Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor ciepła

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Andrzej_M_,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest sporo parametrów ale ...

... to zależy ile litrów wody chcesz ogrzać, ja w swoim buforze mam 5 czujników temperatury, 4 co 25% a ostatni na górze bufora.

Więc jak dasz na połowie bufora to zawsze masz rezerwę 25% na mieszanie z powrotem i będzie Ci grzało 100 litrów wody.

Opublikowano

Tak ale ja mam 1 czujnik od pompy ciepła i nie chcę żeby się za często załączała,a bufor żeby odprowadzał ciepła wodę na grzejniki 

Opublikowano
8 godzin temu, bełek napisał(a):

Tak ale ja mam 1 czujnik od pompy ciepła i nie chcę żeby się za często załączała,a bufor żeby odprowadzał ciepła wodę na grzejniki 

Czy potrafisz podać ile ciepła zmieści się w takim buforze i na jak długi czas grzania domu to ciepło wystarczy?

Opublikowano

To tu nie ma magazynowania ciepła, bufor pracuje w funkcji sprzęgła.

Jakbyś z PC podawał na bufor np 60-70C, a na grzejniki wychodziłoby np 45-50C to wtedy masz jakieś przerwy w pracy PC i magazynowanie nadmiaru ciepła.

A w tym przypadku PC powinna pracować non stop.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.09.2024 o 17:36, sambor napisał(a):

Takie 

image.png.c9235d39f71dbbbc318c505c86de417e.png

Ale wtedy bufor nie musi być taki duży, 100-200l  to max.

Takie to do inwerter-owej pompy a kolega pisze "start stop " to bufor 400l i podłączenie 4t

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Podłączenie 3T jest niezależne czy PC inverter czy nie inv.

Natomiast pozwala na zasilanie odbiorów jak najwyższą temp - wprost z PC, jak grzejniki się zamkną to ciepło najpierw jest magazynowane w buforze a następnie PC się wyłącza a ewentualne ciepło jest brane z bufora.

Większy bufor ma sens jak jest inne źródło ciepła np grzałki zlokalizowane w buforze.

Opublikowano

I tak i nie.

Ponieważ jest to monoblok on/off to pompa obiegowa tłoczy wodę cały czas (czy grzeje czy nie) . Jak nie grzeje to w podłączeniu 3t dostaje chłodną wodę z dołu bufora. W 4t bardziej to się miesza i jest korzystniej.

W inwerter-owej 3t jest korzystniejsze ale trzeba dostosować prędkość pompki CO do pompki z pompy ciepła. 

Opublikowano

To powiedzcie mi w którym miejscu umieścisz czujnik załączenia pompy ciepła w jednym czy drugim podłączeniu 

Czy przy układzie 3T rozmieszczenie pompki obiegowej ma znaczenie,jedna jest na zasilaniu pc- bufor,druga bufor - co

Opublikowano

Kolego @bełek może zacznijmy tę dyskusje od początku.

Podaj dane z DTR dotyczące tej pompy ciepła, ewentualnie dokładny typ pompa ciepła.
Kto polecił Ci zamontowanie bufora o pojemności 400 l, do obiegu hydraulicznego tejże pompy ciepła.
Czy jesteś w stanie obliczyć ile ciepła jesteś wstanie zgromadzić w tym 400l buforze i jak długo będzie pompa ciepła podgrzewała ten bufor o w pojedynczym cyklu grzewczym o 5*C.  

Opublikowano

Ja bym zapytał o ile moc PC jest większa od mocy grzejnej na potrzeby budynku.

To jest pytanie podstawowe, gdyż przy tych danych można określić ile ciepła ma się zmagazynować w tym buforze

Opublikowano

Zwykła monoblok start stop 15 kw kupno i montaż samodzielnie bufor kupiony okazjonalne niestety wyliczeń nie jestem w stanie zrobić.Instalacja głównie grzejnikowe podlogowka w łazienkach z powrotów,cwu 140l dom 125 m,dobrze ocieplony 

Opublikowano

Tak to widzą skośne oczy... image.png.48f459564d52ba8935692ebc065d5219.png

Opublikowano

@bełek obstawiam ze pompa 15 kw to na dom 400 m2 sporą masz willę 😀, ja pompę 6 kW kupuję na dniach dla domu 180 m2 powierzchni, przez 2 lata ogrzewałem buforem 1000l z grzałką 6kW i w domu było 22 stopnie więc teraz zamiast grzałki leci pompa monoblok lub split jeszcze się nie zdecydowałem. W domu stare grzejniki żeliwne na które szło średnio 35 stopni.

... tak jak pisałem daj czujnik na 50% wysokości bufora, jednak nadal nie pokazałeś jaki masz schemat podłączenia tego bufora.