Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Knuje podłogówkę 5 Lini. Piec na opał stały- drewno. Góra grzejniki, dół podłogówka. Zasilenie pex fi 20, calosc dołu 70m2.Pompa przy piecu sterowana zwykłym sterownikiem, zawor 4drozny, mały i duzy obieg odcinane zaworami. Tzn

Rozdzielacz 15metrow od pieca. 

Czym, jak i gdzie podłączyć najprościej sterowanie ompy podłogówki? Jakiś naścienny prosty sterownik pompy, gdzie podłączyć czujnik ? Na której listwie ? Na zasilaniu rozdzielacza, powrocie. 

Proszę o każda radę 

Opublikowano

Witam, najlepiej było by abyś naszkicował schemat jak Ty to widzisz ,ile tych pomp będzie rzeczywiście w całej instalacji, tak na szybko co mogę podpowiedzieć, to zasilanie pex 20 będzie troszkę małe .  Pozdrawiam Tomekb

Opublikowano (edytowane)

Piec 25kw - jedna pompa przy piecu. Dół domu 245cm do sufitu więc myślę że 20ka ok, bez przydławień jest.

Pex idzie z pieca -za pompą jest trojnik - góra grzejniki, dół podłogówka. 20ka podłączona ma być do rozdzielacza 5 lini, w nim pompa wilo. Kwestia jej sterowania mnie gnębi,tej pompy wilo. Ogólnie robimy centralne i instalacje ale ta podłogówka jest na starym piecu bez sterowania.

Screenshot_20241104_160754_Files by Google.jpg

Edytowane przez longer76
Opublikowano

Na zasilanie na pewno PEX25.

Sterownik mierzy albo temp wylewki, albo temp powietrza w pomieszczeniu.

Z resztą na rys pokazałeś mieszacz z zaw 3-D termostatycznym- na nim jest reg ręczna.

Opublikowano (edytowane)

Poprzednicy zostawili 20ke, żeby to teraz przerobić to pół domu ( poniemiecka ruina byla) trzeba było by rozebrać. Pozalewane wszystko betonem itp. Bardzo niskie pomieszczenia dosłownie,, bunkier,,. Solidna izolacja od podlogi -18cm styropianu( taka wizja inwestora), mało okien, bez tarasowego. W łazience drabinka i w sypialni grzejnik( inwestor chce w niej podłogówkę a i tak linie wyłączy, nie dal sie przekonac) .20ka starczy. Wiem że lepiej więcej ale .... no co zrobić? Nie przeskocze.

Wylewka to powrót lini- listwa powrotna ??

Czyli reasumując dwie opcje.

1. Nie dawac sterownika i ustawic mieszacz/ trójdrożny/ na oko i nim sobie ustawic wg potrzeby. Full i np.  zmniejszać wg ,,jak się lubi,,

2. Dać sterownik ale czujnik przyczepić do listwy powrotu. A mieszacz na full niech miesza, pompa załączy się przy ,,ustawieniu,,pokrętła np 25 czy 28*C

Regulator wziąłem pierwszy z brzegu dla przykladu , kupię inwestorowi ewentualnie taki z pokrętem na alle za 100zł -  TS2803. 

Edytowane przez longer76