Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

różne pomieszczenia maja rożne zapotrzebowanie na energię, w jednych pomieszczeniach głowice wyłączą grzejniki całkowicie a w innych będzie minimalny przepływ bo takie jest zapotrzebowanie.

tez mam wszystko spięte tylko że z domoticzem. jedna pompka pracująca z mocą 3-4W(1.4m podnoszenia) ogarnia całą instalację składająca się z 13 grzejników o łącznej długości ok 12mb(grzejniki cv22 i cv33)+drabinki w łazienkach,wszystko na dwóch pietrach. Nigdy nie mam tak, aby wszystkie grzejniki były wyłączone, zawsze któreś grzeją, mocniej lub słabiej, ale grzeją.

Przy wyłączonej pompie, zawór termostatyczny nie działa.

Co do oszczędności, 3-4W lub mniej jeśli większość grzejników zostanie "wyłączona" nie jest jakimś wielkim poborem a i instalacja jest w gotowości a nie wystudzona. Poza tym koszt dobrej drugiej pompy to wydatek kilkuset złotych.

Pompa pracująca z mocą 5W to roczny wydatek ok 40zł przy założeniu że kWh kosztuje 1,5zł a pompa pracuje 7 miesiecy w roku. To tak dużo? Wyłączając pompy i ograniczając pewien komfort ile zaoszczędzisz z tych 40zł? 5zł? 8 zł?

Oczywiście nikt Ci nie zabroni robić jak chcesz 🙂

18 godzin temu, dzarek84 napisał(a):

Tak. Dokladnie taki schemat z 2 pompkami. Fajnje sie to sprawdza.

Jak juz tak robisz, to zainwestuj w drugą grupe pompową tak aby pogodówką sterować oddzielnie parter i pietro

Dla mnie zasadą jest to, że jak padnie automatyka typu HA, Domoticz itp. wszystko ma działać dalej, ogrzewanie, włączniki, gniazdka itd.

Oczywiście będą ograniczenia, bo nie będą działały eventy, sceny itp. ale całość nadal będzie normalnie funkcjonować. No cóż, trzeba czasami wstać z kanapy aby wyłączyć światło 🙂

Opublikowano

Po kiego grzyba pompka ma chodzić cały czas przy grzejnikach , to nie podłogówka .

U mnie tak jak dziś ,wczoraj i przed wczoraj cały dzień nic nie grzałem a temperatura od słoneczka sama wzrosła o jeden stopień więc jakiekolwiek grzanie jest bez sensu ,po co przegrzewać i okna otwierać .

Nawet jak grzeje pc od krzywej grzewczej to i w pewnych sytuacjach tak jak np dzisiaj trzeba by było pompę wyłączyć bo jakiekolwiek grzanie powoduje zaduch w domu , niestety dwa stopnie za oknem jak słońce mocno operuje a gdy jest śląpa to robi sporą różnice i krzywa grzewcza tego nie bierze pod uwagę , to samo jest w okresach przejściowych ,wczesna jesień a wiosna ,inaczej to wszystko potrzebuje ,tyczy się to też temperatury zewnętrznej od jakiej należało by rozpocząć grzanie , takie sztywne automatyczne nie sprawdza się u mnie .

Opublikowano

U mnie od południa jak świeci słońce to temp. wrasta o 3st, ale od północy już nie, tam trzeba grzać. Od południa głowice termostatyczne "zamkną" grzejniki, ale od północy już nie. A pomka najwyżej zmniejszy pobór energii do 2W.

U mnie nigdy nie ma zaduchu, nawet jak temperatura wzrośnie do 26st. Kwestia wentylacji i objętości pomieszczeń.

W okresach przejsciowych gdy temp. na zewnątrz wzrośnie do 16st. to CO wchodzi w tryb Lato, jak spadnie poniżej 13 wraca do trybu zima