Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

ok 55 m2 podłogówki w nowo budowanym domku, w którym z audytu cieplo.app wynika, że 3-4 kW wystarczy. Do tego podgrzewanie CWU (120 l?) Po wystawieniu się na oferteo dostałem 3 nieakceptowalne propozycje od 35 do 52 tys. za instalację. Najdroższa z kilkoma panelami PV.

Szukam rozwiązania bardziej budżetowego i nie, że skłaniam się ku urządzeniom z Chin czy DIY. Jak to ugryźć?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Poszukaj na OLX lub allegro np czegoś takiego https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-panasonic-wh-mdc05j3e5-5kw-monoblok-15601105850 Przeczytaj opis do końca. Monobloka zamontujesz sam. 3kw też są. Panasonic dobry stosunek ceny do jakości.

Edytowane przez cezario1
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Panasonic 5kW może pracować z minimalną mocą 400W, nie wiem czy ten 3kW nie zejdzie niżej, ale ciepła wystarczy aż nadto. Nie ma co się pchać na taki metraż dopłacając do R290.

Opublikowano

Dzięki!

Znacznie łatwiej coś wyszukać na R32. Myślę, że z hydroboxem w sytuacji, gdy nie mam żadnej instalacji (poza rozdzielaczem podłogówki). Trudno się połapać w tych technologiach... Sprężarka inwertorowa = modulacja mocy, tak?

Kombinuję zakup w necie, montaż lokalnie... Bo rozwiązanie łączone zdaje się być sporo droższe. Stąd pytanie gdzie takiego zakupu dokonać? Może duże hurtownie mają różnych producentów i łatwiej wybrać konkretne urządzenie?

Widziałem, że kiedyś fajna promocja była na Haier'a na https://www.senetic.pl/ (!)

Opublikowano

Jak nie masz za dużo miejsca, to można mieć monobloka na zewnątrz i mały bojlerek gdzieś na ścianie. To chyba najtańsze rozwiązania.

Opublikowano
5 godzin temu, ttombi napisał(a):

Widziałem, że kiedyś fajna promocja była na Haier'a

To PC będzie lepsze https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-kaisai-monoblok-khc-06ry1-b-6-kw-sterownik-darmowe-uruchomieni-17239124933

Przy 0 st podają minimalną moc 3kw przy +10st będzie 3,3 kw miała.

Opublikowano

Monobloka może weźmiesz, ale splita bez uprawnień na F-gazy raczej nie dostaniesz osobiście.

Opublikowano (edytowane)

Inna sprawa że PC nie zawsze chcą zejść do minimalnej mocy bo z algorytmu im wychodzi że na średniej mocy będzie lepszy cop.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Zawsze będzie lepiej jak sprężarka chodzi na średnich obciążeniach, ale w okresach przejściowych dobrze żeby dawała radę zejść z mocą bez nadmiernego taktowania. Tutaj lepiej dobrać ciut za małą, niż trochę za dużą.

Opublikowano

Lub pozostaje zmniejszyć jej moc trybem cichym.

Opublikowano

Niekiedy nawet ten tryb jest niewystarczający.

Opublikowano

Fakt ale kupić małe PC jest ciężko bo brakuje tego na rynku.

Opublikowano

Wtedy klima robi robotę.

Opublikowano
W dniu 31.03.2025 o 12:29, carinus napisał(a):

Panasonic 5kW może pracować z minimalną mocą 400W

Te 400W to pobór prądu przez sprężarkę a nie moc minimalna PC. Przy cop 2.5 będzie to moc 1kw a przy cop 5 w ciepłe dni to 2kw Tak dla wyjaśnienia koledze @ttombi To i tak bardzo dobra modulacja Panasonica 5kw

Opublikowano

Muszę przyznać że ten mały skurczybyk jest naprawdę elastyczny jak gumka w majtkach. Dopiero w ostatnich miesiącach wyczaiłem jak reagować, żeby zmniejszyć intensywność defrostów. Drastycznie zmniejszyłem widełki krzywej grzewczej i zauważyłem że pompa nie musi żywiołowo reagować na każdy spadek temperatury zwiększaniem mocy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W takim stanie oszukiwanie algorytmu niewskazane  .

image.png

• Haha 1
Opublikowano

W całej tej zabawie chodzi o to, żeby do takiego stanu nie doprowadzać, lub pojawiał się rzadziej.

Opublikowano

Ja tam się na Rotenso nie znam ale wydaje mi się że ona jest za bardzo oszroniona Na dworze deszcz nie pada, śniegu nie ma. Mnie się zdarza w Panasonicu  czasami takie oszronienie ale w bardzo niekorzystnych warunkach atmosferycznych.

Opublikowano

Ja nie widziałem na mojej pompie tak mocno oblodzonego wymiennika. Tam chyba nie ma już żadnego przepływu powietrza.

Opublikowano

Pierwszy raz tak widziałem , a to trzeci sezon... Zalepiony szczelnie . Była 7 rano właśnie wiatr rozwiał lekką mgłę , temperatura około 1 ℃ a woda kotłowa 40 ℃ . COP 2900W : 1352W = 2,14 !