Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tech st976k, palnik venma - jak to ogarnąć ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  

Posiadam piec polspaw biomix 25kw, palnik , oraz sterownik tech st976k. Mam problem z ustawieniem tego pieca aby lepiej dopalał pellet. Cały czas w popielniku jest mnóstwo niedopalonego pelletu. Jest to pierwsze uruchomienie, piec pracuje z buforem oraz podłogówka 280m2, komin ceramika fi200. Płomień wygląda w miarę ok po uchyleniu drzwiczek tylko mam wrażenie że ten nie dopalony pellet jest zdmuchiwany. Serwisant ustawił swoje wartości na których również nie było ok.

Moc minimalna 
Czas pracy 6
Czas przerwy 24
Nadmuch 30
Moc max 
Czas pracy 12
Czas przerwy 18
Nadmuch 45

Na stronie venmy jest kalkulator, robiłem ważenie i wyszło mi 415gr na 2min pellet olczyk. Wyszło mi coś takiego jak na zdj poniżej. Po wprowadzeniu tego do sterownika jest tak samo czyli pełno niedopałków. Czy ktoś mógłby coś może podpowiedzieć jak to ogarnąć albo polecić kogoś ze Śląska? Chciałbym również zapytać jak najlepiej ustawić temp na buforze?

IMG_1096.png

IMG_1095.jpeg

IMG_1088.jpeg

Opublikowano

Za mocno dmucha (na mocy max, bo pewnie na maksymalnej chodzi)
Musisz eksperymentalnie dobrać siłę nadmuchu tak żeby wywalonych niedopałków było mniej (całkowicie się raczej nie da wyeliminować) i do tego dopasować podawanie. 

Opublikowano

Dzisiaj się bawiłem troszkę i jakbym nie ustawił wentylatora to jest według mnie tak samo zjechałem nadmuchem z 44 do 35 i wydaje mi się że było praktycznie to samo z tym że kocioł wolniej łapał temperaturę.. zauważyłem że głównie w czasie podawania peletu wywala niedopałki. Mam również pytanie odnośnie bufora na kotle dzisiaj zadałem temp 70 stopni, górna na buforze 55 oraz dolną 65, kocioł dobił do 65 bufor i się wyłączył. Drugie pytanie to założony mam zawór atv 50 stopni a dzisiaj obserwowałem piec i temp była około 56 stopni a powrót 45 stopni czy to normalne czy uszkodzony jest zawór ??