Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe w starym domu - remont "bliźniaka"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, remontuje stary dom i chcę zrobić w nim ogrzewanie podłogowe w mieszkaniu na parterze. Zleciłem wykonanie projektu ogrzewania podłogowego dwóm firmom i chciałbym prosić wszystkich o wyrażenie opinii na ich temat. Z góry dziękuję za zrozumienie i opinie.

Dane, które posiadam o domu:

Dom z 1930 typu bliźniak podzielony na cztery mieszkania i dwa osobne wejścia. Budynek z czerwonej cegły, podpiwniczony. Wykonane zostało podcięcie budynku wraz z izolacją poziomą i pionową. Ściany piwniczne ocieplone XPS-em-10cm. Zewnętrzne ściany budynku poza gankiem i kotłownią wykonane z dwóch warstw cegły pełnej przedzielonej pustką powietrzną. Kotłowania z gankiem prawdopodobnie dostawiona w późniejszym czasie wykonane z dwóch warstw cegieł bez pustki powietrznej. Strop pomiędzy mieszkaniem a piwnicą wykonany w technologii kleina na jedna cegłę,docieplony warstwą od 0-do 8cm masy styropianowej, na której została ułożona warstwa 5cm styropianu eps-100. Przegrody pomiędzy pomieszczeniami wykonane na dwie pełne cegły, poza łazienką, która wykonana jest w formie szkieletowej ocieplonej warstwą 10 cm wełny mineralnej. Dom w późniejszym czasie zostanie w całości ocieplony styropianem o grubości 15 cm. Okna 130x130. Mieszkanie nad i prawej strony domu w pełni ogrzewanie.

Planowany kocioł to: Piec gazowy Saunier Duval dwufunkcyjny Isofast Condens 2,8-21,9 kW zasobnik 21L lub 41L.

mieszkanie 1 wer2-1.pdf P0-1.pdf

Opublikowano
3 godziny temu, kwakluk11 napisał(a):

Zleciłem wykonanie projektu ogrzewania podłogowego dwóm firmom i chciałbym prosić wszystkich o wyrażenie opinii na ich temat

Ale po co ci opinie osób trzecich - zleciłeś "projekty" więc je realizuj.

"projekty " dlatego że masz nawet stosowną uwagę na tych rysunkach 

image.jpeg.b6d25c3e9ae4b4e2061a4cf66e064bdf.jpeg

I to powinno ci wszystko wyjaśnić

Opublikowano

Jakbym miał pewność co do tych projektów nie zakładałbym tematu na forum. Ciekawi mnie opinia ludzi mających większą wiedzę w tym temacie ode mnie. Jest to stary budynek i większość, rzeczy które w nim wykonuje konsultuje z dużą ilością osób. Jak na moje to czas poświęcony na tego typu komentarze można przeznaczyć na jakąś konstruktywną odpowiedź.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Przy pełnych danych o budynku i lokalizacji oraz odpowiedniej zachęcie😉

Można to jeszcze raz policzyć i wtedy można porównać co jak.

A tak to jak rzut monetą - albo , albo

Rozrzut tych obliczeń jest spory.

To nie są grzejniki, gdzie jak coś nie halo to można grzejnik rozbudować lub wymienić.

Opublikowano

Dodatkowe potrzebne dane zawsze  mogę jakoś dostarczyć. Tylko muszę wiedzieć co jest potrzebne, a jeśli chodzi o zachętę zawsze można się dogadać. Chciałbym tylko żeby mi to dobrze grzało 🙂