Skocz do zawartości
IGNOROWANY

podpiecie nowej incstalacji podłogowej do starej instalacji grzejnikowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam jak  w tytyle  mam stary familokdwu pietrowy  w nim mam piec na ekogroszek z możliwością spalania drewna. instalacje mam na układzie zamkniętym na ciśnieniu 1.5 wykonane w stali zaprasowywanej. w tym roku zrobiłem kapitalny remont  pietra i wszędzie tam zrobiłem ogrzewanie podłogowe 9 petli po 50/60mb i moje pytanie  jak spiąć podłogówkę  do tego co  jest juz w budynku z rozdzielacza na pietrze mam wyprowadzone rury do kotłowni

wd_qwqoc.jpg

WjkUJTFr.jpg

bqe0rvq-.jpg

HQYnWNQu.jpg

78QSN95A.jpg

k-F4_1pt.jpg

qlpTckuw.jpg

JE_aRwGi.jpg

Edytowane przez waski101
dodanie zdjec
Opublikowano (edytowane)

ida na drugie piętro. zamysł był  takie żeby one zasiliły 2 pietra dlatego taka duża średnica (o ile kiedyś prze frezuje podłogi na pietrze i wstawię tam podłogówkę ale to juz może dzieci za x lat jak tam będą chciały mieszkać i zrobią sobie remont). budynek jest wręcz termosem 50cm mur 16cm styro na elewacji 25cm wełny na dachu i  20cm styrobetonu na parterze plus ciepła piwnica dobre okna

Edytowane przez waski101
Opublikowano

ten zawór truj drożny to ma być osobno i pompa osobn do tego czy jakiś konkretny gotowy zestaw naoglądałem się jakiś grup mieszających  czy jakieś sprzęgła

Opublikowano

Nie wiemy jak obecnie wygląda kotłownia, więc najpierw narysuj co masz a potem będziemy radzić co dalej.

Grupa pompowo mieszająca to to samo co zaw 3-D + pompa, tylko czasem ma ładniejsze opakowanie i oczywiście wyższą cenę.

Opublikowano

kotłownia jest bardzo jest bardzo prosta  za piecem jest strażak zamontowany zawór trójdrożny (ochrona kotła) i jeden obieg na grzejniki z pompą widoczna na zdjeciach. układ zamkniety 1.5 cisnienie . cwu to osobny układ bo solary mam i one maja osobna pompę i same sterują poborem i zrzutem ciepłą do co. grzejniku stalowe z głowicami termostatycznymi

instalatorem nie jestem takie cos udało mi sie nabazgrac  wiem jedynie ze obieg ograniczaja głowice termostatyczne na głowicach jak zamknę wszystkie grzejniki to obieg ustaje. głównie to myslałęm o wstawieniu tam sprzegła i dopiero grupy pompowej do podłogówki

vVPIiGDu.jpg