Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór zaworu 3D na obwód grzejnikowy i zawór 3D na ochrone powrotu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez sambor,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@sambor ale to wtedy stare naczynie zostawić podłączone tam gdzie jest i tylko dołożyć drugie ale już połączone bezpośrednio z piecem? Jakiej pojemności szukać? Teraz mam około 30 litrów, ale nie wiem czy jest dobrze dobrane.

Edytowane przez zuh
Opublikowano

Minimum 5-6% pojemności  całej instalacji - policz pojemność tj kocioł + bufor + grzejniki + 10% na rury  i wynik pomnóż przez 0,06.

Naczynie może być większe, ale to co otrzymasz to minimum.

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki za informacje.

Powracając do zaworów  to na ochronę powrotu Esbe Vtc511 temp 60 stopni, przyłącze 1 cal, kvs 9.  A jeszcze jaki zawór mieszający na grzejniki zastosować?

Edytowane przez zuh
Opublikowano (edytowane)

Ok, będę szukać

Tak jeszcze dopytam żeby się upewnić. Zawór 3-d mieszający na grzejniki, jeżeli nie miałby siłownika to ustawia się go (procentowo) np 40% zimnej i 60% gorącej wody, to wtedy temperatura na grzejnikach jest zależna od temperatury zasilania. A jeżeli jest siłownik to wtedy ustawia się temperaturę jaka ma iść na grzejniki, wtedy niezależnie od temperatury zasilania (jeżeli nie jest mniejsza niż zadana w sterowniku siłownika) temperatura na grzejniki jest stała bo siłownik ustawia zawieradło zaworu. Dobrze rozumuje?

Edytowane przez zuh
Opublikowano

No i taki byłby dla mnie dobry bo nie trzeba dodatkowego sterownika, tylko że one mają kvs sporo poniżej 4. A z kolei zawory 3d mieszające z siłownikiem mają sporo większe kvs. Widziałem afriso ma zawór z regulowanym kvs, tylko czy warty jest on uwagi?

A te zawory termostatyczne z możliwością ustawiania temp to są te co montuje się na c.w.u?

Opublikowano

Czy do CWU czy do CO to są takie same zawory, tylko te do CO muszą mieć trochę inny zakres regulacji temp i większe Kvs.

Popatrz na VTA572 czy VTA577, mają Kvs takie jak trzeba, tylko max temp nastawiana to 55C, gdyż są głównie dla podłogówki.

Natomiast może wystarczyć VTA522 - ten ma reg do 65C  i  Kvs =3,4.

Dodatkowo - jak wybierzesz 3-D o relatywnie małym Kvs to może być potrzebna większa pompa, ale to trzeba policzyć

Opublikowano

Patrzałem na stronie esbe i maja zawory VTA572 w wersji z zakresem temp 30-70 st. przy przyłączach 1 cal kvs 4,5 a przy przyłączach 5/4 cala kvs 4,8. Wkręcając redukcje można zrobić przyłącza 1 calowe. Zakres temperatur pasuje, pytanie jaki kvs brać?

zawory.jpg

Opublikowano

No i fajno.

Przy każdej pompie (kocioł-bufor, na grzejniki, na c.w.u.) montować filtr skośny?

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, zuh napisał(a):

No i fajno.

Przy każdej pompie (kocioł-bufor, na grzejniki, na c.w.u.) montować filtr skośny?

Montaż filtra przed każdą pompa to standard

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

A separator zanieczyszczeń montować? Gdzieś czytałem, że jak jest bufor to separator nie jest konieczny bo bufor robi jako odstojnik.

Opublikowano

Separator daje się do kotłów gazowych, gdzie jest malutki wymiennik i zachodzi obawa że się zatka zanieczyszczeniami.

W twoim przypadku nawet bez bufora separator nie byłby potrzebny od tego są filtry przed pompami

• Przydało się 1
Opublikowano

Powrócę do pytania a zawory zwrotne. Przyszły mi dzisiaj zawory z mosiężnym grzybkiem 1 calowe i sprężyna stawia dosyć duży opór, w sklepie jak oglądałem zawory zwrotne to sprężyna była wyraźniej dużo słabsza. Fakt że w sklepie to był zawór 3/4 cala bo większych nie mieli. Są jakieś rodzaje zaworów zwrotnych? W sensie z różną siłą potrzebną do otwarcia?

Opublikowano

LFP ma zdolność podnoszenia 4-7 a wilo 1-4. LFP pobiera 4-45W a wilo 4-20W. Jak to rozumieć? LFP przy zdolności podnoszenia 4 będzie pobierać 4W a przy podnoszeniu 7 pobierać będzie 45W? Wilo przy podnoszeniu 1 będzie pobierać 4W a przy podnoszeniu 4 będzie pobierać 20W? Czyli jak ja potrzebuje pompy 25-40 to LFP będzie oszczędniejsza?

W ogóle te dane mają jakieś odzwierciedlenie w pracy w instalacji czy to tylko warunki laboratoryjne i nie ma co się nimi sugerować?

Opublikowano

Tego tak nie porównasz, na obieg kocioł bufor wystarczy pompa 25/40 - może z tych LFP albo Grundfosa taką znajdziesz, natomiast na instalację może być pompa 25/40 lub 25/40-70 .

Tylko im będzie mocniejsza tym bardziej trzeba będzie regulować grzejniki nastawami wstępnymi, więc jak nie masz zaworów z możliwością regulacji wstępnej to lepszym rozwiązaniem jest pompa 25/40 

Opublikowano
2 godziny temu, zuh napisał(a):

LFP przy zdolności podnoszenia 4 będzie pobierać 4W a przy podnoszeniu 7 pobierać będzie 45W?

Nie koniecznie. To zalezy rowniez od przeplywu.

Im wiekszy przeplyw to rowniez wzrasta pobor pradu (moc), a w tym samym czasie cisnienie dyspozycyjne (podnoszenia) moze spadac. Wiec to nie jest tak jak pytasz, aczkolwiek przy „zerowym” przeplywie te wartosci moga byc (nie musza) jak podales.

Opublikowano

2 godziny temu, sambor napisał(a):

Tylko im będzie mocniejsza tym bardziej trzeba będzie regulować grzejniki nastawami wstępnymi

chodzi o kryzowanie grzejników aby nie było tak, że jeden grzejnik gorzej grzeje niż drugi, tak?

@PioBin dlatego wolałem dopytać jak to jest dokładnie.

Przeglądam te pompy i LFP ma ze stałą zdolnością podnoszenia 4m tylko te z manualnym przełącznikiem biegów (I,II,III) a one trochę więcej prądu pobierają. Jak wymieniać to już chyba na te energooszczędne.