Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam instalację starego typu wstępnie robioną pod grawitacje. Planuję modernizację wraz z mianą kotła na zgazowujący drewno + pellet. Ponieważ stara instalacja mieści ponad 200L wody to chciał bym (jeśli się da bez zbędnych problemów z eksploatacją) mieć możliwość odłączania bufora ("???" na schemacie) gdybym kiedyś chciał tylko palić pelletem i dołączać go w obieg przy paleniu drewnem. No i czy cała instalacja jest ok? Jest też oczywiście zbiornik wyrównawczy którego niema na rysunku. Na grzejnikach będą głowice termostatyczne (czy konieczne będzie sprzęgło?)

Schemat kotła.png

Opublikowano (edytowane)

@Mateusz607 Ponieważ toczy się tu dyskusja związana m.in. ze schematem połączenia kotła z buforem, więc wkleję poniższe schematy oraz linki do dyskusji o schematach - może się komuś do czegoś przydadzą jako źródło inspiracji co można zmienić.

Nie jestem ekspertem, ale na wypadek gdyś ktoś szukał pomysłu na schemat z połączeniem bufora, kotła, grzejników i boilera CWU w systemie grawitacyjnym to najprostsze będzie dołożenie bufora w systemie grawitacyjnym takie jakie zostało pokazane poniższym na filmie:

według tego schematu kocioł, bufor, grzejniki i boiler CWU działają grawitacyjnie bez pompek.

Wydaje mi się, że ideę podłączenie bufora do instalacji grawitacyjnej z powyższego filmu można zobrazować schematami:

obraz.png.df97b41febb3029e060eca7960ef914b.png

lub

obraz.png.c26cde47e1e48285f8bcd8d8db8a6b46.png

Jeśli mają być pompki to przykład schematu podobnego do tego na filmie (umożliwiającego jednoczesne zasilanie ciepłą wodą grzejników i bufora), ale z pompkami jest taki (ja bym w tym schemacie dał boiler CWU na grawitacji ewentualnie z obejściem grawitacyjnym pompki):

Schematzbajpasamigrawitacyjnymi.jpg.4fe34fef8a002c72ef4ec074f35d93d2.jpg

ten jest z dyskusji:

https://www.facebook.com/groups/399752071016723/posts/429854731339790/
W tym schemacie trzeba chyba uważać aby dobrze dobrać przepływy pompek.

Tu jest kolejny schemat:

SchematDrewmetzinfoogrzewanie.thumb.jpg.83bd98d5210026d118cdd8747f9de21b.jpg

W tym schemacie trzeba chyba uważać aby dobrze dobrać przepływy pompek. Schemat pochodzi z dyskusji:

Inne schematy z pompkami, gdzie bufor jest sprzęgłem hydraulicznym:
Schemat_instalacja_CO_babcia-Model_A3_wymiary.jpg.thumb.jpg.49771ebf52b9161e087a956da40e8627.jpg
szerzej w dyskusji:

kolejny schemat:schematbuforgrawitacja.png.cbe278b432f53b9ddd75e1775179ac42.png

z dyskusji:

kolejny schemat:

KOCIOŁ bufor i grawitacja.jpg

z dyskusji stąd:

a na tych schematach są ciekawe bajpasy, które łączą bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora):
Obejciagrawitacyjne2.thumb.JPG.90a5d3b10fb5f48f485e7770fa3560c5.JPG

dyskusja pochodzi stąd:

A tu jest kolejny:
Schematgrawitacyjnyzinfoogrzewanie.jpg.a12abe3b939e0bd0caa57b203546f1ba.jpg

to z dyskusji pod linkiem:

A tu jeszcze bajpas na zaworze różnicowym łączący bezpośrednio kocioł z grzejnikami (z pominięciem bufora):
nowakotownia.thumb.jpg.9b00af1dfc1394b3fb4a3bbf796fa416.jpg

to jest schemat pochodzący stąd:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła/page885

Tu są schematy gdzie jest opisane połączenie grawitacyjne samego kotła z buforem:

Tu jest połączenie grawitacyjne kotła z dwoma buforami wykonane chyba w sposób krzyżowy:

Podczeniekrzyowedwchbuforw.thumb.jpg.67b5849dd7ae9e92c66a97217ca113b6.jpg

to jest z dyskusji na facebooku stąd:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2674457862705498&set=p.2674457862705498&type=3

https://www.facebook.com/groups/158006137377958/?multi_permalinks=246051541906750&notif_id=1708881409320382&notif_t=group_activity&ref=notif

być może pierwotnie schemat pojawił się w wątku o buforze na forum muratora i przypuszczalnie pochodzi od autora tego wątku Pana adam_mk :

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła

Inny sposób połączenia grawitacyjnego kilku buforów (tj. połączenie równoległe):image.thumb.png.2afe875757ae1b1479a4a672890cc4d9.pngten schemat znajduje się na kanale youtube "Jak to robię" w filmie "Bufor ciepła łączenie zbiorników akumulacyjnych szeregowo i równolegle schemat połączenia buforów" - link do filmu:

Wydaje mi się, że powyższe schematy dobrze skonsultować z instalatorem.

Polecam przeczytanie zalinkowanych dyskusji.

Mam nadzieję, ze powyższe informacje się przydadzą.

Na wszelki wypadek (aby coś nie zaginęło jako odnośnik) powyższe schematy załączam do poniższego posta:obraz.png.df97b41febb3029e060eca7960ef914b.pngobraz.png.c26cde47e1e48285f8bcd8d8db8a6b46.png

Schemat_instalacja_CO_babcia-Model_A3_wymiary.jpg.thumb.jpg.49771ebf52b9161e087a956da40e8627.jpg

SchematDrewmetzinfoogrzewanie.thumb.jpg.83bd98d5210026d118cdd8747f9de21b.jpg

image.thumb.jpeg.81fc29d2aaa2d43d2702db38c8395075.jpeg

Obejciagrawitacyjne2.thumb.JPG.90a5d3b10fb5f48f485e7770fa3560c5.JPGSchematgrawitacyjnyzinfoogrzewanie.jpg.a12abe3b939e0bd0caa57b203546f1ba.jpgnowakotownia.thumb.jpg.9b00af1dfc1394b3fb4a3bbf796fa416.jpg

Podczeniekrzyowedwchbuforw.thumb.jpg.67b5849dd7ae9e92c66a97217ca113b6.jpgimage.thumb.png.2afe875757ae1b1479a4a672890cc4d9.png

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

@Matejko1 spoko, dzięki mimo, że trochę nie na temat. Oczywiście zanim założyłem nowy wątek to wiele z tych schematów widziałem, ale żadne z tych które widziałem (i po wstępnej analizie wszystkie które Ty tu wrzuciłeś) nie odpowiada na moje główne pytanie- czy da się (a jeśli tak to jak?) w każdej chwili włączać i wyłączać bufor z obiegu?
A co do grawitacji to tylko wspomniałem, że tak kiedyś była zrobiona instalacja- dawno już jest pompa obiegowa i wcale nie chodzi mi o to żeby instalacja w przyszłości mogła działać na grawitacji

Opublikowano (edytowane)

@Mateusz607 Moim zdaniem część z tych schematów przedstawia możliwość odłączenia bufora, natomiast lepiej je dokładnie przestudiować wraz z odnośnikami oraz filmem. Przy czym też jest kwestia bezpieczeństwa czy możesz dać zawory odcinające co lepiej skonsultować z instalatorem. W szczególności chyba nie powinno być zaworów pomiędzy kotłem a naczyniem wzbiorczym.

Sprawdź sobie też w instrukcji czy w przypadku twojego kotła producent nie zaleca wykonanie w instalacji obejść grawitacyjnych bo takie zalecenie są przykładowo w instrukcji kotła Ogniwo i przynajmniej części innych kotłów na paliwa stałe (węgiel/drewno kawałkowe) z uwagi na ryzyko awarii i z możliwością utraty gwarancji.

Edytowane przez Matejko1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

i jeszcze przy buforze jest możliwość zmiany jego pojemności- myślę, że to też powinno zadziałać- jeśli nie to dlaczego?

Opublikowano (edytowane)

@Mateusz607 Ciekawy schemat. Nie jestem ekspertem, ale mam kilka pytań/uwag:

1. czy można prosić o legendę a przynajmniej objaśnienie co oznaczają te dwa zawory – jeden bezpośrednio nad kotłem i drugi na powrocie do bufora? Czy są to zawory rozdzielające z siłownikiem czy ręczne? Jak one mają działać? Jaki ma być sterownik do tego?

2. w jaki sposób ma funkcjonować zmiana pojemności bufora?

3. jak ma być ładowany boiler CWU w czasie pracy kotła i po jego wygaśnięciu?

4. dopytaj się instalatora gdzie ma być i jakie naczynie wzbiorcze lub przeponowe

5. moim subiektywnym zdaniem do pompki boilera CWU raczej lepiej dać obejście grawitacyjne, chodź z drugiej strony nie wiem i zastanawiam na ile jest szansa na grawitacje w takim boilerze CWU i co to jest za boiler i jaki ma przekrój?

6. rozważyłbym też grawitacyjne termostaty na grzejnikach

7.  chyba lepiej aby odpowietrznik przy wyjściu z bufora na grzejniki powinien być poza obrysem bufora i jego ocieplenia aby wyciekająca woda nie lała się po ociepleniu bufora - przykład wyjścia ze szczytu bufora.odpowietrznik.thumb.png.a7266fcb396b93141e55ece67e42a89e.pngto z fiimu:

8. generalnie dobrze przemyśle odpowietrzacze i spadki aby system się odpowietrzał

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

1. Zawór przełączający, czy też mieszający ręczny stosowany tylko w 2 skrajnych pozycjach- przepływ w jednym lub drugim kierunku.
2. Właśnie takim zaworem powrót może być z najniższego przyłącza bufora, lub wyższego
3. Ogólnie bojler jest też podłączony do instalacji solarnej, jest też grzałka elektryczna, ale raczej jest z góry założenie na codzienne palenie w sezonie grzewczym.
4. Plan jest żebym zrobił to sam 😉
5. cały układ ma takie lokalizacje, że o ile bufor na spokojnie popłynie grawitacyjnie to na CWU są małe szanse
6. Na grzejnikach mają być głowice smart
7. Jak najbardziej, ale to już kwestia szczegółów takich jak dodatkowe zawory których na schemacie niema, śrubunki do ewentualnego serwisu

Opublikowano

@Mateusz607 

Ad 2. Nie wiem czy przy pompkach się to w ogóle uda, bo przy pompkach jest większe ryzyko wymieszania wody w całym buforze. Przy grawitacji jest mniejsze ryzyko zmieszania wody w całym buforze, ale system musi być pod tym kątem dopracowany. Czy bufor ma się rozładowywać na grzejniki grawitacyjnie?

Ad 3. Czy boiler ma być ładowany z bufora?

Ad. 4 Na wszelki wypadek wskaże, iż wydaje mi się, że między tym naczyniem wzbiorczym / przeponowym a kotłem nie może być zaworów, ale to należy zweryfikować.

Ad.. 7 W razie aktualizacji dobrze byłoby wrzucić na schemat wraz z naczyniem wzbiorczym / przeponowym.

Opublikowano

2. niema żadnego odgórnego założenia o jakiejkolwiek grawitacji, od samego początku wspomniałem tylko, że jak dom był budowany to taki był zamysł i po prostu niewiele później została dołożona pompa obiegowa.
3. nie było takiego planu, choć teraz się zastanawiam nad taką opcją
4. między grupą bezpieczeństwa to na pewno, ale naczyniem wzbiorczym / przeponowym CHYBA nie, więc tak- do zweryfikowania

Opublikowano

@Mateusz607 

Ad. 2. Czy zmiana pojemności bufora ma wykorzystywać uwarstwienie wody w buforze? Czy gdzieś widziałeś już taką instalację ze zmianą pojemności bufora i jak się ona sprawuje?

Ad. 3 Czy w boilerze CWU będzie utrzymywana taka temperatura aby nie było legionelli?

Opublikowano

2. tak? nie? jaka będzie różnica czy zrobię odbiór na samym dole czy wyżej? Wejścia/wyjścia konstrukcyjnie wewnątrz czymś się różnią?
3. Nie zastanawiałem się nad tym, w praktyce temperaturowo będzie tylko w zimie cieplejsza woda niż w stanie aktualnym kiedy nic złego się nie dzieje bo kocioł będzie się grzał do wyższych temperatur niż przy aktualnym "przepalaniu" kotłem bezklasowym