorty za bardzo nie wiem jak sprawdzić, trzeba wygaszać? Chociaż przy skręcaniu wyglądało wszystko ok.