Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK, złośliwości, bo co odpowiedzieć na pytanie.. ehh

Podałem link do konkretnego schematu, z konkretnymi symbolami, z legendą wykonywaną automatycznie itd. Naprawdę założyłeś, że ja nie umiem korzystać z google i nie wpisałem powyższej frazy?

Opublikowano

Pluginy do różnych programów można znaleźć, ale mi chodzi dokładnie o ten zestaw symboli, który widać na załączonym schemacie, a nie jakikolwiek do hydrauliki. 

Opublikowano (edytowane)

Ja chyba jestem już przemęczony dzisiejszym dniem, bo chyba nie dowidzę i nie umiem prawidłowo zinterpretować słów pisanych przez autora tego tematu.

W dniu 31.10.2024 o 22:15, Ramth napisał(a):

Krótkie pytanie: jakim programem zrobię taki schemat? ,,,,

ps.
Po samym schemacie widać, że schemat wykonany był za pomocą oprogramowania kompleksowego, dedykowanego do konkretnych zadań.

W bibliotece takiego oprogramowania są prawie wszystkie elementy hydrauliczne konkretnych znaczących producentów (o ile wykupisz dany katalog).

Projektując układ hydrauliczny, pobierasz taki element z biblioteki i nanosisz na schemat.

Obok na oddzielnym arkuszu umieszczony zostanie ten element w spisie z jego numerem na schemacie i stronie na której został naniesiony.

Na innym oddzielnym arkuszu będą naniesione ceny katalogowe producenta danego elementu hydraulicznego. 

Na innym  itp. itp..

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
Teraz, Andrzej_M_ napisał(a):

Ja chyba jestem już przemęczony dzisiejszym dniem, bo chyba nie dowidzę i nie umiem prawidłowa zinterpretować słów pisanych przez autora tego tematu.

Odpocznij.

23 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Po samym schemacie widać, że schemat wykonany był za pomocą oprogramowania kompleksowego, dedykowanego do konkretnych zadań.

W bibliotece takiego oprogramowania są prawie wszystkie elementy hydrauliczne konkretnych znaczących producentów (o ile wykupisz dany katalog).

Projektując układ hydrauliczny, pobierasz taki element z biblioteki i nanosisz na schemat.

Obok na oddzielnym arkuszu umieszczony zostanie ten element w spisie z jego numerem na schemacie i stronie na której został naniesiony.

Na innym oddzielnym arkuszu będą naniesione ceny katalogowe producenta danego elementu hydraulicznego. 

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Jednak, gdy się przyjrzysz, to zobaczysz mnóstwo literówek  w opisach elementów schematu. Wniosek jest taki, że zostały one wprowadzone ręcznie, również na samym schemacie, więc niekoniecznie pochodzą od biblioteki dostarczanej od jakiegoś producenta branżowego. Oczywiście, mogę się mylić, jednak nie widzę na schemacie żadnego symbolu specyficznego dla konkretnego producenta.

Opublikowano (edytowane)

Znam tylko proste i tanie oprogramowania do projektowania instalacji elektrycznych.

Załóżmy, że nanosisz na schemat przekaźnik.
Naniosłeś go. Klikasz na niego i otwiera ci się pokaźna lista bardzo różnych funkcji:
 - zmiana wielkości elementu
- obrót elementu (prawo - lewo) (góra - dół)
- nazwa elementu
- w jakim miejscu obok elementu ta nazwa ma być umieszczona
- numer elementu (jeżeli jest to kolejny przekaźnik to numer nadawany jest automatycznie, ale możesz go zmienić, oprogramowanie pilnuje by numery się nie powtórzyły)
- numer elementu także możesz umieścić w dowolnym miejscu danego elementu
- załóżmy, że przekaźnik ma 6 zestyków, każdy zestyk jest automatycznie numerowany (jeżeli jeden z zestyków będzie naniesiony na innej stronie schematu to ukazuje się odpowiednia informacja, na tej jak i na innej stronie)

- itp.
- itp.
- itp.
- itp.
- itp.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Dzięki, zerknę w wolnym czasie, przyda się. Co do schematu, który załączyłem na początku, postaram się wyciągnąć informacje od Brotje i od Afriso, bo zdaje się ich katalog schematów kotłowni był robiony tym samym programem.