Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim. Potrzebuje pomocy w doborze kotła do domu. Powierzchnia ok 130m. Do tej pory posiadam Defro komfort eko 20 który pracuje od 16lat. Zależy mi na czymś ekonomicznym i prostym w obsłudze raczej nie z najwyższej półki. Co polecacie?

Opublikowano

Witaj, proponuję podstawić dane kotła na stronie www.cieplowlasciwie.pl i wkleić link do strony z wynikiem.

Ile ton ekogroszku na sezon dotąd szło na ogrzanie tego domu ?

Do tego ważne czy komin jest z cegieł czy z wkładem i czy na wymianę ma być brane dofinansowanie z Czyste Powietrze ?

Wstępnie polecam Skamp-pv 15 Pel ale co do doboru mocy potrzebne są odpowiedzi na pytania powyżej.

Opublikowano

https://cieplo.app/wynik/25sup

Komin jest murowany, przez ostatnie dwa lata ogrzewałam dom drewnem i brykietem. Dodatkowo posiadam też kominek ale bez płaszcza - jest tylko wywiercony otwór do pokoju na piętrze o średnicy ok 20cm. Zupełnie nie znam się na tych sprawach dlatego zwróciłam się tutaj z zapytaniem. Przeglądałam już ofertę na pięć defro plus 15kw i drugi z firmy na f

Opublikowano

Z Twoich wyliczeń wynika, że powinnaś celować w kocioł około 10kw. 15 będzie pykać większość czasu na mocy minimalnej i to z przerwami. Niezbyt to zdrowe i dla kotła i dla komina. No i pomyśl o wkładzie kominowym.

Opublikowano

jeśli dobrze spojrzałem, to nawet 8kW byłby ok, bo standardowo 4kW sa potrzebne, więc te 10kW to już z zapasem a 15kW zbyt dużo.

Wybieraj coś co będzie miało niski próg załadunku - będzie trochę wygodniej.

Wybór na rynku już jakiś jest, dużo zależy jakimi środkami dysponujesz.

Opublikowano
W dniu 2.06.2024 o 21:23, Izabelka napisał(a):

https://cieplo.app/wynik/25sup

Komin jest murowany, przez ostatnie dwa lata ogrzewałam dom drewnem i brykietem. Dodatkowo posiadam też kominek ale bez płaszcza - jest tylko wywiercony otwór do pokoju na piętrze o średnicy ok 20cm. Zupełnie nie znam się na tych sprawach dlatego zwróciłam się tutaj z zapytaniem. Przeglądałam już ofertę na pięć defro plus 15kw i drugi z firmy na f

Zobacz na kocioł SEKOM model Pellpal 12kW
Kocioł jest na dotacje, spełnia podwyższony próg.
Znajduje się na zielonej liście urządzeń ZUM wpis numer KB-001609

Cenowo atrakcyjny - 11000zł brutto (8943,09netto)

Ekonomiczny i prosty kocioł na pellet, bardzo łatwy w czyszczeniu z prostym konstrukcyjnie palnikiem pelletowym z automatyczną zapalarka i sterownikiem z algorytmem PID