Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sama wycena to za mało. Zobaczysz czy? i kiedy będzie miał czas? - kiedy finalnie będzie to zrobione? Dużo firm organizuje sobie tzw. front robót, a do realizacji wybiera te, które okażą sie najzyskownieksze w danym czasie.

Opublikowano

No jestem umówiony na realizację projektu z początkiem września, co prawda na tzw gębę, czyli na tą chwile bez spisania umowy, ale tak myślę że skoro był, pomierzył, zrobił zdjęcia i mam wycenę to modernizacja będzie wykonana.

Opublikowano
13 godzin temu, luceo napisał(a):

zapłata firmie za sam montaż po cenach rynkowych z mojej okolicy

Ja właśnie chciałem tego uniknąć nawet kosztem dopłaty , tak aby nie mieć problemów z gwarancją , że producent kotła swoje a monter swoje . Tak wstępnie jadę w sobotę do Kijasr . Napisał że ma kotły na stanie , ale jest to tak potężny temat że każda sugestia dla mnie od użytkowników będzie cenna tak abym wiedział co będzie odpowiednie . No chyba że Kijasr wszystkie wątpliwości rozwieje i nie będę miał potrzeby edukować się z tego tematu . 

Opublikowano

Jestem po wizycie u Kijasr , pokazał kotły , omówił plusy minusy  kotłów i instalacji , w wyniki rozmów wynikł jeden temat który nie przyszedł by mi nawet do głowy , a firmy z którymi się kontaktowałem nawet o nich nie wspomniały . Mam do wyboru dwie opcje , przez wekeend przemyśle temat i będziemy cisnąć z tą realizacja . 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.08.2024 o 14:03, Marcin83Sl napisał(a):

Jestem po wizycie u Kijasr , pokazał kotły , omówił plusy minusy  kotłów i instalacji , w wyniki rozmów wynikł jeden temat który nie przyszedł by mi nawet do głowy , a firmy z którymi się kontaktowałem nawet o nich nie wspomniały . Mam do wyboru dwie opcje , przez wekeend przemyśle temat i będziemy cisnąć z tą realizacja . 

Podzielisz się co to za temat?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Naturalnie . Kwestia czy pakować się w program czyste powietrze , plusy to:

Zwrot części poniesionych nakładów .

Minusy to brak możliwości kupna opału na pgg w razie wystrzelenia cen pelletu, no i biorąc dotacje na pellet jestem skazany na pellet . Nie wiem czy te kilka tysięcy oszczędności zrekompensuje mi załozony kaganiec 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.08.2024 o 15:30, Marcin83Sl napisał(a):

Naturalnie . Kwestia czy pakować się w program czyste powietrze , plusy to:

Zwrot części poniesionych nakładów .

Minusy to brak możliwości kupna opału na pgg w razie wystrzelenia cen pelletu, no i biorąc dotacje na pellet jestem skazany na pellet . Nie wiem czy te kilka tysięcy oszczędności zrekompensuje mi załozony kaganiec 

No tak.

Tego co się będzie działo z cenami opału to nikt nie jest w stanie przewidzieć.

Na pewno będzie drożej przez wzrost ceny energii plus od 2027 r opłata ETS do węgla i gazu.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Dokładnie. A żaden sprzedawca nawet o tym nie wspomniał . Generalnie jak byłem u Kijasr to czułem się jak bym u fanatyka ogrzewania był a nie u kogoś kto ma mi kocioł sprzedać , wręcz pohamował moje zapędy o rozbudowę o niepotrzebne graty , widać że chłop wie o czym mówi , i organoleptycznie mogłem sobie popatrzeć na kotły

Opublikowano

I jaki kocioł wybrałeś?

Opublikowano
6 godzin temu, Marcin83Sl napisał(a):

Nie wiem czy te kilka tysięcy oszczędności zrekompensuje mi załozony kaganiec 

Słuszne spostrzeżenie. Kaganiec blokujący korzystanie z różnych paliw.

4 godziny temu, Tuptus napisał(a):

Na pewno będzie drożej przez wzrost ceny energii plus od 2027 r opłata ETS do węgla i gazu 

A ile będzie kosztował prąd z opłatami ETS do węgla? - bo u nas zimą prąd z węgla się produkuje.

Opublikowano (edytowane)

@Marcin83Sl 

warto zapoznać się z regulaminem i zasadami programu przed jakąkolwiek modernizacją kotłowni czy też całą termomodernizacją chałupy  i podpisywaniu jakiś umów widmo z nieznanymi wykonawcami nie znając warunków ewentualnej umowy z WFOŚiGW

co do rekompensaty i tego przysłowiowego kagańca, myślę, że wszystko zależy na jaki próg się łapiemy

Edytowane przez luceo
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Piecuch19 napisał(a):

A ile będzie kosztował prąd z opłatami ETS do węgla? - bo u nas zimą prąd z węgla się produkuje.

A kto to może wiedzieć, chyba tylko ci co są przy korycie i rąbią nas szaraków jak się tylko da.

Przemysł energetyczny już od dawna uiszcza opłaty emisyjne CO2 na które my się zrzucamy i co roku ta opłata jest wyższa, plus extra opłata za przekroczenie progu.

Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale ostatnio gdzieś w sieci czytałem że Polska wysyła za darmo prąd na Ukrainę za który my płacimy w naszych super rachunkach.🤔

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
2 godziny temu, luceo napisał(a):

zależy na jaki próg się łapiemy

Na najniższy , u mnie papierologia zajmują się kobiety , ale no i wyszło jak wyszło 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.08.2024 o 11:04, Marcin83Sl napisał(a):

Na najniższy , u mnie papierologia zajmują się kobiety , ale no i wyszło jak wyszło 

W sumie to tylko albo aż 9k.

Mnie w gminie też tak powiedziano, ale jak zadzwoniłem do (NFOŚiGW) to sympatyczny pan mi odpowiedział że taka kwota jest do zakupu kotła i jeśli będę miał drugą fakturę na modernizację kotłowni to też dopłacą następne 9k.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

@Tuptus ogólnie rzecz ujmując za ciepło do ogrzewania Państwo ściąga kasę/podatek i łatwiej im jest, jak są jedynymi dystrybutorami paliwa ( prąd, gaz, węgiel, pellet, drewno), a nie na rękę są kotły w których można wachlować paliwami w zależności od ich cen. 

Szum medialny  i straszenie opłatami ETS gdzie te opłaty mają przewyższyć np. cenę 1 tony węgla za kilka lat ma  spowodować przejście  wystraszonych ludzi ( wystraszonego stada) na pompy, ale te opłaty tak samo wpłyną na koszty produkcji zimą prądu z węgla.

Obecnie na koszty prądu z węgla spalanego w elektrowniach o sprawności max 30% obciążonego dodatkowo kosztem całej rzeszy urzędników i litanią opłat przesyłowych itp. + opłatami ETS, a potem wykorzystanie tego prądu do ogrzewania domu jest/będzie drogie.

W kotle 5 klasy na paliwa stałe np. węgiel jesteśmy w stanie wyprodukować ciepło z sprawnością ok 80% bez rzeszy urzędników, opłat przesyłowych i do tego mamy możliwość wyboru paliwa, które aktualnie nie jest najdroższe, a ten wybór jest najistotniejszy w wyborze właściwego kotła. 

Jak rzekomo tona węgla będzie kosztować 7000 zł to prąd z niego ile będzie kosztował?? Obecnie ok 600 zł/tona dla energetyki, więc można sobie policzyć wg. proporcji ile będzie kosztować 1 kWh prądu? i wyjdą absurdy nie do przyjęcia, co świadczy o tym że to co piszą jest mało realne.

We Francji elektrownie atomowe są źródłem kosztu 1 kWh prądu co nie przekłada się na obciążanie swoich obywateli relatywnie dużo niższymi stawkami za prąd, ale że Francja sprzedając ten prąd innym Państwom bardzo dobrze zarabia na tym i to jest powszechnie znany fakt. 

Nawet jakby w Polsce powstały elektrownie atomowe ( co jest wysoce wątpliwe) to nie znaczy że będziemy z tego powodu płacić relatywnie mniej za prąd, bo niby z jakiego powodu Państwo miało by zarobić mniej? 

Dlatego uważam każdy nie oglądając się na Państwo powinien wg własnych zasobów i możliwości wybrać to co dla niego będzie najkorzystniejsze. Instalacje hybrydowe jak najbardziej, bo pozwalają na wybór rodzaju paliwa do produkcji ciepła w zależności od ruchu cen, a nie skazanie na 1 rodzaj i jedynego dystrybutora. 

Moim zdaniem jeśli ktoś idzie w pellet to powinien to zrobić tak żeby nie być uzależniony tylko od ceny 1 paliwa, bo pellet będzie rósł cenowo wraz z ceną prądu - zresztą tak samo jak inne paliwa. Ale jedne będą rosły bardziej ze względu na wzmożony popyt, a inne mniej i ten wybór paliwa jest lepszy od braku wyboru. Moim zdaniem w takiej sytuacji dobrym wyborem jest kocioł na paliwa stałe z palnikiem pelletowym, bo pozwala on jakiś wybór paliwa. Brak wyboru nie zrekompensują dopłaty, bo później tj. w trakcie kilkuletniego użytkowania takiego dotowanego źródła ogrzewania oddamy te dopłaty z nawiązką w cenie paliwa.

Co do wysyłania prądu na Ukrainę to Tusk ponoć ma interweniować w Brukseli o zniesienie tych opłat ETS właśnie z powodu produkcji prądu dla Ukrainy, która nie jest w Uni europejskiej - co nie znaczy koszty tego dilu my ponosimy. 

Edytowane przez Piecuch19
  • Przydało się 1
Opublikowano

Myślę prawda jest prosta, ale nieprzyjemna, dlatego słyszy się bzdury - że płacimy dużo bo Ukraina, bo UE, bo krasnoludki naszczały do mleka. A w rzeczywistości w Polsce nie mamy elektrowni bo przez ostatnie **dzieści lat nie zrobiono żadnej sensownej inwestycji w tym kierunku. Wszystko co jest to powstało w PRLu i bazuje na węglu. Od upadku komunizmu - koniec. Ale prezesi spółek energetycznych się nie martwią - państwo gwarantuje biznes, praktycznie monopol bo niezależną konkurencję ukrócono, im energia droższa tym dochody większe - po co mieli by by sobie sami obniżać ceny i jeszcze wydawać kasę na jakieś inwestycje?

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@Marcin83Sl te ceny przerażają i  może nie w porę zadam to pytanie ale jak już musi być kocioł to czy brałeś pod uwagę zakup z rynku wtórnego ? Jest sporo klientów, którzy przeszli i wciąż przechodzą na pompy ciepła i wystawiają na sprzedaż używane pelleciaki 5kl. - nie dość, że sporo $ jest tu do zaoszczędzenia, to jeszcze w idealnym stanie można wyrwać. A jak już idziesz w nowe to musisz przecedzić okrutny marketing - w skrócie patrz na palnik, bo to od niego będzie zależało najwięcej (a nie od pensylwańskiej stali, w którą mogą walić pioruny), możliwości sterowania (tutaj naprawdę bywa żal i rozpacz), sposób czyszczenia. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Patrol , nie patrzyłem na używane bo to też chyba trochę loteria , ktoś napisze że palił pół sezony a blachy wypalone albo skorodowane . Co do wyboru kotła to będzie Malina lub Sekom . 

Domyślnie dobrany panel sterowania dodatkowy do mieszkania , lekka modernizacja przyłączy , układ otwarty zostanie zmieniony na zamknięty , dołożona zostanie jedna pompka zestawu ochrony kotła . Dwie które mam zostaną wymienione na nowej generacji , i chyba jeszcze proforma dokupie jedna pompkę żeby leżała w razie awarii na szybką podmiankę . Teraz mam czas na ogarnięcie komina , dociągnięcie kabli do kotłowni do sterowników i internetowego . Panel planuje dać na klatce schodowej żeby do piwnicy nie latać , mam ten plus że klatkę schodową mam w trakcie remontu , a do piwnicy mam porobione szachty tak że spokojnie mogę sobie podciągać kable bez prucia ścian.

Dziś jeszcze ze starą przedyskutuje czy idziemy w dotacje czy nie i ruszamy .

Opublikowano

Też uważam, że instalacja hybrydowa jest lepsze od uzależniania się od jednego opału.

Co do cen prądu i gazu to moim zdaniem istnieje ryzyko, że gdyby elektrownie wytwarzające prąd zimą (gdy nie ma słońca) zostały zamienione z węglowych na gazowe to wtedy cena prądu pójdzie w górę (bo prąd byłby z gazu) i ceny samego gazu też pójdą w górę (bo wzrosłoby zapotrzebowanie na gaz). Z ceną pelletu/ekogroszku już były doświadczenia że może nagle zdrożeć do 3 czy 4 razy.

Stąd moim zdaniem dobrze mieć urządzenie które zabezpieczy przed skokami cen i pali drewnem kawałkowym np. kozę, kominek, kuchnię kaflową, kocioł na drewno, kocioł na drewno i pellet, piec akumalcyjny itd.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jak jest dotacja z niskim zwrotem to według mnie lepiej odpuścić i być nie zależnym. I tak naprawdę te dotacje napędzają tylko ceny.

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.08.2024 o 13:48, Kijasr napisał(a):

Jak jest dotacja z niskim zwrotem to według mnie lepiej odpuścić i być nie zależnym. I tak naprawdę te dotacje napędzają tylko ceny.

Mnie instalator jedno pierwszych pytań jakie zadał to czy będzie dotacja czy nie. 😉

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
7 godzin temu, Tuptus napisał(a):

W sumie to tylko albo aż 9k.

Mnie w gminie też tak powiedziano, ale jak zadzwoniłem do (NFOŚiGW) to sympatyczny pan mi odpowiedział że taka kwota jest do zakupu kotła i jeśli będę miał drugą fakturę na modernizację kotłowni to też dopłacą następne 9k.

Czyli jak ktoś podchodzi pod maksymalny zwrot to ma 20k na kociołek i 20k na modernizację kotłowni?

Opublikowano

To zależy od ceny kotła i usługi oraz progu na który się łapiesz . U samej góry masz wycenę ile miał bym dotacji przy instalacji na 45 tysi 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.08.2024 o 18:52, Marcin83Sl napisał(a):

To zależy od ceny kotła i usługi oraz progu na który się łapiesz . U samej góry masz wycenę ile miał bym dotacji przy instalacji na 45 tysi 

Własnie się wgłębiam w teorię.

czyli przy spełnieniu wszystkich warunków minimum jakie dostaniesz to 2x9k przy pierwszym progu, tak?

Edytowane przez Ryszard