Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła / producenta / typu ? doradztwo

samotan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądze żeby ktoś projektował kocioł o mocy poniżej tych 8kW, to chyba już nie ma sensu - świeczkę by do środka musieli montować zamiast palnika. Poza tym na ciepłą wodę w bojlerze czekał bys  pół dnia. Kotły gazowe to chyba od kilkunastu kW się zaczynają, nawet do małych mieszkań.

9 godzin temu, miklo napisał(a):

No i kto powiedział, że przy pracy z buforem będzie kocioł cały czas iść na 100% mocy? To zależy od tego, jak sprawnie bufor będzie odbierać ciepło. U mnie np. grzanie cwu idzie na 20% mocy kotła.

U mnie tak właśnie idzie .

9 godzin temu, miklo napisał(a):

Na 100 procent cały czas.

No i kto powiedział, że przy pracy z buforem będzie kocioł cały czas iść na 100% mocy? To zależy od tego, jak sprawnie bufor będzie odbierać ciepło. U mnie np. grzanie cwu idzie na 20% mocy kotła.

U mnie tak właśnie idzie .

25 minut temu, nightwatch napisał(a):

Nie sądze żeby ktoś projektował kocioł o mocy poniżej tych 8kW, ,,,,
,,,, Kotły gazowe to chyba od kilkunastu kW się zaczynają, nawet do małych mieszkań.

Dla wszystkich dyskutujących o mocach kotłów na paliwa stałe.
Specjalnie przed chwilą zszedłem do piwnicy, bo akurat mam kocioł gazowy rozbebeszony bo wykonuje sobie przegląd okresowy.

Więc tak, kocioł kondensacyjny Duo-tec Compact E 1.24 jednofunkcyjny o mocy maksymalnej 26 kW. 
Średnica komory spalania wraz z wodnym wymiennikiem ciepła wynosi około 30cm, natomiast jego wysokość czy też głębokość wynosi około 15 cm (dokładność pomiaru około 3mm).

Czyli za nisko i za szeroko. Jakby tak w formie trapezu zwężającego do góry była ta wężownica i wyższa niż szersza to by więcej można z niego więcej wycisnąć przy mniejszej długości  wężownicy. A jakie temperatury spalin są w tym kotle poza wymiennikiem?

Oczywiście porównujemy tutaj różnicę pomiędzy opałem gazowym a opałem stałym.

Nie wiem jak to ująć, ale gaz jest produktem "gotowym". Więc nie musimy wstępnie przygotowywać go do procesu spalania.

Natomiast proces spalania paliw stałych składa się z kilku faz : odparowywanie wilgoci, wydzielanie części lotnych opału, wydzielenie czystego węgla (koksu).

Te procesy zachodzą pod wpływem oddziaływania temperatury. 
Więc wpierw staramy się rozpalić odrobinkę opału stałego, by wytworzyć z tej małej ilości opału nieco ciepła.
To powstałe ciepło spowoduje rozpalenie nieco większej ilości opału, i tak dalej, i tak dalej, aż uzyskamy odpowiednie zapełnienie palnika kotła żarem, który umożliwi prawidłowy ciągły proces spalania.

W spalaniu idealnym technicznie, czyli spalaniu stechiometrycznym, dążymy do tego by każda cząstka spalanego opału weszła w reakcję z cząstkami tlenu.  W spalaniu idealnym musimy ponadto dążyć do wytworzenia jak największej ilości dwutlenku węgla CO2, z określonej ilości opału.

Dlatego by stworzyć takie warunki spalania paliw stałych, wielkość palnika do tych paliw musi być sporo większa od palników gazowych, by proces spalania był w sposób ciągły kontynuowany.

Oprócz palnika musi być także odpowiednia wielkość oraz ukształtowanie komory spalania, by nie dopuszczać do gwałtownego przerywania procesu spalania części lotnych  wydzielonych z opału stałego.      

Po krótce, to by było tyle.    

Edytowane przez Andrzej_M_