Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest jeszcze opcja takiego pieca jak ja mam Windhager biowin 2, mój szwagier właśnie zamontował. Dał za niego chyba 27 tys, jest to kocioł powystawowy, taka pokazówka bez zbiornika na popiół, czyli trzeba jeszcze samemu wyciągać z popielnika. Może być jeszcze taniej gdybyś nie potrzebował turbiny ssącej do pelletu tylko zbiornik do ręcznego uzupełniania. Może się okazać że nic nie będzie dużo droższy od tych co piszesz. 

Opublikowano
W dniu 23.10.2024 o 11:43, Jareknb napisał(a):

dlatego mogę polecić SV 300, to dobre palniki, zwłaszcza ze sterownikami timel skzp5, te sterowniki są naprawdę super i nie warto przepłacać za tech czy inne.

Możesz rozwinąć myśl ? W czym te sterowniki i palniki są super? Przeglądałem ich możliwości, ale dla laika to trochę bezużyteczne 😉 natomiast widziałem że w najnowszej wersji skzp5 można wybrać na jakim palniku działamy, np sv300 i wtedy wszystkie parametry sterownik dobiera pod ten konkretny palnik. Czy to znaczy że nie trzeba się bawić w przeważanie, ustawienia podawania, nadmuchu, pauzy itd ? Czy przy każdorazowej zmianie pelletu tak i tak trzeba wysterować? Wprawdzie jestem przekonany, że na początku będą się w ogóle uczył używać taki kocioł, ale z biegiem czasu zacznę kombinować w mniejszym lub większym zakresie 😉  więc czy ten palnik poradzi sobie np ze spalaniem, w proporcjach np 60/40 pelletu drzewnego i pestek wiśni, albo pelletu ze słonecznika? Czy ten sterownik współpracuje z instalacją solarną albo fotowoltaiką do podgrzewania CWU?

W dniu 23.10.2024 o 14:08, lenas1 napisał(a):

kotle qmpell nie trzeba przeważać pelletu. Ustawiasz podstawowe parametry dla danego pelletu - dawkę, pauzę,  nadmuch i oprucz dosypywania pelletu i czyszczenia przez cały sezon nie trzeba nic kombinować. Bliźniaczy Kocioł to pelpall. Jam mam qmpell czwarty sezon i jestem bardzo zadowolony.

A jak wygląda serwis z pereko ? korzystałeś czy póki co jest naprawdę bezawaryjny i tylko sypiesz pellet? 🙂 Mocno zastanawiam się nad qmpell bo ma prosty palnik, łatwe do utrzymania w czystości "pudło" i chyba nie zajmuje dużo miejsca..sterownik też jest dobry i bezproblemowy ?

W dniu 23.10.2024 o 09:21, wuwok1 napisał(a):

Witam, miesiąc temu u znajomych instalowałem kociołek Ogniwo BioDuo z buforem 200l. Jestem zaskoczony jak fajnie działa ten kocioł. Bufor mały ale miało być w miarę tanio, było. Zresztą w sposób palenia właścicieli bardzo dobrze się ten zestaw wpisuje.

Dwupaliwowy byłby super, ale wyczytałem że akurat w Ogniwo Bioduo trzeba demontować palnik przed paleniem drewnem. Setlans do Duoflame daje osłonę, którą zakłada się na palnik, ale np w Berskim w przypadku palenia drewnem nie trzeba demontować czy zakładać osłony na palnik, a w obu przypadkach jest kipi. Z czego to wynika ? Czy częste hajcowanie drewnem nie zniszczy palnika ?

Opublikowano

Nie wiem jak wygląda serwis, nigdy nie korzystałem i nie mam zamiaru korzystać. Sam go montowałem i jak do tej pory bezawaryjny. Sterownik chyba najprostszy na rynku. Wszystko czytelne bez żadnych kodów serwisowych. 

Opublikowano

W Ogniwo należy zdemontować palnik, trwa to chwilę. Należy odkręcić 4 nakrętki 🙂 Pewnie częste palenie drewnem palnik może uszkodzić. Dla mnie sterownik w tym kotle bajka. Do bufora sprawdza się znakomicie. I bufor obsługuje bez dokupowania kolejnych modułów.

Opublikowano (edytowane)

@am8 Co do zmiany z pelletu na drewno i z drewna na pellet jeszcze inne rozwiązanie jest w Defro Firewood Duo, przy czym tu są różne koncepcje i trzebay pewnie dopytać użytkowników i w dziale technicznym producenta (przy innych kotłach też pewnie warto się tak dopytać):

Jedna koncepcja (trudniejsza):

Druga koncepcja (łatwiejsza tj. otwierasz i zamykasz odpowiednie drzwiczki):

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
2 godziny temu, am8 napisał(a):

Możesz rozwinąć myśl ? W czym te sterowniki i palniki są super? Przeglądałem ich możliwości, ale dla laika to trochę bezużyteczne 😉 natomiast widziałem że w najnowszej wersji skzp5 można wybrać na jakim palniku działamy, np sv300 i wtedy wszystkie parametry sterownik dobiera pod ten konkretny palnik. Czy to znaczy że nie trzeba się bawić w przeważanie, ustawienia podawania, nadmuchu, pauzy itd ? Czy przy każdorazowej zmianie pelletu tak i tak trzeba wysterować? Wprawdzie jestem przekonany, że na początku będą się w ogóle uczył używać taki kocioł, ale z biegiem czasu zacznę kombinować w mniejszym lub większym zakresie 😉  więc czy ten palnik poradzi sobie np ze spalaniem, w proporcjach np 60/40 pelletu drzewnego i pestek wiśni, albo pelletu ze słonecznika? Czy ten sterownik współpracuje z instalacją solarną albo fotowoltaiką do podgrzewania CWU?

🙂

Tak jak pisałem ja miałem palnik rynnowy Witkowski, SV 300 jest nowoczesniejszy, jeśli chodzi o sterownik to miałem skzp2 że sterowaniem pod ekogroszek, można było zmienić na pellet, wysyłając do timela pudło, oni zmieniali program, dokładali wejście dla zapalarki i odsyłali z powrotem, 100 zł to kosztowało. Skzp5 jest nowszy, bardziej rozbudowany, ale czy ma sterowanie zewnętrznymi rzeczami, nie wiem, ja takie funkcje mam przy hdg. Najlepiej zadzwoń do timela lub Witkowskiego, są bardzo pomocni, można siedzieć z nimi na telefonie ile tylko potrzebujesz. Nie wiem też jak do końca jest z paleniem pestek, w palniku rynnowym Witkowski, a sv300 też jest w zasadzie rynnowy, nie było problemu palenia owsem, pestkami, w zasadzie wszystkim co przejdzie przez ślimak, bo to jest tylko ograniczenie. Jeżeli masz dostęp do pestek wiśni to taki palnik spoko, będziesz zadowolony, chociaż sąsiedzi jak się dowiedzą to już chyba nie bardzo😉

Opublikowano
4 godziny temu, Matejko1 napisał(a):

Co do zmiany z pelletu na drewno i z drewna na pellet jeszcze inne rozwiązanie jest w Defro Firewood Duo, przy czym tu są różne koncepcje i trzebay pewnie dopytać użytkowników i w dziale technicznym producenta (przy innych kotłach też pewnie warto się tak dopytać):

Defro kocioł i sterownik są ok ?

Opublikowano

@am8 To już trzeba pytać użytkowników tego kotła najlepiej wersji która jest interesująca. Defro z tego co widzę to ma kilka wersji (niektóre do węgla, inne do drewna, stare, nowe itd). Z tego co widzę to wersja Firewood Duo ma wyczystkę boczną i wajchę do krótkiego obiegu spalin, więc być może tym się różni od starszych wersji. Ale to trzeba poszukać i dopytać.

Opublikowano

Czy ktoś ma doświadczenie z MPM Woodpell? Kocioł chyba prosty z dodanym palikiem kipi, ktorego nie trzeba demontować do palenia drewnem. On jest na bazie mpm ds wood ? W sieci pełno opini o tych kotłach,od skrajnie negatywnych do bardzo pozytywnych..

Opublikowano (edytowane)

@am8 Tutaj też lepiej się spytać użytkowników tych kotłów. Nie ma sensu robić tutaj dyskusji który kocioł do drewna jest najlepszy, a kilka takich wątków jest w dziele o kotłach zasypowych. Przy czym nadmienię, iż wymiennik który jest najmniej podatny na zabrudzenia (i najłatwiej go czyścić) i najmniej osłabia sprawność to jest wymiennik pionowy, który ma np. MPM (ale też inne kotły np. Setlans Eko Drew i jest też sporo innych) i to jest jeden z powodów popularności kotła. Z drugiej strony taki pionowy wymiennik może mieć większe wymogi co do wielkości komina (i generalnie ciągu kominowego), aby palić na ciągu naturalnym bez wentylatora niż te z poziomym wymiennikiem jak np. Setlans Selavan (chodź przy każdym modelu trzeba sprawdzać osobno bo od tej tendencji chyba są wyjątki). Natomiast pytając użytkowników o opinie zwróć uwagę na całą instalację kotła i czy zapewniono tam elementy mające wpływ na ciąg kominowy w szczególności czy komin jest tak duży jak w instrukcji (na ciąg kominowy ma też wpływ szereg innych elementów np. ocieplenie komina, rur spalinowych, nawiew w kotłowni). Zwróć też uwagę, że są dwie wersje MPM Wood: nowsza z kanałem oddymiającym i starsza bez kanału oddymiającego.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

amo8 - idziesz w podobnym kierunku, w jaki ja poszedłem.  Poza tym, że nie mam żadnego grzejnika, poza garażem czy drabinką w łazience.  Na Twoim miejscu na pewno nie szedłbym w kocioł "wielopaliwowy".  W peleciaku spalasz tylko pellet. Drewno to najlepiej zgazowuj w urządzeniu które się do tego nadaje, tudzież w kominku.  Taka moja rada poparta pewnym doświadczeniem. 

Opublikowano

Dokładnie, tak jak Sandek ci pisze, jak masz dostęp do drzewa i chcesz też pellet, to coś takiego. Cztero letni i kosztuje nie dużo w porównaniu do nowego. Ja akurat mam dużo drzewa, żona mnie namawia żebym sprzedał pelleciaka i ten brał, ale teraz już jest sezon grzewczy i nie będę kombinował, niestety. 

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/wingager-duowin-hybrid-holz-pelletkessel-kombiheizkessel-heizungsanlage-heizkessel-kombiheizkessel-kombiheizung-hoval-viessmann-froehling-1206360297

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.10.2024 o 14:53, Sandek napisał(a):

amo8 - idziesz w podobnym kierunku, w jaki ja poszedłem.  Poza tym, że nie mam żadnego grzejnika, poza garażem czy drabinką w łazience.  Na Twoim miejscu na pewno nie szedłbym w kocioł "wielopaliwowy".  W peleciaku spalasz tylko pellet. Drewno to najlepiej zgazowuj w urządzeniu które się do tego nadaje, tudzież w kominku.  Taka moja rada poparta pewnym doświadczeniem. 

Kominek będzie-chcę zrobić kominek z DGP. Dla mnie to nic trudnego palenie w kominku bo w domu rodzinnym miałem takie rozwiązanie i wiem,że to się sprawdza. Wiem gdzie kupić drewno, potne sobie, porąbie, ułożę. Tylko teraz pytanie-czemu odradzasz dwupaliwowy? Jest coś z nimi nie tak? Wydaje mi się, że w sumie są to kotły przeznaczone właśnie do palenia drewnem z dołożonym palnikiem na pellet, więc chyba nie powinno być żadnych problemów..czy może chodzi Ci o instalację w kotłowni ?

Z jednopaliwowych, pod kątem bezawaryjności i "solidności"( tak mi się przynajmniej wydaje) najbardziej przemawia do mnie kocioł z palnikiem sv300 i skzp, ale pod kątem obsługi najłatwiejszy pewnie jest mcz red czy kepo..

Czy instalacja pelleciaka z buforem faktycznie wybaczy ewentualne błędy popełnione w instalacji?

Opublikowano

Jak chcesz palić drewnem, to bufor jest dobrym rozwiązaniem, jak tylko pelletem to sprzęgło hydrauliczne i to wszystko. 

Opublikowano
Godzinę temu, am8 napisał(a):

Czy instalacja pelleciaka z buforem faktycznie wybaczy ewentualne błędy popełnione w instalacji?

Jakie bledy?

Opublikowano
W dniu 16.10.2024 o 13:50, am8 napisał(a):

Jesteśmy na etapie budowy domu o powierzchni 140m2 - po podłodze, ok.120m2 użytkowej, kubatura netto ok.363m3, ściany zewnętrzne beton komórkowy, działowe silikat lub beton kom, ogrzewanie grzejniki 100%. Ściany będą docieplone styropianem 15-20 cm, poddasze użytkowe i tam planuje 25-30cm wełny. Zdecydowaliśmy się na kocioł na pellet drzewny bo nie mamy możliwości podłączenia gazu a pompa ciepła średnio nam się uśmiecha. Kocioł będzie używany do CO i CWU (4 osobowa rodzina), a w okresie letnim CWU będą podgrzewały solary lub panele pv - tu jeszcze wahamy się. W projekcie przewidziano kocioł 12 kw, a ze strony cieplowlasciwe wychodzi ( w zależności od konfiguracji materiałów budowy / okien /temperatury w domu) pomiędzy 7.2 - 8.1 kw - skąd taka różnica?

czym pereko qmpell evo w wersji 8kw będzie za mały? w danych technicznych wpisano że ogrzeje dom 130m2 przy ociepleniu ścian styropianem 15cm.

Opublikowano

Mam pereko evo 8kw na 135m. tylko trochę lepiej ocieplone ściany 20cm grafit  , wszystko w podłogówce, na razie testuję, spokojnie grzeje. Teraz włączam na parę godzin  raz na dwa dni max co dobę.

Sprawdzam ustawienia aby w mrozy załączał się i pracował stabilnie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.11.2024 o 12:57, am8 napisał(a):

Tylko teraz pytanie-czemu odradzasz dwupaliwowy? Jest coś z nimi nie tak? Wydaje mi się, że w sumie są to kotły przeznaczone właśnie do palenia drewnem z dołożonym palnikiem na pellet, więc chyba nie powinno być żadnych problemów..czy może chodzi Ci o instalację w kotłowni ?

Nie chodzi o instalację.  Chodzi o brud a tak naprawdę "szkło" w wymienniku po spalaniu drewna w takim kotle.  I choćbyś palił najlepszym i najsuchszym drewnem to szkło zawsze będzie się tworzyć.  A wtedy ... temp spalin szybuje ... A sprawność kotła ( wymiennika ) spada ...    Podkładanie drewna do spalania w kotle na pellet to tylko pozorna oszczędność. Dobra na ciężki czas, niezastąpiona lecz pozorna.   Wymiennik.  Jak szukasz kotła, najpierw szukaj wymiennika.  I turbulatorów, zawirowywaczy, ceramiki.  Potem skup się na oprogramowaniu czy innych bajerach.

Czy zauważyłeś, że większość reklamowanych kotłów ma foty z zewnątrz ? Jakie ładne obudowy mają, takie kolorowe :-)  Śmiech na sali, Panie i Panowie. 

Kocioł na pellet to nie jest pompa ciepła, że wciśniesz guzik i idziesz.  Tu trzeba nauki  :-)    Czas ! Przerwa ! Podawanie !  Cała tajemnica, tylko tyle, albo aż tyle.   

Edytowane przez Sandek
Opublikowano

Kocioł na pellet jest jak pompa ciepła, wciskasz start i to wszystko z siedzenia w kotłowni, ale musi to być któryś z kotłów Austriackich lub niemiecki HDG. Starym weglowym z dołożonym palnikiem i płytami ceramicznymi tego nie da się zrobić. Masz nowy dom, zainwestuj raz trochę więcej i ciesz się tanim ogrzewaniem pelletowym i czystą kotłownią. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie większość Polskich konstrukcji to chamskie dodanie do starego ekogroszkowego wymiennika palnika na pellet i zapakowanie go w ładna obudowę+ dodanie sterownika (przeważnie techa lub pluma) i jechaniu na pid gdzie miałem tak 14 lat temu w piecu na ekogroszek.Nowe konstrukcje nie opierają się na takich wymiennikach i faktycznie Winghager czy HDG to inna liga .Sam miałem ten problem z wyborem i postawiłem na Duński Rtb Feniks i to jest faktycznie bezobsługowy piec z sondą lambda w zestawie,czyszczenie sprężarką, kompresja popioły itd.i bajecznie prostym jak i bardzo rozbudowanym sterowaniem które opiera się na kompensacji pogodowej a nie na starym sterowaniu Pid.I tak włączasz piec i poza dosypywaniem pelletu raz na 2 tygodnie(u mnie zasobnik 240kg ale są też większe),wysypaniem popiołu raz na 3 tony i czyszczeniem przez serwis(żeby mieć 3 letnią gwarancję) raz na sezon grzewczy to nie robisz nic więcej.No dobra ,jedyną rzeczą o której trzeba pamiętać to dobry certyfikowany  pellet a nie żaden z lokalnego tartaku czy łusek słonecznika bo mogą być problemy z zatykając się fotodioda czy sterowaniem tlenu w piecu .

Edytowane przez wonski
  • Zgadzam się 1