Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem, nie dostałem jeszcze rachunku z grudnia od Energi 😁

Kwota to wiesz... Ile kWh i w jakich taryfach?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Nie wiem, nie dostałem jeszcze rachunku z grudnia od Energi 😁

Kwota to wiesz... Ile kWh i w jakich taryfach?

652 kWh, taryfa G11   poszukałem teraz sobie podobnych rachnków i zużyć i jest drożej o jakieś 300 zł

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Przydało się 1
Opublikowano

Ja dostałem rachunek za prąd za grudzień nic do zapłaty oraz 36,59 na następny miesiąc do wykorzystania. 

204 kWh było (mam panele nowy system) ale dzięki temu 125 zł co dostałem od energii wyszło na zero i coś tam zostało na styczniowy rachunek 

Taryfa G11 

• Przydało się 1
Opublikowano

Z państwową ulgą 124 zeta

rachunek.png

Opublikowano

Czy to jest roczny rachunek - bo jeśli tak to prognozowany (6-mc też jest prognozowany). Jak zmienisz na 2-mc będziesz miał rzeczywisty i lepiej dla ciebie.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, buska3 napisał(a):

Czy to jest roczny rachunek - bo jeśli tak to prognozowany (6-mc też jest prognozowany). Jak zmienisz na 2-mc będziesz miał rzeczywisty i lepiej dla ciebie.

To jest za ostatnie 2 miesiące 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Grudnia nie mam.

image.png.57534834a5410961f9791b3d4d49746c.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

No dobra to teraz pokaż analogicznie ale w ilości kwh z zeszłego roku a tego. Na razie jest cena a ile było zużytych ??

Opublikowano (edytowane)

Przecież jest zużycie w każdym miesiącu w kWh

W tym roku dopiero mamy styczeń.

Jakie mam zużycie?

Proszę do wczoraj:

240kWh

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Przecież jest zużycie w każdym miesiącu w kWh

W tym roku dopiero mamy styczeń.

Jakie mam zużycie?

Proszę do wczoraj:

240kWh

Autora tematu pytam. Tu wszystko ładnie i klarownie widać. 🙂

Edytowane przez Ryszard
  • Przydało się 1
Opublikowano

To jeszcze kwotę faktury wrzuć, bo tym razem samo zużycie...

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie. Wychodzi 0,88zł/kWh

Czyli w normie.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

W grudniu (jak nie wcześniej) został przekroczony limit 3000 kWh, więc i stawka za kWh wyższa. W styczniu nowy limit i niższa stawka, stąd te 0,88 zł/kWh.

Dziwnie uboga ta faktura z Enei, w Enerdze wszystko jest rozpisane szczegółowo.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

To na pewno fragment faktury.

Opublikowano

Też jestem pod ENEA i czekam teraz na fv jeśli będzie potyczka jak w tamtym roku to składam wniosek o rachunek 2 mc. Na e-boku w fakturach mam do ściągnięcia zawsze poprzednie i do tej pory były szczegółowe.

• 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś z Was otrzymał już upust 10% dla oszczędnych? Obniżyłem zużycie w wymaganym okresie o ponad 20%, więc na pewno łapię się na obniżkę. Mam fakturę za 15.12.2023 r. - 15.02.2024 r. i upustu nie ma. Napisałem zgłoszenie do ZE i otrzymałem jedynie taką odpowiedź:

"Jesteśmy w trakcie wdrażania funkcjonalności systemu, aby w sposób automatyczny weryfikował zużycie klientów w celu zastosowania upustu. Proszę o cierpliwość, jeżeli zastosujemy upust, będzie to widoczne na fakturze".

Edytowane przez h3nio
Opublikowano

Nie dostałem faktury nawet za grudzień, więc gdzie tutaj mówić o upuście😁

Opublikowano

Ja dostałem fakturę z Energa za grudzień 0 zł, styczeń 47 zł (na grudzień i styczeń weszło te 125 zł upustu). Co do 10% na 2024 nic nie było napisane kiedy oni to naliczą czy z końcem roku (jak ten upust o 125zł) czy w jakiej innej formie to będzie.

Opublikowano (edytowane)

Dopiero teraz przeczytałem ustawę, w której jest mowa o tym upuście. Faktycznie, nie ma określone kiedy i jak to będzie rozliczone. Ponadto, jeżeli dobrze rozumiem, to z zapisów wynika, że to będzie upust 10%, ale nie od zużytej energii w 2024 r. tylko 10% kosztów poniesionych w okresie, w którym trzeba było oszczędzać:

"Wartość przedmiotowego upustu wynosiła wtedy będzie 10% całkowitych kosztów zużycia energii elektrycznej przez odbiorcę w okresie od dnia 1 października 2022 r. do dnia 31 grudnia 2023 r."

Edytowane przez h3nio