Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark ekopionier 20kW za wysoka temperatura podajnika ST-755 z pid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z wysoką temperaturą podajnika w piecu stalmark ekopionier 20kW.

W zeszły piątek wsypałem nowy węgiel, który zakupiłem na obecny sezon. Węgiel to karlik groszek prosto z kopalni. Piec pracuje na PID i już w sobotę pojawiły się problemy, a dokładnie temperatura podajnik wzrasta do 70-80 stopni, włącza się alarm i piec przesypuje węgiel. Na starym węglu nie było takiego problemu. Dodatkowo podczas pracy w czasie podawania węgla ze ślimaka wydobywają się piski, zgrzyty jak na filmiku :

Wystarczy wtedy na pracy ręcznej włączyć podajnik i po ok minucie piski znikają, a podajnik zaczyna pracować normalnie, bez zgrzytów itp. ale za jakiś czas sytuacja się powtarza. Ewentualne pozbycie się całego węgla z podajnika na pracy ręcznej powoduje, że po dosypaniu nowego węgla, podajnik pracuje normalnie przez dzień lub dwa z temperaturą 30-40 stopni podajnika. Potem temperatura podajnika powoli zaczyna wzrastać i sytuacja się powtarza. Miał ktoś podobny przypadek, ponieważ gdzie pytam, nikt takiej sytuacji nie miał, nawet w serwisie. Ustawienia podawania itp były różnie modyfikowane, ale nic to nie dało. Problem z węglem, ślimakiem, skoro na starym węglu nic takiego się nie działo?

Opublikowano

Ile lat ma ślimak? Jeśli do retorty wchodzi węgiel nierówno, nierówno się pali, z jednej strony wygląda na bardziej zmielony niż z drugiej, podajnik cięzko pracuje - to prawdopodobnie końcówka ślimaka już zużyta.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.11.2024 o 15:17, nightwatch napisał(a):

Ile lat ma ślimak? Jeśli do retorty wchodzi węgiel nierówno, nierówno się pali, z jednej strony wygląda na bardziej zmielony niż z drugiej, podajnik cięzko pracuje - to prawdopodobnie końcówka ślimaka już zużyta.

Najprawdopodobniej tak.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 16.11.2024 o 15:17, nightwatch napisał(a):

Piec ma 5 lat. Pytałem w stalmarku i powiedzieli, że nic nie powinno się stać z ślimakiem, ponieważ jest żeliwny. Dodam, że zakupiłem węgiel na próbę z drugiej kopalni w workach ze składu i problem zniknął, czyli temperatura podajnika od 25 stopni do 30, nic nie piszczy, nie grzeje się. Jakieś pomysły co zrobić, żeby na spalić ten węgiel, który kupiłem na ten sezon. Dodam, że u rodziców jest ten sam węgiel, zakupiony i przywieziony tego samego dnia co u mnie i problem nie występuje. Piec mają nowy, założony we wrześniu tego roku, firmy syalamrk, czyli taki jak mój. U mnie ewidentnie jakby zapał się węgiel w miejscu, gdzie pracuje ślimak, ponieważ teraz na węglu że składu całe to miejsce jest zimne, a na węglu kupionym wcześniej wszystko jest gorące i w miejscu gdzie jest wiatrak, nie da się ręki przełożyć, bo tak jest gorące.

Opublikowano (edytowane)

No to może pomieszaj jeden z drugim i jakoś to przepchniesz przez ten piec

Albo kup pasujący ślimak stalowy i zamień, to tańsze niż kolejna tona węgla. Te żeliwne ślimaki wg mnie nie wyglądają na najlepsze w transporcie węgla, na dodatek każdy odlew inny, może trafiłeś na jakiś pechowy

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, nightwatch napisał(a):

No to może pomieszaj jeden z drugim i jakoś to przepchniesz przez ten piec

Albo kup pasujący ślimak stalowy i zamień, to tańsze niż kolejna tona węgla. Te żeliwne ślimaki wg mnie nie wyglądają na najlepsze w transporcie węgla, na dodatek każdy odlew inny, może trafiłeś na jakiś pechowy

Mieszałem już. Było ok. a potem ta sama sytuacja. Wsypałem ten workowany, przepchalo to co było wymieszane i spokój, czyli temperatura podajnika spadła, piski zgrzyty z filmiku ustąpiły.

Czyli wina ślimaka?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Na 100% to Ci nie powiem, ale jeśli da się stalowy ślimak kupić za mniej niż 200PLN to jest to niezbyt drogi eksperyment. Tańszy niż wymienianie węgla na inny. Stalowy ślimak ma po prostu więcej przestrzeni na węgiel a zwoje ma gładkie, nie takie grube i nierówne jak żeliwny - dlatego podejrzewam że może sobie radzić lepiej z twardym/zakamienionym węglem.

W każdym razie jakoś ten problem powinieneś rozwiązać bo silnik albo przekładnia nie wytrzyma i będzie drożej.

I jeszcze materiał naprowadzający na który trafiłem:

Opublikowano

drogo, kurde. No ale pewnie tyle kosztuje bo firmowy. Sam kupowałem na allegro od jakiegoś rzemieślnika, mieli wymiary do najbardziej popularnych podajników i koszt ok 200PLN.

Opublikowano

Tez masz piec stalmarka?

Normalnie w stalmarku ślimak 800zl. Na allegro 600. Szukałem, ale nie znalazłem zamiennika.Będę miał oryginał pod ręką i będę mógł sprawdzić wymiary przynajmniej.

Opublikowano (edytowane)

Ale zamówiłeś ślimak stalowy, czy taki jak masz - żeliwny? Pytam bo żeliwne rzeczywiście kosztują 600-800, no ale cała zabawa miała polegać na zastąpieniu go stalowym.
Stalmarka nie mam, pieca do którego kupowałem ten ślimak też już nie mam (był to Defro). 
Przy zamawianiu ślimaka 'no name' z allegro trzeba zmierzyć kilka wymiarów -m in długość ślimaka, średnicę zwoju, średnicę trzpienia do mocowania w napędzie  - i na tej podstawie da się dobrać pasujący. 

Opublikowano (edytowane)

Przyjąłem, że skoro u rodziców jest ten sam węgiel, przywieziony w ten sam dzień i taki sam piec, tylko nowy bo zamontowany we wrześniu, a mój ma 5 lat, to sprawdzę ślimak. Będę miał nowy oryginalny, do porównania. Jak wymiary będą takie same, to zwrócę.

Edytowane przez scott
Opublikowano

Jeżeli tam jest palnik typu retorta czyli ślimak podaje węgiel przez kolano do góry to często bywa że w tym kolanie tworzą się nagary które powodują znaczące opory przy przemieszczaniu węgla ,należy w pierwszej kolejności to sprawdzić i wyczyścić jak również sam ślimak jak koledzy wyżej o tym pisza.

Opublikowano

Trzeba się przyjrzeć sprawdzić oba asortymenty węgla ten który sprawia problemy na pewno będzie twardszy i możliwe że zawiera więcej grubszych kawałków ,ten który nie sprawia problemu będzie węglem bardziej miękkim kruchym .Na nowym podajniku czystym jeszcze bez nagaru i sprawnym ślimaku pójdą bez problemu oba sorty węgla twój prawdopodobnie ma już nagary w kolanie i w samej rurze nie wykluczone że i  ślimak jest nadgryziony oba te czynnik powodują problem z prawidłowym przesuwaniem się opału .Nie wiem dokładnie jaki tam jest palnik ale w kolanie żeliwnym są dodatkowe otwory pomagało zaklejanie tych otworów żeby się podajnik nie przegrzewał.Co by nie pisać trzeba to rozebrać pożądnie wyczyścić co uszkodzone wymienić .